Un jurnalist de la Europa Liberă a fost ucis în provincia sudică afgană Helmand, în explozia unei bombe atașată de vehiculul său, în ceea ce președinția afgană, misiunea ONU la Kabul și guverne occidentale consideră a fi un atac asupra libertății presei în țara măcinată de război.
Omer Zwak, purtător de cuvânt al guvernatorului provinciei, a spus EL că bomba atașată mașinii lui Ilyas Dayee l-a ucis pe jurnalist la Lashkar Gah – capitala provinciei.
În atac au fost răniți încă trei oameni, inclusiv fratele lui Dayee și un copil, a mai spus Zwak.
Nimeni nu și-a asumat de îndată răspunderea pentru atac. Purtătorul de cuvânt al Talibanilor, Zabiullah Mujahid, nici nu a dezmințit, nici nu a recunoscut implicarea grupării militante în incident, spunând EL că militanții vor „investiga”.
Dayee, în vârstă de 33 de ani, care lasă în urmă o fiică, a lucrat pentru departamentul EL Radio Free Afghanistan, cunoscut pe plan local ca Radio Azadi.
„Suntem șocați și întristați să-l pierdem pe Mohammad Ilyas Dayee, un coleg curajos și devotat, care nu a precupețit niciodată nici un efort ca să poată relata din provincia lui natală, Helmand”, a declarat Daisy Sindelar, președinta interimară a postului nostru de radio.
Asasinarea jurnalistului a fost condamnată și de purtătorul de cuvânt prezidențial afgan Siddiq Siddiqui și de însuși președintele afgan Ashraf Ghani, care a spus că administrația sa este hotărâtă să apere libertatea presei.
Diplomatul american cu rangul cel mai înalt de la Kabul, Ross Wilson, a condamnat și el ferm uciderea jurnalistului.
„Este încă un atac împotriva libertății presei. Aceste atacuri împotriva jurnaliștilor trebuie să înceteze imediat”, a scris Wilson pe Twitter.
Violența și haosul au crescut în Afganistan în ultimele luni, chiar dacă negociatori din partea guvernului și talibanilor se întâlnesc în Qatar pentru a găsi o cale de oprire a războiului care durează de decenii. Nu s-au înregistrat însă progrese majore de la începutul acestor negocieri, în luna septembrie.
Ambasada Marii Britanii la Kabul a spus că este „șocată și întristată” de atacul „oribil” și a cerut o investigație, iar ambasada daneză a spus că „uciderea premeditată” a jurnaliștilor în Afganistan este „inacceptabilă”.
Misiunea Națiunilor Unite de Asistență în Afganistan (UNAMA) a condamnat și ea asasinatul, spunând că Afganistanul trebuie să fie o „țară cu presă liberă, în care jurnaliștii sunt în siguranță iar supremația legii este respectată”.
Într-un atac asemănător care a avut loc la Kabul pe 7 noiembrie a fost ucis un fost prezentator popular al postului afgan TOLO TV și alți doi civili.
În luna mai,un reporter și un tehnician ai unui post de televiziune privat au fost uciși tot la Kabul, când microbuzul televiziunii a fost aruncat în aer de o mină.