Laboratorul social | Explicăm psihologia din spatele rețelei de corupere a alegătorilor și a propagandei

Zinaida Bolea, doctor în psihologie, în redacția Europei Libere

Cum poți să creezi o rețea ilegală de corupere a alegătorilor de cca 130 de mii de persoane care votează la indicațiile unui lider? Ce îi unește pe acești oameni? Or, banii câștigați sunt mult mai puțini de cât amenzile pe care le riscă. Explicăm care sunt „mecanismele psihologice” ale rețelei.

Your browser doesn’t support HTML5

Explicăm psihologia din spatele rețelei de corupere a alegătorilor și a propagandei

La începutul lunii octombrie 2024, cu două săptămâni până la referendumul privind includerea vectorului european în Constituție și primul tur al alegerilor prezidențiale din Republica Moldova, autoritățile anunțau că cel puțin 130 de mii de persoane ar face parte dintr-o rețea de corupere electorală. Două investigații ale jurnaliștilor de la „Ziarul de Gardă”, realizate sub acoperire, au arătat cum funcționează rețeaua din interior.

Încă înainte de primul tur, mulți se întrebau cât de mult acea rețea putea să influențeze procesul electoral. Dar, după ce referendumul a trecut pe muchie, iar la alegerile prezidențiale s-au observat mai multe „anomalii” în rezultatele luate de diverși candidați, devenise clar că rețeaua poate influența rezultatele alegerilor. Iar cea de a doua investigație a „Ziarului de Gardă”, publicată între primul și al doilea tur al alegerilor prezidențiale, arăta cum a funcționat rețeaua chiar în ziua alegerilor, cum fiecare membru al rețelei îndeplinea indicația să voteze „Nu” la referendum, dar și să aleagă un anumit candidat. Fenomenul a provocat discuții aprinse în spațiul public. În afară de impactul asupra procesului electoral, acest fenomen masiv de corupere crește neîncrederea dintre oameni și divizează și mai mult societatea moldovenească și așa scindată.

Manipulare „ca la carte”

„Oamenii ăștia au fost manipulați într-o manieră grosolană, după toate principiile științifice ale manipulării”, spune Zinaida Bolea, dr. în psihologie, în cel mai recent episod al podcastului „Laboratorul social”.

În această ediție analizăm două aspecte de bază. Pe de o parte, Zinaida Bolea explică mecanismele psihologice din spatele acestei rețele; ce tehnici de manipulare au fost folosite și ce rol are propaganda în acest proces; cum a fost împletit cinismul, cu seducția, persuasiunea cu impunerea, cum a fost exploatată nostalgia, frica și furia oamenilor.

Pe de altă parte, analizăm în „Laboratorul social” acele riscuri legate de divizarea comunităților și discutăm despre ce se poate face la nivel societal și individual pentru a reduce efectul de scindare a societății și a crește, totodată, coeziunea. Explicăm, inclusiv, cum putem discuta cu persoanele influențate de propagandă, astfel încât să nu ajungem la conflicte.

„Să nu construim baricade în interiorul satului nostru sau în interiorul comunității noastre, că se lucrează acum foarte mult și s-a lucrat toți anii ăștia, dar acum în mod special se lucrează pe divizarea comunității și noi nu ne dorim război civil, nu ne dorim să degradeze lucrurile în țara noastră”, spune în podcast Zinaida Bolea.

„Laboratorul social” poate fi găsit și pe Apple Podcasts și YouTube. Peste hotare, podcastul este accesibil și pe Spotify.

📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te