Europarlamentarul german socialist Knut Fleckenstein este de părere că acordarea ajutorului UE pentru Moldova trebuie să fie condiționată de aplicarea reformelor asumate de guvern în Acordul de Asociere cu UE. „Noi nu dorim să „cumpărăm” o țară, iar dacă cetățenii moldoveni vor decide că nu mai vor să lucreze cu UE, noi vom respecta această decizie”, mai arată europarlamentarul într-un interviu acordat, în exclusivitate, la Strasbourg, corespondentei Europei Libere.
Europa Liberă: Domnule Fleckenstein, care este poziția grupului Socialist din Parlamentul European cu privire la amânarea intrării în trialog cu Consiliul pentru tranșa de 100 de milioane de euro destinată Moldvei și schimbarea sistemului electoral?
Knut Fleckenstein: „Socialișii nu au avut nimic împotriva începerii trialogului cu Consiliul, săptămâna trecută. Aceste ajutoare macrofinanciare sunt condiționate de îndeplinirea unor acțiuni cât de poate de concrete, stadiul reformelor în justiție, în administrație, în sistemul bancar etc. Toate acestea trebuie verificate și apoi discutat cu Consiliul pentru a vedea dacă noi, Parlamentul și Consiliul „citim” în aceeași cheie evoluțiile din R. Moldova.
Your browser doesn’t support HTML5
Europa Liberă: Dar aceste schimbări electorale nu sunt văzute cu ochi buni de partenerii de dezvoltare ai R. Moldova, fapt care au determinat PPE si ALDE să ceara amânarea intrării în trialog.
Knut Fleckenstein: „Ați observat, cred, în cadrul dezbaterii de săptămâna trecută din Parlament, că atât membrii PPE cât și ALDE au avut poziții diferite, variate. Contițiile pentru acordarea acestor tranșe de bani sunt prevăzute în Memorandumul la Acordul de Asociere. Nu trebuie să decidem noi ce sistem electoral este folosit în Moldova. Pentru noi, dacă Comisia Veneția analizează propunerea Chișinăului de schimbare și o consideră în regulă, este de ajuns. Singura chestiune care într-adevăr este sensibilă este cea a vectorului politic, dacă această schimbare este impusă într-o manieră dictatorială, sau dacă are loc printr-un proces democratic.”
Europa Liberă: Există în UE teama că dacă se încetează finanțarea, Moldova este aruncată în brațele Moscovei?
Knut Fleckenstein: „Eu nu am această teamă. Orice țară este liberă să se alieze, să se apropie de cine dorește. Și dacă cetățenii moldoveni decid că nu mai vor să lucreze cu UE, trebuie să ne-o spună clar, iar noi vom accepta această decizie. Nu este vorba aici de a cumpăra o țară, ca să spunem așa, ci împreună, UE și Moldova, să construim viitorul, asta dacă avem aceleași valori și principii pe baza cărora dorim să construim societățile noastre. Aceasta este o chestiune pe care trebuie să o decidă fiecare țară în parte.”
Your browser doesn’t support HTML5
Europa Liberă: În Germania există acest sistem de vot uninominal mixt. Credeți că ar funcționa și în Moldova, o țară unde media nu este cu adevărat independentă, unde populația este supusă unui tir al propagandei din mai multe părți?
Knut Fleckenstein: „Nu văd nici o legătura. Într-o țară unde media nu este cu adevărat liberă, ci în legătură cu un partid, indiferent de sistemul de vot, acel partid va avea o influență asupra țării și alegerilor. Ca atare, indiferent de sistemul politic, astfel de partide vor a avea o prezentă in media mai mare decat celelalte. Aceste medii sunt controlate de grupuri de interese, si nu de stat.”