Am aflat de regizorul Roman Malai acum un an, când am văzut O2, una din cele două piese montate de el la Centrul Național de Educație prin Artă din Chișinău.
În baza piesei Oxygen de Ivan Vyrypaiev, Roman a creat un spectacol-concert împreună cu trupa „Delta pe obraz”, care cântă live pe tot parcursul reprezentației. Solistul trupei, Gheorghe Gușan, joacă unul din cele două roluri din piesă, alături de Victoria Pădure. Este o piesă „oxigenată” despre lipsa de oxigen și căutarea disperată a acestuia, „oxygenul” fiind o metaforă pentru sensul vieții și condiția obligatorie pentru existență.
„Suntem parte a unui experiment teatral și muzical riscant, desigur, pentru că altfel nu ar fi avut rost”, scria Roman pe o rețea de socializare, atunci când anunța prima reprezentație: „Vrem să facem asta, pentru că ne lipsește și nouă oxigenul, sub diferite forme. Veniți și vedeți, și auziți, și fiți parte a unei intoxicații comune”.
Piesa a fost montată în cadrul TOTEM, un teatru independent de limbă rusă din Chișinău și a fost prima piesă în limba română montată la ei. De altfel, Roman își dorește ca publicul de limbă rusă și de limbă română să nu se mai divizeze pe principiul lingvistic și să meargă la spectacolele de la orice teatru.
Un alt spectacol pus de el în scenă anul trecut a fost „Povestea unui om cu față urâtă” după „Urâtul” de Marius von Mayenburg, un dramaturg contemporan german. Este o piesă despre dileme identitare între aparențe și autenticitate în relația cu sinele și cu mediul.
La actorie, Roman a dat după ce a absolvit Liceul de Arte plastice „Igor Vieru” din Chișinău. A fost ultima promoție cu grupă mixtă româno-rusă la actorie, iar aceasta îi permite acum să joace atât în teatrele de limbă română, cât și în cele de limbă rusă.
Roman este angajat acum ca actor la Teatrul Satiricus „Ion Luca Caragiale” din Chișinău și mai joacă la „Teatr s ulițî Roz”, un teatru independent de limbă rusă și din acest an este în repetiții la Teatrul Rus „A.P. Cehov”, unde va juca chiar rolul lui Cehov într-un spectacol de Petru Vutcărău.
Regia a început să-l tenteze încă din anul trei de facultate, când își ajuta colegii la montarea unor exerciții, iar profesorii l-au încurajat să încerce. În 2017, a dat la facultatea de regie la Cluj, iar după primul an de studii monta și prima sa piesă, „Vânătoarea de șobolani”. Spectacolul a fost selectat pentru a participa la un festival al regizorilor debutanți din CSI, la Tașkent, în Uzbekistan. Reprezentația de acolo s-a lăsat cu năbădăi. În ultimul moment, Roman a decis să facă o schimbare care a modificat profund mesajul piesei și a divizat audiența în două, o parte l-au aclamat, alții l-au dezaprobat.
Acum, Roman lucrează la un alt experiment teatral, o adaptare după un text contemporan polonez. Este prima piesă în limba rusă pe care o montează și despre care nu a vrut să ne dea prea multe detalii pentru a nu deconspira mesajul spectacolului. Dar, ca toate piesele montate de el, va fi adaptată la realitatea și actualitatea din Republica Moldova.
***
În acest sezon din podcastul „Laboratorul social”, cercetăm scena underground din Republica Moldova. Fiecare generație își are rebelii și răzvrătiții săi, deschizătorii de drumuri pentru noi tendințe și noi curente. Prin urmare, vrem să aflăm ce idei și probleme îi preocupă pe non-conformiștii zilelor noastre, ca să știm care vor fi trendurile de mâine ale întregii societăți.
În fiecare din cele 10 episoade din noul sezon, vei cunoaște unul sau două personaje, reprezentând un domeniu din arte sau din activism, acolo unde sunt cele mai multe și cei mai mulți alternativi: muzică, teatru, film, poezie, design vestimentar, ecologie, sculptură, arte vizuale, activism cultural și civic. Fiecare episod audio de podcast este însoțit de un video scurt despre același personaj.