„Nu trebuie să uităm că aici, în Transnistria, Federația Rusă, care are propriul mandat internațional, desfășoară o misiune de menținere a păcii. Toate mecanismele operațiunii de menținere a păcii funcționează. Aceasta este și astăzi un factor de stabilitate”, a declarat Krasnoselski reporterilor RIA Novosti.
Întrebat despre riscuri și provocări, liderul de la Tiraspol a spus că din cauza situației regionale, „riscurile cresc”, dar și-a exprimat convingerea că pe ambele maluri ale Nistrului se dorește pacea.
### Vezi și... ### Rusia: orice amenințare la adresa pacificatorilor din Transnistria este o amenințare la adresa Federației RuseAnterior, autoritățile de la Chișinău au cerut în repetate rânduri retragerea necondiționată a trupelor rusești din regiunea transnistreană. Potrivit președintei R. Moldova, Maia Sandu, misiunea de pacificare a Rusiei trebuie să fie înlocuită cu una civilă, cu mandat internaţional, sub auspiciile OSCE şi ONU.
Deși și-a asumat retragerea contingentului militar din stânga Nistrului, inclusiv în timpul summit-ului OSCE de la Istanbul (1999), Rusia nu și-a respectat niciodată angajamentul.
### Vezi și... ### Harta dislocării trupelor rusești în Republica MoldovaSâmbătă, 2 septembrie, în regiunea transnistreană au loc manifestații dedicate celei de-a 33-a aniversare a așa-numitei republici moldovenești nistrene. În piața centrală din Tiraspol au fost ridicate „drapelul de stat” roșu-verde-roșu și steagul Federației Ruse.
Ca și anul trecut, autoritățile locale au renunțat la tadiționala paradă militară, în contextul în care în regiune rămâne în vigoare, până pe 16 septembrie, codul galben de terorism.
Așa-numita republică moldovenească nistreană și-a autoproclamat independența pe 2 septembrie 1990, nefiind până în prezent recunoscută de niciun stat-membru al ONU, dar fiind susținută de Federația Rusă.