Foștii secretari de stat ai SUA, a căror experiență în domeniul diplomatic acoperă trei decenii, au luat cuvântul în cadrul audierilor într-unul dintre comitetele Congresului, împărtășindu-și punctul de vedere în legătură cu amenințările la adresa securității SUA și a lumii în ansamblu.
Henry Kissinger, care a deținut funcția de secretar de stat al SUA încă pe timpul președintelui Richard Nixon, în anii '70, George Shultz, secretar de stat în administrația președintelui Ronald Reagan în anii '80, și Madeleine Albright, numită în această funcție de Bill Clinton în anii '90, au luat cuvântul în Comitetul pentru afacerile forțelor armate. Problemele discutate a vizat un spectru larg, de la „statului islamic” la criza din Ucraina.
Vorbind despre situația din Ucraina, Albright a spus că Europa este destabilizată de conflictul dintre Rusia și Ucraina într-o măsură care nu s-a mai întîmplat după cel de al Doilea Război Mondial.
Madeleine Albright: „Agresiunea Rusiei contra Ucrainei a schimbat în mod radical raportul de forțe de pe continent sub aspectul de securitate. Pentru prima dată de după cel de al Doilea Război Mondial frontierele țărilor din Europa se schimbă în urma aplicării forței. Evenimentele ultimilor zile au arătat că ceea ce noi credeam că va deveni un conflict înghețat de fapt este unul încins.”
Vorbind despre pericolele provenind de la radicalii islamici, Henry Kissinger a declarat că lupta pentru sferele de influență în Orientul Apropiat între state și grupări religioase și etnice este cauza apariției „Statului Islamic” – a grupării care, potrivit lui, a devenit o amenințare pentru state, dincolo de frontiere.
Henry Kissinger: „Pentru că existența unui teritoriu controlat de teroriști care și-au proclamat drept scop demontarea tuturor instituțiilor existențe, amenință securitatea și conflictul cu statul islamic trebuie privit anume în acest context”.
Fostul secretar de stat George Shultz a abordat și câteva probleme care există în America de Nord, „în zona noastră”, după cum s-a exprimat el. Printre altele, Shultz a subliniat că motivele problemelor cu care se confruntă sistemul de emigrare al SUA nu trebuie căutate doar la frontiera țării.
George Shultz: „Recent, ne-am confruntat cu acea criză când copiii treceau frontiera noastră, și niciunul dintre ei nu era din Mexic. Acest lucru doar subliniază faptul că trebuie să ne facem griji nu de frontieră, ci de felul cum îi putem ajuta, de ce e atât de rău în Salvador, Honduras și Guatemala, încât părinții își trimit copiii în sud, în căutarea unei vieți mai bune. Iată la ce trebuie să atragem atenția. Sunt aspecte ale migrației ilegale.”
La un moment dat audierile au fost întrerupte de o persoană care a început să strige acuzații la adresa lui Kissinger în legătură cu rolul lui în războiul din Vietnam și în conflictele din America de Sud. În apărarea lui Kissinger s-a ridicat Shultz și în aplauzele celor prezenți persoana a fost scoasă din sală.