La examenele de clasa a IX-a, aproape ca la Bacalaureat. Ce reguli noi vor fi impuse, explică ministrul Educației

Ministrul Educației, Dan Perciun, în studioul Europei Libere de la Chișinău.

Examenele de absolvire a ciclului gimnazial se vor desfășura de anul viitor în centre de examinare speciale, asemănătoare celor de bacalaureat, după ce, la sesiunea din acest an, Ministerul Educației și Cercetării a descoperit mai multe nereguli și cazuri de fraudă.

Elevii care absolvă clasa a noua vor merge să susțină examenele gimnaziale în centre regionale de evaluare, iar la toate examenele vor fi prezenți observatori externi, spune ministrul Educației și Cercetării, Dan Perciun, în podcastul video „Pe Agendă”.

Fără practici care „maschează realitatea”

Testele finale ale absolvenților de clasa a IX-a vor fi verificate „centralizat” și nu de către membri ai direcțiilor regionale de învățământ, pentru ca ministerul Educației să poată monitoriza procesul și să evite „anumite practici locale care maschează realitatea”.

Măsurile pentru examenele de absolvire a ciclului gimnazial se vor înăspri după ce la sesiunea din acest an au fost mai multe nereguli: în unele școli testele au ajuns pe internet în timpul examenelor, iar în unele cazuri notele la teste au fost majorate în mod nejustificat.

Ministrul Perciun afirmă că gimnaziile din R. Moldova „n-au trecut niciodată printr-o evaluare reală a rezultatelor învățării, obiectivă și 100% corectă” și vorbește despre discrepanța majoră dintre rezultatele examenelor pentru clasa a IX-a și rezultatele testelor PISA.

„Toți ar trebui să poată promova examenele de clasa a IX-a”

„Nu poți să ai o probabilitate de 100% la examenul de clasa a noua și, în același timp, aceiași copii, în proporție de 50%, să nu atingă o competență minimă la matematică, atunci când e vorba de PISA”. Așteptările autorităților sunt ca toți elevii de clasa a IX-a să poată susține examenele gimnaziale „pe bune și pe merit”. „Noi vorbim de clasa nouă, nu de bac, noi vorbim de un nivel minim de competență pe care ar trebui să-l aibă oricare cetățean al acestei țări”, susține Perciun.

În acest an, peste 3000 de elevi susțin repetat examenele de clasa a IX-a, mai mult de jumătate au picat la matematică, de aceea autoritățile centrale vor plăti cursuri adiționale de matematică pentru 6000 de copii ca să-i poată pregăti mai bine de examen.

Ce mai puteți afla din acest interviu cu ministrul Educației și Cercetării:

  • Vor fi mai mulți studenți la științele educației, după o „campanie agresivă de promovare” a profesiei de pedagog?
  • Când și cu cât vor fi majorate salariile profesorilor?
  • Vor fi obligate școlile să comaseze fizica, biologia și chimia într-un singur obiect numit „științe”?
  • Ce școli ar putea primi mai multă autonomie de la Ministerul Educației și în ce circumstanțe?
  • Cu cine își consultă politice educaționale ministrul Perciun?
  • Vor pune pe pauză alegerile reformele în educație?

„Pe Agendă, cu Cristina Popușoi” este un produs al Europei Libere, în care invitați de prestigiu sunt intervievați săptămânal în studioul nostru din Chișinău. Cu un episod nou publicat în fiecare miercuri, aduce 30 de minute de întrebări și răspunsuri la ordinea zilei pentru orice spectator din R. Moldova. Noi nu avem datorii, nu jucăm după rating și avem un singur obiectiv: adevărul. Emisiunea poate fi urmărită pe canalul de YouTube Europa Liberă Moldova și pe site-ul moldova.europalibera.org.