Laboratorul Social | Cu Elena Rotaru, despre ceea ce vrem și ce ne forțează lumea să vrem în materie de design vestimentar și nu doar

Elena Rotaru, designeră vestimentară din R. Moldova, povestește despre creațiile sale.

Elena Rotaru are 26 de ani și face design vestimentar. E în plin proces de căutare de sine, iar aceasta se reflectă și în creațiile sale. Colecția la care lucrează acum trebuia să fie un compromis între ceea ce vrea ea și tendințele actuale. Dar după trei luni de muncă și-a schimbat abordarea.

Your browser doesn’t support HTML5

Cu Elena Rotaru, despre ceea ce vrem și ce ne forțează lumea să vrem în materie de design vestimentar și nu doar

Noua invitată a „Laboratorului Social” spune că alegerea ocupației a fost în cazul ei o întâmplare, și una fericită. În adolescență, făcea muzică și visa să fie cântăreață. Părinții au convins-o că trebuie să facă ceva mai pământesc și a dat la facultatea de Relații Internaționale. A renunțat după un an de studii...

Nu are neapărat o explicație de ce s-a mutat la Facultatea de design vestimentar de la Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice din Chișinău decât că îi plăceau hainele, iar de pe la 14 ani a început să-i pese ce anume îmbracă.

Primul an la noua facultate și l-a petrecut îmbunătățindu-și abilitățile de desen. După încă doi ani prin colecția pentru lucrarea de licență chestiona tiparele impuse individului de societate: „ideea era ca, de fiecare dată când faci un pas, să te întrebi dacă este ce vrei tu sau ce îți impune lumea din jur”.

Cum face asta cu ajutorul unei colecții vestimentare? O compui din piese care aparent nu s-ar potrivi, sacouri supradimensionate, în culori pământii, maro sau albastru șters, cu broderie, asortate cu pantaloni sport, hanorace, rochii și bluze diafane. Oricare piesă poate fi purtată atât de femei, cât și de bărbați.

Elena este adepta naturaleței și simplității. Alege stofe naturale din bumbac, in, lână, mătase, în nuanțe cât mai naturale. Și în același timp îi place să surprindă cu câte un element năstrușnic, cum ar fi o dantelă pe o geacă de fâș, o broderie într-un loc neobișnuit sau niște colanți de lână pe sub o rochie diafană.

Alege stofe de calitate care se poartă bine. Sustenabilitatea este un principiu important pentru ea. Producția în masă a hainelor foarte ieftine, din materiale sintetice, ce adesea sunt aruncate după un sezon, o sperie. Ea vrea să creeze piese puține, dar durabile în timp, ca uzură și ca stil. De asemenea, pentru unele piese, reutilizează haine vechi din denim.

Creatoarea de modă Elena Rotaru (dreapta), în atelierul ei, împreună cu autoarea podcastului „Laboratorul social”, Victoria Coroban.

S-a întrebat mereu cum ar putea găsi un compromis între ceea cea vrea ea să propună ca imagine vestimentară și ceea ce s-ar vinde pe piața din R. Moldova.

Negocierea continuă cu sine și cu societatea pentru ce e acceptabil și normal este o luptă specifică firilor non-conformiste. Iar în cazul Elenei aceasta se vede și mai clar, mai ales că ea este și cea mai tânără dintre eroii acestui sezon din „Laboratorul social”, dedicat alternativelor și alternativilor de azi din Republica Moldova. Întâmplarea face că ne-am întâlnit cu ea de două ori la o distanță de trei luni, timp în care procesele ei interioare de transformare s-au reflectat în procesul de creație și deciziile pe care le-a luat.

***

În noul sezon din podcastul „Laboratorul social”, cercetăm scena underground din Republica Moldova. Fiecare generație își are rebelii și răzvrătiții săi, deschizătorii de drumuri pentru noi tendințe și noi curente. Prin urmare, vrem să aflăm ce idei și probleme îi preocupă pe non-conformiștii zilelor noastre, ca să știm care vor fi trendurile de mâine ale întregii societăți.

În fiecare din cele 10 episoade din noul sezon, vei cunoaște unul sau două personaje, reprezentând un domeniu din arte sau din activism, acolo unde sunt cele mai multe și cei mai mulți alternativi: muzică, teatru, film, poezie, design vestimentar, ecologie, sculptură, arte vizuale, activism cultural și civic. Fiecare episod audio de podcast este însoțit de un video scurt despre același personaj.

„Laboratorul social” poate fi găsit și pe Apple Podcasts și YouTube. Peste hotare, podcastul este accesibil și pe Spotify.