Linkuri accesibilitate

Ion Munteanu: Vettingul taie din curajul procurorilor. Câți procurori anticorupție au depus cereri de demisie


Procurorul general, Ion Munteanu, în timpul interviului pentru Europa Liberă
Procurorul general, Ion Munteanu, în timpul interviului pentru Europa Liberă

Patru procurori au depus cereri de demisie până miercuri, 12 iunie, și intențiile lor de plecare din sistem sunt cauzate de începerea vettingului, spune procurorul general Ion Munteanu. El se aștepta „la mai multe demisii”, dar e optimist că plecările nu vor fi la fel de multe cum se anticipa.

Cu o zi înainte să expire termenul limită când procurorii își pot prezenta demisiile sau declarațiile de venituri și interese la Comisia de vetting, patru procurori anticorupție au depus cereri de demisie, spune în podcastul video „Pe Agendă” procurorul general Ion Munteanu.

„Aparent, aceste demisii sunt condiționate de inițierea procesului de verificare externă a procurorilor din Procuratura Anticorupție, însă cunoșteam despre intenția acestor procurori de a pleca din sistem”, afirmă Munteanu. Trecut el însuși prin verificarea externă, Munteanu afirmă că procurorii sunt reticenți față de vetting pentru că este „un proces complex și destul de complicat”.

Evaluarea procurorilor are loc după ce au fost verificați de comisii speciale judecătorii și membrii organelor de autoconducere a procurorilor și judecătorilor. Vettingul în rândul procurorilor începe cu cei din instituțiile specializate: Procuratura Anticorupție și Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale.

Comisia de vetting a notificat primii procurori să își trimită declarațiile de avere și interese. În total, 67 de procurori de la Anticorupție urmează să fie verificați, 47 dintre care activează în instituție în regim obișnuit, ceilalți fiind procurori delegați sau suspendați.

Cu gândul mai mult la vetting, și nu la cauze penale

Îngrijorarea cea mai mare a angajaților din cele două procuraturi specializate este că trebuie să „furnizeze informații argumentate despre anumite tranzacții, anumite bunuri care îi vizează personal, dar și rudele apropiate”.

Procuror general cu drepturi depline de aproape două săptămâni, Munteanu afirmă că vettingul „afectează destul de mult activitatea procurorilor anticorupție”.

„În loc să se concentreze pe cauze penale complexe, procurorii vor fi preocupați de acest proces de vetting”, susține Munteanu în opinia căruia verificarea externă taie din curajul procurorilor în investigarea cauzelor penale. „Nesiguranța promovării acestui proces rezultă în atitudini nu atât de curajoase în raport cu investigațiile pe care le au”, crede procurorul general, Ion Munteanu.

Ce mai puteți afla din interviul cu procurorul general, Ion Munteanu:

  • La ce etapă sunt investigațiile în dosarul Gorgan, fost șef al Statului Major al Armatei Naționale, bănuit de colaborare ilegală cu serviciile secrete ale Rusiei?
  • Poate garanta procurorul general că instituția pe care o conduce este independentă de factorul politic?
  • De ce noul procuror general vrea să reducă cu 15-20 la sută numărul de șefi din sistemul procuraturii și de ce are nevoie de alte procuraturi specializate?
  • Investighează Procuratura Generală actuali demnitari de stat și politicieni?
  • Cum procurorii investighează infracțiunile legate de războiul hibrid, despre care autoritățile de la Chișinău spun că Rusia îl intensifică împotriva R. Moldova?

„Pe Agendă, cu Cristina Popușoi” este un produs al Europei Libere, în care invitați de prestigiu sunt intervievați săptămânal în studioul nostru din Chișinău. Cu un episod nou publicat în fiecare miercuri seara, aduce 30 de minute de întrebări și răspunsuri la ordinea zilei pentru orice spectator din R. Moldova. Noi nu avem datorii, nu jucăm după rating și avem un singur obiectiv: adevărul. Emisiunea poate fi urmărită pe canalul de YouTube Europa Liberă Moldova și pe site-ul moldova.europalibera.org.

  • 16x9 Image

    Cristina Popușoi

    Fac parte din echipa Europei Libere Moldova din august 2022. Sunt jurnalistă specializată în afaceri europene și politică, licențiată în jurnalism și științe ale comunicării. Înainte de a veni la Europa Liberă, am lucrat la Radio Chișinău și TVR Moldova.

XS
SM
MD
LG