În ultimii trei ani, cel puțin 133.000 de moldoveni deținători de pașapoarte biometrice și-au părăsit țara și nu s-au mai întors, conform datelor oferite de Poliția de frontieră. Unii experți cred că Republica Moldova ar fi în pragul celui de-al doilea exod al cetățenilor. Circa 45 la sută din populația aptă de muncă vrea să plece peste hotare, arată și ultimul sondaj realizat de compania CBS-AXA. De ce cea mai importantă resursă a unui stat, care este resursa umană, e neglijată de politicieni? Mulți cetățeni consideră că sunt forțați să plece în străinătate, pentru că și-au pierdut locurile de muncă sau li s-au diminuat semnificativ veniturile, iar șanse reale pentru o viață decentă ar mai avea doar dacă iau drumul pribegiei. Dar, așa cum spun oamenii cu care am discutat la Florești, pe lângă factorul economic, cel politic a avut rolul său în exodul moldovenilor peste graniță. Corupția și manipularea au contribuit și ele la fenomenul migraționist, dar mai ales au ridicat cota de neîncredere a populației în clasa politică.
Your browser doesn’t support HTML5
Europa Liberă: De ce se plânge lumea că viața îi grea în Moldova?
- „De atâta că nu avem o conducere care să-și bată capul de noi, de oamenii simpli; ei își bat capul de buzunarele lor, de noi nu au nevoie.”
Europa Liberă: Dar ei ajung la votul Dvs., vin în campaniile electorale, vă fac promisiuni?
- „Ajung. Atunci când vine votul, apoi, iată, se mai duc la bătrâni cu o sacoșă, cu o pomană acolo sau le dau câte 100 de lei și ei votează atunci pentru atâta ori atunci olecuță pot să mărească și pensia cu vreo 10 lei. „Ei, ia te uită, iaca ne-au mai mărit pensia”. Și asta-i… i-au cumpărat.”
Europa Liberă: Da, dar lumea nu se dezmeticește?
- „Nu se dezmeticește…”
Europa Liberă: Totuși, patru ani o să trebuiască să trăiască în baza promisiunilor pe care le fac politicienii.
- „Nu se dezmeticește, de atâta că toate posturile de televiziune sunt ale oligarhilor, iar lumea nu înțelege.”
Europa Liberă: Dar ce înseamnă „oligarh”?
- „Bogătaș.”
Europa Liberă: Dar de unde au bogăția?
- „Din furat, nu din muncă cu sudoare. Cine muncește și asudă, acela puțin ce are. Eu nu înțeleg cum să scăpăm de conducerea care a sărăcit țara. Ni se duc copiii din țară, rămânem bătrânii, dar de bătrâni nu-și bate capul nimeni și nu au nevoie de noi.”
Europa Liberă: V-ați gândit vreodată să plecați din Moldova?
- „Doamnă, eu am fost 11 ani în Italia…”
Europa Liberă: Acum vă propun o nouă reformă electorală – să aduceți deputatul să fie mai aproape de Dvs. Acest vot mixt îl înțelegeți, ce avantaje vă aduce?
- „Nu, nu, nu… Nu sunt de acord, pentru că cine o să fie, o să fie toți propuși de Plahotniuc.”
Europa Liberă: De ce credeți așa?
- „Toți primarii au trecut la Plahotniuc. I-au impus, e clar. Dacă țara-i cumpărată…”
Europa Liberă: Pe de altă parte, tot lumea zice că a pierdut încrederea în partide și de asta au și adus acest vot mixt, ca să cunoașteți cine e deputatul Dvs.
- „Eu nu-s de acord. Să propună…”
Europa Liberă: Dvs. vreți partidele să fie sau cum vreți?
- „Dacă vor fi partidele tot acestea și au să propună tot pe aceștia care-s la conducere. Eu vreau să-i schimbe pe toți. Să vină oameni care să fie pentru popor, să facă locuri de lucru…”
Europa Liberă: Schimbarea Dvs. o faceți.
- „Dar cum s-o fac? Eu de-acum îs la pensie…”
Europa Liberă: Dvs., alegătorii, cei care decideți la vot.”
- „Apoi, da, eu îs de acord. Niciodată n-am votat, nici Partidul Comunist nu l-am votat, nici pe Dodon, nici pe nimeni. Pe Maia Sandu am votat-o și l-aș vota și pe domnul Năstase. Când l-au votat atunci pe Dodon, veneau de la Transnistria, nici nu știau pentru ce au venit – care spunea că i-au plătit, care nici nu știa cu ce a venit, păi, se vede că au fost cumpărați.”
Europa Liberă: Cât de mult contează pe ce cale o să meargă Republica Moldova – apropiindu-se de Federația Rusă sau de Uniunea Europeană?
- „Spre Europa dac-ar fi, poate ne-ar mai scoate, că și așa ajutor mult ne-au dat. Ce ne-au dat rușii nouă? Nu ne-au ajutat cu nimic așa ca să zici. Mai scosese că se mai duceau încolo cu mere, mai duceau producție de aici și spuneau că le dau cu tractorul, că nu-s bune, vinurile le întorceau înapoi… Ne ajunge cât am fost asupriți și de ruși, ian să încercăm spre Europa. Eu nu zic că să ne unim cu România, dar să mergem spre Europa.”
Europa Liberă: Cine-i de vină – cetățenii care aleg guvernanții?
- „Noi, noi suntem, noi suntem de vină, pentru că noi nu știm ce alegem.”
Europa Liberă: Dar de ce nu știți?
- „Așa, că atunci ne grăbim, ne spun fel de fel de gogoși.”
- „Lumea de la țară tare crede, tare. Lumea-i săracă, lumea-i obijduită, lumea trage nădejde că ceva se va schimba.”
Europa Liberă: Și atunci când votează, nu se gândește că patru ani o să trăiască în baza votului pe care l-a aruncat?
- „Nu, nu se gândesc. Ei așteaptă ceva nou, dar aceștia-s tot acei care au fost de demult. Același Dodon, ăștilalți toți, ei au fost la conducere; Dodon a fost ministrul Economiei, n-a făcut nicio treabă nimic, și acum iar l-au votat.”
Europa Liberă: Vedeți că se bucură de cel mai mare sprijin? Populația îl susține.
- „Se bucură, de atâta că în Moldova a rămas numai lumea în vârstă, care era deprinsă că la Rusia era bine și de atâta ei tot trag nădejde c-o să se întoarcă. Dar asta n-o să fie niciodată. Să ne gândim foarte mult atunci când plecăm la votare.”
Europa Liberă: În baza sistemului mixt lucrurile se pot schimba? Înțelegeți ce înseamnă acest vot mixt?
- „Înțeleg. Cred că tot au să rămână mai mult aceștia care sunt acum la guvernare.”
Europa Liberă: Păi, de ce credeți că o să rămână, dacă dvs. o să decideți cine să vină?
- „Apoi eu una, dar mai multă lume care-i în vârstă… În Moldova îs mai mulți vârstnici, tinerii îs toți plecați.”
Europa Liberă: V-ați gândit să plecați?
- „Nu. Eu m-am întors de-acum.”
Europa Liberă: Și încotro, Moldova – cu Estul, cu Vestul?
- „M-aș gândi că înspre Europa tot mai bine ar fi. Eu aș spune că-i mai mare cultura…”
Europa Liberă: Valentina Ursu de la radio Europa Liberă sunt. De ce se trăiește greu în Moldova?
- „De atâta că salariul îi tare mic, lumea nu are pe ce să se ducă să cumpere. Lumea-i săracă, n-au cu ce face focul, n-au ce mânca. Bărbatul meu primea pensie 1777 de lei, avea compensație 180. Acum ce-au făcut? Cine? Că n-au făcut acești săraci, dar tot acești de sus; scoate din compensația lui 180 și le pune în pensie și, poftim, iaca, i-au adăugat pensia. D-apoi așa se face? El, săracul, plângea și zicea că, iaca, mi-au adăugat pensia… Asta-i dreptate?”
Europa Liberă: Dar Dvs. credeți că această clasă politică nu cunoaște problemele despre care vorbiți Dvs.?
- „Cunoaște foarte bine, dar ce folos? Conducerea trag pentru dânșii, dar nu pentru noi.”
Europa Liberă: Conducerea asta e aleasă de Dvs. Atunci când îs alegeri, mergeți și-i votați.
- „Îi aleasă, dar nu-i a noastră; ei între ei se aleg și acolo ei îs mari și tari, dar noi suntem mititei și ședem și așteptăm… poate-poate ne-a da ceva.”
Europa Liberă: Și chiar în puterea dvs. nu e nimic – să decideți, să schimbați lucrurile în bine?
- „Vă spun că nu-i în puterea noastră. Nu-i în puterea noastră! Puterea lor îi toată acolo. Și ei ce decid, aceea fac, fiindcă puterea e în mâinile lor.”
Europa Liberă: Dar o să vină să vă ceară votul dvs.
- „Votul nostru, noi știm ce o să facem atunci. Noi ce facem, acești care suntem bătrâni, că avem peste 70, acuși 80? La țintirim îi locul nostru, în altă parte noi nu avem.”
Europa Liberă: Viitorul Republicii Moldova cine-l face?
- „Dă, Doamne, dă, Doamne, să-l facă cineva din…”
Europa Liberă: Cine?
- „Poate în Parlamentul acesta sunt oameni și buni, nu-s toți răi și poate careva dintr-înșii…”
- „Noi nu le trebuim, bătrânii nu trebuim la nimeni și copiii ni se duc de acasă, și-i păcat, îi păcat că a fost o Moldovă înfloritoare, am trăit bine și suntem un popor care muncește, numai că nu suntem prețuiți. Ei nu au nevoie de noi, ei au nevoie de bogățiile lor.”
- „Au intrat la putere și ridică pensia la care și cum. Au amăgit până acum și tot așa au să ne amăgească. Acești oameni numai cu război trebuie să-i scoată. Altfel nu-i scoate de la putere.”
Europa Liberă: Lumea iată și aici, la Florești, vorbește despre starea deplorabilă în care a Republica Moldova. Cine poartă vina – cei care guvernează sau alegătorii, dvs., cei care i-ați trimis acolo, sus, în baza promisiunilor pe care le-au făcut ei că vor îmbunătăți situația, vor aduce bunăstarea în casele dvs.?
- „Dacă au făcut promisiuni, să le țină; dacă nu – să-și dea demisia. A trecut un an, au trecut doi, trei, de ce nimeni, nimeni? Se țin la putere cu amândouă mâini. Și corupția am dori să fie mai mică, că a făcut omul, chiar de-i la conducere, a făcut ceva rău, pedepsește-l.”
Europa Liberă: Păi, da acum vi se arată foarte des cazuri când sunt reținuți, când sunt trimiși după gratii, în arest la domiciliu funcționari, miniștri?
- „Îs trimiși acolo, după gratii, cei care nu-s chiar de mare importanță, că sunt oameni mai mari care conduc cu totul și de aceea nu se reușește la noi nimic.”
Europa Liberă: Dar cum se poate într-o țară săracă să fie corupție mare?
- „Într-o țară săracă e mai bine de condus, e mai ușor de condus. Omul sărac e umilit și așteaptă poate ceva, poate ceva s-a schimba în bine, dar nu se mai schimbă nimic.”
- „Noi tot așteptăm…”
Europa Liberă: Și lumea acceptă să trăiască cu umilință sau, totuși, cu demnitate, își dă seama măcar în al 12-lea ceas că trebuie să aibă verticalitate?
- „Sunt foarte mulți care au demnitate și merg cu capul sus, dar majoritatea oamenilor, mai ales de la țară, îs umiliți. Și iaca îi întreb: „De ce mata nu te duci la protest”? „Ei, las’ să se ducă acei de acolo, unde să mă duc eu…” De atâta că-s săraci și nu au pe ce. S-ar duce omul, dar lui îi trebuie bani până acolo; acei care fac protestele cu bani, le plătesc și oamenii se duc la protest, plătiți.”
Europa Liberă: Dar cine face proteste cu bani?
- „Guvernanții, numai guvernanții fac cu bani. Dar să zicem că Dodon… Am fost un admirator cândva, dar când am văzut că e tot pe dos, am trecut de-acum de partea dlui Dodon și câte ne-au promis… Acum așa aș spune că e trădător de țară, că de fiecare dată îl văd la Moscova, parcă ar fi un copil, se duce și se jeluiește pe țara lui unde el conduce, se duce și se jeluiește lui Putin.”
Europa Liberă: Cine poartă vina cea mai mare că în Republica Moldova lumea e nemulțumită – cei care aleg sau cei care au fost aleși?
- „Norodul, norodul… Noi suntem vinovați toți.”
Europa Liberă: Și cum schimbați situația?
- „Am ajuns mătincă la margine…”
Europa Liberă: La marginea prăpastiei?
- „Cred că, eu mă gândesc. Să zicem bogdaproste că nu-i război și atâta numai; ne vom târâi noi cu încetul cumva.”
Europa Liberă: Cum găsiți oamenii care să vă insufle încredere, care să vă redea încrederea că și în Moldova se poate trăi bine?
- „Nu știu. La noi de aceia nu-s. Nu-i, gata, s-a pierdut încrederea. Aici e ca și în familie, acasă – dacă te vinde femeia, îi sfânt, așa e și asta.”
Europa Liberă: Dacă te vând politicienii, gata?
- „Ți-ai luat de o grijă. Of, Doamne, Doamne, să vă spun un cuvânt: Ei trebuie stricați și făcuți din nou. Acolo, la Guvernul acela al lor. Totul de stricat, cum construiești o căsuță, o strici și o faci din nou, bună.”
Europa Liberă: Ca să construiești casa asta din nou, trebuie să ai cu cine sau pe cine să pui acolo, în frunte?
- „Ei știu numai a lua. Au văzut că ți-ai făcut o colibă acolo, ei de-amu vin și-ți spun: „Dă”, dar nu ți-au dat o piuneză, o țintă, nimic nu ți-au dat.”
Europa Liberă: Cine face viitorul Moldovei?
- „Dar n-o să-l facă nimeni, pentru că acești mititei văd ce fac acești mari și, gata, noi suntem stricați de la cap, ca și peștele.”
Europa Liberă: Dar la alegeri o să mergeți, o să votați la anul viitor? Vi-i clar cum o să votați?
- „O să votez. Las’ să trăiască până vor încăpea într-un toc de chibrituri, că nu depinde de noi, ei își pun, dinainte știu care o să fie. Noi așa suntem, ca vântul.”
Europa Liberă: Dar cine merită votul Dvs.?
- „Nu-i încă acela, nu s-a născut. Când aș vedea că cineva concret face, da, eu cu amândouă mâini.”
Europa Liberă: Concret, ce ar trebui acum să se facă?
- „Concret, iaca, aiștia să ne dea și pe mâna noastră, nu numai pe a lor.”
Europa Liberă: Bani să aveți, da?
- „Da, da…”
Europa Liberă: Valentina Ursu sunt, de la radio Europa Liberă. De ce toată lumea deplânge situația în care a ajuns Republica Moldova?
- „Fiindcă limita banilor e puțină, dar dorințele-s foarte mari. Lumea cândva se mulțumea cu ce era, dar acum vor din ce în ce mai mult și nu ajung bani. Pur și simplu, conducerea țării prinde a înțelege că Moldova va deveni o provincie a României, fiindcă așa, automat, noi mergem. Aproape 50% din persoanele din Republica Moldova au cetățenie română, așa că… lumea fuge din țară, de atâta că în țară e un dezastru peste măsură de mare. Cândva poate se furau banii, dar nu se spunea așa, deschis, dar acum cer și de la oameni să întoarcă înapoi miliardul, fiindcă omul nici nu știe – el dormea noaptea, cineva fura, omul nici nu știa că se fură miliardul, dar acum vine și spune că trebuie să-l întoarcem înapoi. Cui să întoarcem noi miliardul? Și cine ne-a dat miliardul acela? De ce nu s-a împărțit le oameni sau de ce nu se dă ca să se facă drumurile? De ce educația devine din ce în ce mai proastă, mai slabă? Foarte multe întrebări sunt.”
Europa Liberă: Dar Dvs. puteți identifica persoane pe care să le trimiteți acolo, în Parlamentul de la Chișinău, în care să aveți încredere că pot schimba situația în bine?
- „Pur și simplu, s-a țesut acolo un covor, un covor mafiot, pe care nu-l mai descoase nimeni și nu-l mai desțese. Înțelegeți?”
Europa Liberă: Dar nu poporul e cel care trebuie să-l descoase?
- „Nu. Înțelegeți cum e situația? Înainte de alegeri, ei sunt foarte blânzi; după ce s-a ales, își pun ale lor condiții și mai departe nu merge.”
Europa Liberă: Dar cetățeanul-alegător de ce nu-i spune: „Te votez pentru fapta pe care ai făcut-o”, și politicianul să spună foarte clar ce urme a lăsat el până a veni să cerșească votul alegătorului.
- „Eu aș vrea să fie așa: dacă, de exemplu, el timp de un an de zile n-a făcut nimic, trebuie să dea o explicație, dar dacă nu poate să dea sau să spună cine-i pune piedică de nu poate să facă lucrul acesta, dacă nu, trebuie ori să răspundă de ce nu poate sau dacă nu poate, nu mai trebuie să mai dea votul pentru ca să devină un președinte sau ceva.”
Europa Liberă: Dar tot cetățeanul știe că politicianul e corupt, că e compromis și tot el îl votează pe același om?
- „Înțelegeți? Lumea înainte de alegeri se încrede într-o persoană oarecare sau în zece persoane pe care-i alege, pe urmă ei se fac corupți toți, fiindcă cercul de bani îi numai acolo, sus, de atâta omul ține banul la colțun și ca să-l scoată de la colțun, ei fac diferite piedici – măresc taxele, măresc impozitele, ca să scoată banul de la om, că ei știu că oamenii țin banii la colțun.”
Europa Liberă: Cine conduce azi Moldova?
- „Tot mafioții conduc. Eu gândesc că ei între dânșii se înțeleg normal, fiindcă acolo, sus, nimeni nu știe ce se petrece când se închid ușile.”
Europa Liberă: Cum vedeți viitorul Floreștiului și Republicii Moldova peste zece ani?
- „Cum era înainte când îi spuneau „Țvetușciaia Moldavia” (Moldova înfloritoare), iaca așa aș vrea să trăim. Asta-i expresie rusească, că noi ne-am rusificat complet. Și aș vrea să trăim fără frică, copiii să nu umble cerșind pe străzi și terminând institute și plecând peste hotare în căutarea unei bucățele de pâine.”
Europa Liberă: Pentru că tot politicienii vin și vă spun că Moldova ar avea de câștigat, dacă se apropie mai mult de Rusia sau invers, dacă se apropie mai mult de Uniunea Europeană, pe care din acești politicieni îi credeți?
- „Să vină politicieni care au înclinație spre Europa, cinstiți, nu cum sunt în ziua de azi. O să-i votăm pe acei care au înclinație europeană și credem într-un viitor din partea lor mai cinstit să fie la conducere și să ne aducă o viață mai fericită.”
- „Știți, ce-mi doresc? Să se schimbe Parlamentul, complet. Deputații care stau acolo toată ziua și rod fundul la pantaloni, niciunul nu se scoală dintr-înșii, unu, doi, trei, patru să se scoale și să zică: „Oameni buni, ce facem noi cu Moldova, ce facem noi cu populația asta? Ce am făcut noi, că am dus țara de râs?” Toți tac frumușel, nu cumva să le ia locușorul acela. Lor le vin bănișori în buzunare, nu ca un om care primește 500 de lei primește pensia.”
Europa Liberă: Insistați că toți trebuie schimbați. E ușor să spui „jos!”, dar pe cine aduci sus?
- „Eu mă gândesc că este lume deșteaptă, este, dar încetișor trebuie să se așeze mai mulți, să se sfătuiască cu poporul chiar, dar să nu fie acei care au fost – de la comuniști, de la PD, cum este acum. Aiștia îs toți bogătași.”
- „Eu am lucrat 40 de ani în colhoz și primesc 900 și oleacă.”
- „Dar eu chiar 700 primesc...”
Europa Liberă: Și cum vă împărțiți banii aceștia?
- „Greu, tare greu. Totu-i scump și pensia-i mititică, lumea n-are unde lucra…”
Europa Liberă: Credeți că pot fi schimbate lucrurile în bine?
- „Cred. Trebuie să vină oameni care știu a conduce țara.”
Europa Liberă: Oamenii ceia trebuie să-i aduceți dvs.
- „Noi trebuie să-i aducem, d-apoi de ce nu se duc ei de la putere? Pentru că li-i bine. Cât au – opt, nouă ani de când șed și ce au făcut? Au zis că o să ne adauge pensia. Și ce? Ei au furat toată țara și acum ce să facem… Totu-i al lor și noi n-avem ce face.”
Europa Liberă: Votul dvs. cine-l merită?
- „Votul nostru îl merită unul care să știe a conduce țara. Poate lumea o să înțeleagă măcar acum și o să-l aleagă pe care trebuie, care omul e cinstit, care nu fură, căci aceștia-s toți niște bandiți. Nu li-i rușine să vină să promită marea și sarea și când numai îi votezi, gata.”
Europa Liberă: Dvs. de ce credeți în aceste promisiuni, dacă după asta vă dezamăgesc?
- „Nu, că eu nu cred. Eu îs una că eu nu cred, când au fost, eu le-am spus: „Nu veniți și promiteți, că nu faceți”. Eu le-am spus. La mulți le dau pachete fel de fel și ei le iau și votează.
Europa Liberă: Cum se trăiește în Moldova? Valentina Ursu sunt de la radio Europa Liberă.
- „Care-s tâlhari, trăiesc bine, dar care-i sărac, trăiește sărac.”
Europa Liberă: Dar cine-i sărac astăzi în Moldova?
- „Cel care nu poate fura; cel care lucrează nu are nimic, dar cei care nu lucrează au.”
- „Peștele de unde se împuțește? De unde miroase peștele?”
Europa Liberă: De la cap, dar se curăță?
- „De la coadă.”
- „L-am curăța de la coadă, dacă, vedeți, mirosul vine de la cap.”
Europa Liberă: Și cine curăță „peștele”? Societatea, alegătorii atunci când merg să voteze.
- „Noi îi alegem.”
Europa Liberă: La un pahar de vorbă, despre care probleme discutați cel mai des?
- „Despre răul care este.”
- „Despre răul care este. Iaca noi numai ce grăiam…”
Europa Liberă: Și răul cel mai mare…
- „Îl facem tot noi. Îi alegem noi.”
- „Până n-au să facă alte legi, că ei fură și…”
- „Dacă am fi uniți cu oarecare… De-acum eu m-am dezis de toate. Dacă am fi uniți ori cu Europa, ori cu Rusia, numai să nu rămânem singuri. Dacă am rămas singuri, pe noi ca pe sită ne dă într-o parte de perete, în altă parte, și ei merg înainte cu politica lor. Acești de sus, am în vedere.”
Europa Liberă: Cetățenii pot pedepsi politicienii care greșesc?
- „Dar cum să-i pedepsești? Ei Constituția n-o înțeleg, ei Constituția o prefac cum vor ei. Iată, de pildă, Dodon, el Constituția vrea s-o facă cum vrea el. De ce nu respectă Constituția?”
- „Da, el nu ascultă pe nimeni.”
- „Plahotniuc l-a ales pe Dodon și o să plece împreună cu Dodon la Uniunea Eurasiatică.”
Europa Liberă: Ce ați înțeles din aceste discuții pe care le-a purtat dl Dodon cu omologul său rus, Vladimir Putin, de șase ori? Ce probleme a rezolvat?
- „Am înțeles că el ne duce încolo, la Uniunea Eurasiatică.”
- „Eu nu știu cum e acolo, că acolo nu-i nimic, nu dă nimic și el se duce.”
- „El ține la partidul lui, el nu ține la norod, cu toate că a spus că el ține.”
- „El nici nu a lucrat cu oamenii, el cu oamenii de-ar lucra, dar el lucrează cu partidul.”
Europa Liberă: Dar are simpatia cetățenilor, se bucură de cea mai mare încredere.
- „A cui simpatie? Las’ să vină la mine să mă iscălesc eu pentru dânsul, că eu știu ce i-aș spune.”
Europa Liberă: Dar sondajele asta arată – în topul preferințelor moldovenilor, Igor Dodon e politicianul cu cea mai mare încredere.
- „Dac-ar fi numai moldoveni, dar așa la noi în Găgăuzia se duc și pe dânsul îl votează toți, în Bălți îl votează, că acolo îs mai mulți ruși, se duce în Ocnița – tot așa, dar în Chișinău, de ce nu-l votează pe dânsul? În Chișinău nu-l votează.”
Europa Liberă: Și iaca vedeți, societatea e divizată, iar dacă un stat e atât de divizat, cetățenii lui sunt atât de divizați, e greu de crezut că toți pun umărul la un viitor prosper.
- „Eu încă vă mai spun una: La noi lumea îi bludnică, de-acum ea nu știe cum să voteze. De-acum îs 26 de ani, o pierdut încrederea într-înșii, cu totul o pierdut încrederea și de-acum nici nu știu…”
Europa Liberă: Cum se recâștigă încrederea?
- „Offf, știți cum, eu o să vă spun: să se schimbe alte legi, deputații aceștia dacă pun, să pună lege și pentru dânșii – l-au prins c-a furat, să-l scoată pe piață, pe unu, pe doi, pe trei… Și de pedepsit aspru, ca să nu poată lua nicio copeică. Așa ar fi corect.”
- „Să nu fie ca în basmul lui Krîlov…”
Europa Liberă: Dar ei arată în fiecare zi că se luptă cu corupția?
- „Cum se luptă? Ei se luptă? D-apoi cu cine se luptă ei?”
- „Și cine a ajuns după gratii până acum? Plahotniuc cu Dodon arată că ei se sfădesc, dar ei nu se sfădesc, ei, așa, de fața lumii, dar ei trag într-o curea. Dodon la noi nu-i bun prezident, cu toate că el spune că-i pentru norod, el îi numai pentru partidul lui.”
Europa Liberă: Ce calități trebuie să aibă un politician?
- „Să lucreze pentru norod, să lucreze un an de zile degeaba, că el are cu ce trăi, să arate norodului că el e pentru om. Dar ei numai au intrat și, gata.”
Europa Liberă: Dacă dvs. ați fi deputat, ce ați face Dvs.? Ați renunța la salariu?
- „Da. Un an de zile lucrez așa, numai cu pâine. Și nu numai țăranul să aibă zacoane și să-l pedepsească, da’ întâi prezidentul, Parlamentul, parlamentarii.”
- „Dac-aș fi eu, de pildă, deputat, m-aș dezice de salariu pe un an de zile, dar să întorc miliardul înapoi, să mă îndreptățesc eu în fața lumii, să arăt că eu fac ceva, dar nu cum am intrat, să-mi strâng toate neamurile mele și să le așez prin Parlament – nănași, nepoți ș.a.m.d.”
Europa Liberă: Republica Moldova cu ce o asemănați astăzi, cu ce o comparați?
- „Offf, da’ nici nu am cu ce o compara, că-i cea mai săracă.”
- „Și cea mai coruptă.”
*
Your browser doesn’t support HTML5
„Cel de-al doilea raport Kroll ar putea însemna curățarea clasei politice, întrucât cei care se regăsesc în acest document ar trebui să nu mai aibă șansa să candideze vreodată pentru o funcție publică în acest stat”, a declarat lidera PAS Maia Sandu, într-un interviu pentru Europa Liberă.
Maia Sandu: „Noi am zic că cei care ne tot vorbesc că vor să curețe clasa politică, și Partidul Democrat la un moment a spus atunci când a venit cu ideea să schimbe sistemul electoral, a zis că e nevoie de curățarea clasei politice. Noi spunem că raportul Kroll ar fi prima etapă de curățare a clasei politice și toți cei care se regăsesc în acest raport ar trebui să nu mai aibă șansa vreodată să candideze pentru o funcție sau alta în acest stat. Am auzit din surse din afara țării că ar exista două rapoarte Kroll – o variantă care este pentru publicul larg și care poate și va fi făcută publică în curând, iar o altă variantă cu mai multe detalii…”
Europa Liberă: Tehnică, pentru Procuratură?
Maia Sandu: „Tehnică, dar pe care noi n-o s-o vedem. Și întrebarea este: Ce informație „tehnică” se va conține în acest raport original pe care guvernarea nu va vrea ca noi să-l vedem?”
Europa Liberă: Dar Dvs. ce bănuiți că ar putea să fie tăinuit?
Maia Sandu: „E evident că acolo e vorba de mai multă lume inclusă în această listă de oameni care au treabă cu furtul miliardului și evident că există presiune ca această listă să nu apară în toată frumusețea ei. Pe de altă parte, vedem că unii nu sunt foarte rușinoși, vedem cum evoluează cazul lui Shor, care apare în primul raport Kroll și nu avem nevoie de dovezi suplimentare că omul este până peste cap implicat în acest furt. Mai grav, ieri am mers la întâlniri în raionul Ungheni și chiar în orașul Ungheni am văzut o coadă de oameni în vârstă, înghețați, stând la o ușă, iar deasupra ușii era scris: „Magazin social Shor”. Magazinul era închis, oamenii făceau coadă, înghețând ca pe timpul sovietic și așteptând ca la un moment să se deschidă ușa și să li se vândă niște produse la un preț mai mic. Acest om care a furat miliarde de lei acum își permite să umilească niște bătrâni – tot din banii lor să le dea puțin înapoi, să-i mai țină în stradă, în frig, și asta se face cu acceptul guvernării. Deci, guvernarea în loc să se asigure că acest om stă închis pentru mulți ani înainte, să-i ceară toți banii înapoi, să-i sechestreze toată averea și să recupereze măcar o parte din ce el a furat, iată, îl lasă să facă această campanie. Probabil, Partidul Democrat și-l dorește foarte mult pe Shor ca partener în următorul Parlament.”
Europa Liberă: O parte din bunurile care aparțin celor trei bănci care au fost buclucașe, care au falimentat se zice că se întorc în haznaua statului și asta ar însemna un început de recuperare a pagubelor din acest miliard dispărut. Dvs. cum vedeți această recuperare?
Maia Sandu: „Nu este recuperare, aceasta este doar vânzarea clădirilor, care au rămas acum fără treabă. Aceste proprietăți nu au fost furate încă, ele doar sunt vândute de stat. Noi vorbim despre tot ce a fost furat. Asta se numește recuperare. Și aici n-am văzut să fie recuperat niciun ban, cel puțin n-am văzut pe tabloul primului ministru, care a fost promis. E foarte tragic, pentru că e clar că acolo lucrurile sunt tergiversate. Și cu cât mai mult se tergiversează, cu atât mai greu va fi să se recupereze acești bani.”
Europa Liberă: Și dacă rolul statului e mai mic, atunci compania Kroll o să vrea să aibă o imagine clară, după ce finalizează investigațiile?
Maia Sandu: „Problema este că compania Kroll are contract direct cu Banca Națională, nu cu noi, toți cetățenii Republicii Moldova. Și compania Kroll nu are cum…”
Europa Liberă: Chiar dacă banii sunt plătiți în baza contribuțiilor cetățenilor?
Maia Sandu: „Exact, banii sunt ai noștri, dar așa funcționează lucrurile – nu poate această companie să semneze contract cu câteva milioane de cetățeni și nu e la discreția acestei companii să dezvăluie ceea ce găsesc ei sau ceea ce investighează. Va depinde de instituțiile statului, ce vor să ne arată și ce nu.”
Europa Liberă: A ieșit Moldova din crizele politice, care au îngreunat apropierea țării de Uniunea Europeană?
Maia Sandu: „Nu, dimpotrivă. Cred că acum suntem în cea mai îndepărtată fază sau suntem la cea mai mare distanță de Uniunea Europeană și despre asta putem să judecăm și pornind de la mesajele care vin de la Bruxelles, de la ultimele decizii de a nu oferi tranșe pentru reformele din justiție. Deci, eu cred că noi suntem foarte departe în aceste zile și e păcat, pentru că, în contextul Parteneriatului Estic, summitului pe Parteneriatul Estic când se trasează niște linii de dezvoltare a acestei relații cu Uniunea Europeană pentru o perioadă mai îndelungată, noi, din păcate, mergem foarte modești acolo, la această discuție, pentru că nu am avansat deloc, pentru că avem o reputație foarte proastă și zic aici de guvernare în general, dar se privește pe fundalul țării. Sperăm să mergem împreună cu celelalte țări, sperăm că celelalte țări sunt apreciate mai bine și, din câte înțeleg eu, Georgia este acum văzută mai bine de către europeni. Dacă anterior Republica Moldova era văzută ca…”
Europa Liberă: Elevul străduitor…
Maia Sandu: „…elevul străduitor al Parteneriatul Estic, acum este Georgia și cumva sperăm să mergem mai departe datorită țărilor din regiune, în pofida faptului că aici, pe loc, guvernarea este mai degrabă corigentă.”
Europa Liberă: Dacă va fi afectată cooperarea Republicii Moldova cu Occidentul, va avea de câștigat relația Chișinăului cu Moscova, cu Kremlinul?
Maia Sandu: „Bineînțeles că Moscova întotdeauna încearcă să folosească aceste situații și atunci când, pe de o parte, o guvernare care își zice pro-europeană este atât de proastă, sentimentele pro-ruse sau admirația unei anumite părți a societății pentru modul în care este guvernată Rusia poate crește, dar depinde de noi. Deci, dacă noi am avea o guvernare responsabilă, dacă noi ne-am propune foarte clar, și nu doar în vorbe, dar și în fapte, să mergem înspre Europa, așa cum au făcut-o Țările Baltice. Țările Baltice sunt și ele țări mici, sunt și ele în vecinătatea Rusiei; Rusia întotdeauna și-a dorit să le păstreze în zona sa de influență, dar ele au reușit, pentru că, indiferent de partidele care au venit la putere, în primul rând, toată lumea și-a propus să meargă pe calea integrării europene și euroatlantice, în general. Și doi – au avut parte de guvernări mai responsabile, care nu au încercat să folosească aceste situații geopolitice doar pentru a se menține la putere. Or, la noi asta se întâmplă – se face jocul geopolitic doar pentru a se menține la putere, discreditând cu totul agenda de integrare europeană și, în același timp, supărând partenerii noștri europeni, discreditând țara în ochii partenerilor noștri.”
*
Your browser doesn’t support HTML5
Și președintele Parlamentului, Andrian Candu, speră că raportul Kroll-2 va face curățenie atât în rândurile clasei politice, cât și în mediul de afaceri și sistemul bancar.
Europa Liberă: Raportul Kroll-2 poate face curățenie în rândurile clasei politice?
Andrian Candu: „Sigur că da, la fel ca și cel nr. 1, deși nr. 1 n-a fost un raport de investigație ca atare, dar a fost mai mult unul de documentare, dar noi ne bazăm foarte mult pe raportul Kroll-2 ca să facă o curățenie nu doar în clasa politică, dar în tot ceea ce înseamnă inclusiv mediul de afaceri și sistemul bancar. Și toți cei care au fost implicați să fie trași la răspundere. Dar să-mi duc gândul până la capăt. Pe data de 7 sau 8 este preconizată următoarea întrevedere cu reprezentanții companiei Kroll, la care vom fi informați și ne va fi dată informația actualizată unde sunt ei cu raportul, când va fi gata, când poate fi dat publicității, cum poate fi dat publicității, care este modalitatea prin care se va comunica cu publicul și atunci vom avea mai multă informație.”
Europa Liberă: De ce Banca Națională nu e atât de receptivă la solicitările, inclusiv ale deputaților, de a publica lista celor care au beneficiat de credite de la cele trei instituții bancare?
Andrian Candu: „Nu știu, chiar nu știu. Probabil sunt chestiuni tehnice. O să-i întreb și eu data viitoare de ce nu, n-am intrat niciodată…”
Europa Liberă: Știu că dl Ghimpu așteaptă de ceva timp…
Andrian Candu: „Probabil ar fi chiar interesant de aflat lista, numele oamenilor și companiilor care au luat credite mari, probabil fraudulos și din cauza asta la fel au pus umărul, direct sau indirect, la criza bancară. Chiar la următoarea proximă discuție cu conducerea Băncii Naționale am să întreb și eu.”
Europa Liberă: Ce părere aveți despre recuperarea miliardului dispărut, pentru că, dacă e să luăm în calcul doar ceea ce se aude în societate, că se acumulează bani de pe urma vânzărilor sediilor Băncii de Economii, filialelor sau mijloacelor de transport, nu înseamnă că se recuperează banii furați?
Andrian Candu: „Ceea ce se recuperează din lichidarea băncilor are direct legătură și cu frauda, deoarece din bani fraudați unele bănci s-au dezvoltat în ultima perioadă de timp. Banca de Economii în ultima perioadă, chiar până la criză, conducerea băncii organiza evenimente publice de deschidere a unui sediu, cumpărare de mașini, cumpărare de echipamente ș.a.m.d., când banca deja era în minus sau avea probleme financiare, fraudat, într-un fel, își dezvolta anumite, aparențe doar făceau în dezvoltare. Păi, cum acel sediu cumpărat sau mașini cumpărate pe bani fraudați nu sunt și ele produsul fraudei? Acum ele sunt lichidate, vândute și sunt recuperate. Din informația care a fost atât în rapoartele Procuraturii în plenul Parlamentului, cât și din discuțiile inclusiv la ultima ședință pe platforma multiinstituțională unde au participat și procurorii, și investigatorii, și lichidatorii ș.a.m.d. sunt câteva căi de recuperare. Una ține de lichidarea băncilor, fiindcă încă este o avere, un patrimoniu care trebuie lichidat; doi – sunt bunurile sechestrate pe dosarele penale în instrumentare în Republica Moldova, aici, pe loc, și vorbim de bunuri sechestrate deja la aproape o valoare nominală de peste un miliard și jumătate, dar valoarea de piață e peste trei miliarde de lei, din ceea ce spun procurorii și evaluatorii, și vorbim de ceea ce urmează Kroll să ne arate în raportul acela și ulterior să treacă prin aprobarea strategiei de recuperare la recuperare. Totuși, există o anumită cale, există un anumit progres și există o viziune cum să fie recuperate și există deja o recuperare – au fost recent făcute deja primele plăți, care sunt obligatorii de la Ministerul Finanțelor la Banca Națională pentru recuperarea miliardului și ele deja sunt luate nemijlocit din tot ceea ce povestim noi acum – care din lichidare, care din dosare penale. Și urmează și partea exterioară, tot ce înseamnă offshore-uri...”
Europa Liberă: Dar faptul că recuperarea e pusă și pe umerii cetățenilor, cum îl explicați, ca lumea să nu se mai revolte atâta că cineva a furat, iar cetățenii trebuie să suporte paguba?
Andrian Candu: „În acest an au fost recuperate, prin asta înseamnă plătite, 700 și ceva de milioane de la Ministerul Finanțelor la Banca Națională. Aceste 700 de milioane provin din suma de peste un miliard și ceva recuperat din lichidarea celor trei bănci. Nu de pe umerii cetățenilor.”
Europa Liberă: Deși se acumulează. Pe parcursul a 25 de ani, cineva a calculat că se acumulează o sumă bunicică…
Andrian Candu: „Dar cine a zis că noi vom ajunge la 25 de ani? Dacă va exista un progres rapid în timp, pe parcursul câtorva ani vom reuși să recuperăm o mare majoritate din suma fraudată, atunci noi nu vorbim de zece sau 20, sau 25 de ani. Dacă e să faci strict matematic în baza unei formule și să începem să speculăm prin studiouri de televiziune că vedeți că, peste 25 de ani, cât o să sufere țara din cauza recuperării miliardului, da, este adevărat, dar noi totuși nu vorbim de speculații și de elemente din science fiction, dar vorbim despre realitatea matematică și bancară. În acest an au fost recuperate peste un miliard și 300 de milioane din lichidare, din care 700 de milioane au fost plătite. Deci, din ceea ce s-a vândut din cele trei bănci – sedii, bunuri, mașini, telefoane, calculatoare, mese, scaune, orice aveau ei, inclusiv din conturile care existau – au fost recuperate; cetățeanul ca atare în mod direct n-a avut nimic de suferit din asta.”
Europa Liberă: Ilan Shor, care figurează în raportul Kroll-1, a avut dreptul moral să ajungă în instituțiile europene să se plângă și care e poziția guvernării?
Andrian Candu: „Eu pot să mă pronunț doar strict din punctul de vedere al moralității. Moral pot să calific, să condamn și să acuz că o persoană care, reiese din raportul Kroll, a avut un anumit rol, are o anumită activitate politică, dar, în același timp, nu pot să vin cu declarații pe care poate, eventual, aș vrea să le fac, atâta timp cât există o prezumție a nevinovăției.”
Europa Liberă: Dle președinte al Parlamentului, încercați să ne convingeți că tot efortul pe care îl depuneți este astăzi pentru a aduce bunăstare în casa cetățeanului din Republica Moldova. De ce această percepție pe care ne-o arată și sondajele de opinie că oamenii trăiesc într-un stat sărac și corupt?
Andrian Candu: „Fiindcă dezamăgirea a fost mare, trădarea așteptărilor, speranțelor, probabil, este cea mai grea trădare peste care poți să treci doar în
Nu poți să construiești ceea ce nu s-a realizat în ultimii zece, 20 de ani, dacă, de exemplu, luăm același sistem al pensiilor sau reforma justiției.
timp îndelungat. Așteptările cu adevărat în 2009 și speranța a fost atât de mare, și eșecul și dezamăgirea în anii 2014-2015 la fel de mari și ia timp să recuperezi și cu eforturi considerabile să recuperezi din încrederea oamenilor, să aduci putere, în sensul bun al cuvântului, în instituții, capacități și multe altele. Nu poți să construiești ceea ce nu s-a realizat în ultimii zece, 20 de ani, dacă, de exemplu, luăm același sistem al pensiilor sau reforma justiției. Sunt chestiuni grele, nu-i ușor și, la limitările care sunt financiare și limitările din punctul de vedere al resurselor umane, lipsa oamenilor profesioniști, încă va dura.”
Europa Liberă: O să vă contrazic un pic. Dacă luăm anii 2010-2011, lumea credea că lucrurile merg pe calea cea bună și dreaptă. Doi-trei ani.
Andrian Candu: „Și dezamăgirea, și dezamăgirea ulterior a fost…”
Europa Liberă: Și acum aveți doi ani, acuși împlinește.
Andrian Candu: „Un an și jumătate aproape…”
Europa Liberă: Nu e suficient timpul ca să…?
Andrian Candu: „Nu e suficient! Într-un an și jumătate, după o astfel de dezamăgire, îți ia dublu efort ca să reușești.”