Linkuri accesibilitate

Barack Obama: Putin, un om ce privește înapoi, nu înainte


Un interviu al președintelui Statelor Unite cu CNN.

Președintele american Barack Obama a repetat poziția Statelor Unite față de criza ucraineană, spunând că este rezultatul unor decizii proaste ale liderul rus Vladimir Putin, prins pe picior greșit de Maidanul de la Kiev. Interviul acordat de Obama televiziunii CNN și reacțiile Kremlinului prezentate în rezumat.

În interviul acordat jurnalistului Fareed Zakaria la CNN, președintele Barack Obama a vorbit despre Vladimir Putin cu același tot cu care a spus, la sfârșitul lunii decembrie, că lumea începe să-și dea seama că deciziile președintelui rus cu privire la Ucraina nu au fost „prea inteligente”.

„Domnul Putin a luat această decizie privind Crimeea și Ucraina nu datorită vreunei strategii mărețe, ci, în esență, pentru că a fost prins pe picior greșit de protestele de pe Maidan și de fuga lui Ianukovici, după ce mediasem noi un acord de transfer al puterii în Ucraina. De atunci încoace, această improvizație l-a pus tot mult și mai mult într-o situație care reprezintă o încălcare a dreptului internațional”.

Nu există nici o variantă în care Rusia să aibă vreun câștig din situația în care a adus-o Putin, a mai spus președintele american.

„Anexarea Crimeii reprezintă costuri, nu un beneficii pentru Rusia. S-au dus zilele când câștigurile teritoriale erau formula care aducea statutul de țară măreață. Puterea țărilor este măsurată astăzi de cunoștințele pe care le ai, de talentul tău, de capacitatea de a exporta bunuri, de a inventa produse noi, servicii noi”.

Occidentul i-a răspuns lui Vladimir Putin aplicând sancțiuni companiilor și indivizilor considerați responsabili de anexarea Crimeii și declanșarea conflictului separatist din estul Ucrainei, introducând sancțiuni economice împotriva Rusiei. Președintele Barack Obama recunoaște că sancțiunile au cauzat dificultăți economice Rusiei și rușilor, dar n-au schimbat poziția Kremlinului în Ucraina.

„Când un lider deviază mereu de la calea pe care i-am oferit-o, având în vedere mărimea armatei ruse, având în vedere faptul că Ucraina nu este țară din NATO și, în consecință, avem limite clare în ceea ce putem face în plan militar, atunci într-adevăr putem spune că domnul Putin nu a fost oprit până una alta”.

Cum au fost înțelese aceste declarații de către conducerea rusă? Ministrul rus de externe Serghei Lavrov vede în ele o dovadă că Statele Unite ar fi sprijinit și vor sprijini mai departe acțiunile Kievului care ar dori rezolvarea conflictului din estul Ucrainei prin forță. „Limbajul folosit în interviu vorbește de la sine despre intenția Washingtonului de a continua să facă totul pentru a sprijini fără rezerve acțiunile actualului guvern de la Kiev care a luat aparent cursul către suprimarea completă a conflictului prin forță”, le-a declarat Lavrov jurnaliștilor, în timpul unei vizite la Beijing.

Dar ce a spus Barack Obama în interviul cu CNN? Există o altă cale decât cea a sancțiunilor?

„Putem impune costuri din ce în ce mai mari, exact asta facem și putem spori presiunea diplomatică. Dar nu cred ca ar fi înțelept ca Statele Unite sau lumea să vadă un conflict militar propriu zis între Statele Unite si Rusia. Ceea ce facem este să întărim statele de la graniță membre ale NATO și să spunem clar că este o linie care nu poate fi trecută, pentru că în acest caz va trebuie să întreprindem acțiuni militare pentru a ne apăra aliații așa cum prevede Articolul 5”.

Între timp, spune președintele american, Vladimir Putin promite una, dar face altceva.

„Am văzut până acum multe vorbe în public și cu cancelara Merkel, și cu președintele Hollande și cu noi, în care spune una, dar faptele îi vorbesc despre altceva. Ceea ce am văzut sistematic este că separatiștii au finanțare rusească, instruire rusească, strategia le vine din Rusia iar trupele rusești îi sprijină. Încă n-am văzut ca Kremlinul să recunoască faptul că rezolvarea chestiunii este în interesele Rusiei pe termen lung”.

Și atunci, se va schimba ceva? Președintele Statelor Unite nu este foarte optimist.

„Nu sunt din cale afară de optimist în acest moment că orientarea i se va schimba, în parte pentru că politica este un lucru care domnului Putin îi reușește foarte bine. Cred că parțial datorită presei de stat, televiziunii ruse și tuturor mecanismelor aflate la dispoziția sa pentru reducerea la tăcere a disidenței din propria țară, datorită folosirii naționalismului pronunțat care există în Rusia, a fost în stare să-și mențină popularitatea ridicată în sondaje”.

„Întoarcerea lui cu spatele la relația cu Occidentul s-a produs în mare parte atunci când a decis să candideze din nou la președinție, și nu avea o popularitate așa de ridicată cum era obișnuit. Vă reamintiți că erau proteste la Moscova care începeau să adune mii de oameni. Apoi s-a văzut intensificarea retoricii sale antioccidentale, antiamericane după manualul de comportament sovietic. Deci, el privește înapoi, nu înainte”, a mai declarat președintele american Barack Obama în interviul cu CNN.

  • 16x9 Image

    Alexandru Eftode

    Fac jurnalism din 1997, specializat la început în crimă, apoi în politică - o evoluție, ar spune unii, în firea lucrurilor... Am condus biroul din Chișinău al Europei Libere când R. Moldova apărea lumii ca prima țară post-comunistă unde la putere erau aleși democratic ... comuniștii. Din management, m-am întors în jurnalismul pur, apoi iar în management, dar nu m-am despărțit o zi de Europa Liberă. Conduc redacția pentru R. Moldova, incluzând biroul din Chișinău, într-o altă perioadă de zbucium post-sovietic. Și atunci, și acum integritatea jurnalistică este mai importantă ca oricând.

XS
SM
MD
LG