La balul mascat din Strășeni de Anul Nou 1964

Un bal mascat la petrecerea de Anul Nou 1964. „Cultura Moldovei”, 5 Ianuarie 1964.

În ultimele zile ale anului 1963, la fiecare colț de stradă în orășelul Strășeni au apărut afișe cu îndemnul „Toți la balul mascat!” Pentru cele mai frumoase măști se anunțau premii. Balul de la trecerea dintre ani urma să înceapă la orele zece seara.

În ajunul Anului Nou, în magazinele din Strășeni se cumpăraseră toate măștile. Activiștii culturali, Boris Berbec, Broneslava Berlianțik și Elvira Bondarenko, pregăteau balul mascat, iar conducătorul orchestrei locale, G. Șabolin, făcea de zor repetiții cu muzicanții.

Petrecerea multașteptată a început cu muzică și dansuri. Pe la zece în sala de spectacole au dat buzna măștile: Racheta, Alba-ca-Zăpada, Stelele, Muzica, Porumbul ș.a. Când petrecerea era în toi, afară s-au auzit pocnete de bice, muget de „buhai” și sunete de zurgălăi. Sosise ceata de flăcăi cu „Plugușorul”. După un început tradițional, au fost urate aparte, conform noilor cerințe, muncitoarele harnice de la fabrica de covoare, muncitorii de la fabrica de materiale de construcții, fruntașii producției din gospodăria colectivă locală.

Apoi, juriul a decernat premiile pentru cele mai impresionante măști. Au câștigat elevele Raisa Liusik și Valea Raskovskaia de la școala medie rusă, care au prezentat Muzica și Stelele. Cel mai frumos cântec a fost interpretat de Broneslava Berlianțik, lucrătoare la „judecătoria norodnică”.

Când acele ceasornicului s-au apropiat de ora 12, din aparatul de radio peste sala de spectacole a răsunat orologiul de la Kremlin.