În ajunul zilei de 1 septembrie, când elevii și studenții ar urma să revină la cursuri, Ministerul Educației a pregătit un set de reguli pentru începerea anului școlar, inclusiv o linie verde la care părinții, elevii sau profesorii, inclusiv din raioane, vor putea semnala cazuri de încălcare a măsurile anti-Covid sau primi răspunsuri legate de comportamentul școlar pe timp de epidemie. Potrivit ministerului, fiecare a patra școală a anunțat că ar putea aplica un model de studii combinat: predare în clasă cu prezență fizică și online, la distanță. Pentru a reduce riscurile de infectare, autoritățile au mai anunțat că în prima săptămână de studii elevii, cel puțin cei din capitală, nu vor fi hrăniți la cantină, iar ulterior ar putea primi mâncare la pachet. O sinteza la zi a situației epidemiologice din țară.
Your browser doesn’t support HTML5
Un raport prezentat în chiar ultima zi de august de Agenția Națională pentru Sănătate Publică (ANSP) arată că majoritatea raioanelor sunt pregătite pentru redeschiderea școlilor și grădinițelor la 1 septembrie. Probleme au fost identificate în instituții școlare din raioanele Dubăsari, Călărași și Leova. Potrivit Ministerului Sănătății, o parte din școlile din aceste raioane sunt pe ultima sută de metri în asigurarea condițiilor sanitare cerute de Agenția pentru Sănătate Publică. Pe lista acestora e figurează păstrarea distanței sociale în clase și în pauze, controlul temperaturii la începutul zilei și accesul elevilor și cadrelor didactice la dezinfectant.
Cheltuielile pentru procurarea materialelor sanitare sunt acoperite de la bugetul de stat, a precizat astăzi viceprimarul capitalei, Angela Cutasevici. Pe rețele sociale, mai mulți părinți s-au plâns că managerii școlari le-au cerut indirect să participe la dotarea claselor cu dezinfectanți. Este o solicitare ilegală, a menționat Angela Cutasevici.
„Nu admitem și nu încurajăm această formă de implicare a părinților. Am văzut că există manipulări și din partea directorilor, inclusiv părinții sunt inițiatori care vin cu propunerea de a procura dezinfectanți și tot felul de soluții. Atenționăm că toate produsele igienice acceptate în spațiile școlare trebuie să fie din catalogul înregistrat la ANSP. Nu se admit substanțe care nu au certificate de conformitate și nu sunt în lista registrului național”.
### Vezi și... ### Cum se pregătesc părinţii și elevii de „ineditul” an școlar
Angela Cutasevici a mai anunțat că municipalitatea a cheltuit aproape 26 de milioane de lei pentru dotarea grădinițelor și școlilor din capitală cu materiale sanitare, necesare pentru reluarea orelor. În școlile din țară, în același scop, a fost necesară cheltuirea a peste 50 de milioane, a anunțat recent premierul Ion Chicu.
Între timp, Ministerul Sănătății s-a văzut nevoit să intervină cu precizări după ce ministra Viorica Dumbrăveanu a anunțat că a fost testată pozitiv la Covid-19. Consiliera ministrei, Cristina Stratulat, a dat asigurări că activitatea instituției nu a avut de suferit și că sarcinile „la zi” au fost preluate de către secretarii de stat.
### Vezi și... ### Grigore Vasilache: La 1 septembrie vor veni copii din câteva clase, ceilalți rămân acasă să studieze online
Ținând cont că în ultima perioadă unii miniștri au fost surprinși în activități comune, în ce măsură există riscul ca activitatea guvernului să fie afectată din cauza îmbolnăvirii unui ministru. Șeful de la educație, Igor Șarov, a spus luni că un asemenea risc e minim.
„Noi nu am avut contact cu doamna Dumbrăveanu. Toate ședințele comisiilor de situații excepționale în sănătate publică au avut loc on-line. Ultima noastră întâlnire a fost cred că acum nouă zile, atunci când am definitivat mai multe documente”.
### Vezi și... ### Chișinău: program special al transportului în comun pentru începerea anului școlar
Ministerul Sănătății a anunțat că în ultimele 24 de ore, în Republica Moldova s-au înregistrat 220 de cazuri noi de infectare cu Covid 19, fiind realizate un număr de 1253 teste. Din totalul de cazuri depistate, 3 persoane au revenit infectați din România, Egipt și Italia.