Adunarea Parlamentară a OSCE a adoptat o rezoluție prin care invită toți actorii să inițieze discuții politice cu scopul de a transforma actuala operațiune de menținere a păcii din regiunea transnistreană într-o misiune civilă multilaterală, sub un mandat internațional.
Documentul a fost adoptat în cadrul Adunării Parlamentare a OSCE de la Vancouver, Canada, din 30 iunie-4 iulie.
În aceeași rezoluție, OSCE îndeamnă Federația Rusă să-și retragă trupele militare și depozitele de muniții de pe teritoriul Republicii Moldova, în conformitate cu prevederile constituționale de neutralitate și în conformitate cu deciziile relevante ale Summit-ului OSCE de la Istanbul din 1999.
Membrii OSCE afirmă că conflictul transnistrean este și în prezent „o amenințare serioasă la adresa securității și stabilității în zona OSCE”, discuțiile în formatul de negocieri 5+2 fiind suspendate din cauza războiului de agresiune al Federației Ruse împotriva Ucrainei.
Adunarea Parlamentară a OSCE subliniază că scopul principal al procesului de rezolvare a conflictului transnistrean este de a obține o soluție cuprinzătoare și pașnică, bazată pe suveranitatea și integritatea teritorială a Republicii Moldova, în cadrul frontierelor sale recunoscute internațional, cu un statut special pentru regiunea transnistreană.
Recent, mandatul Misiunii OSCE în R. Moldova a fost prelungit până la sfârșitul anului 2023.