Linkuri accesibilitate

Laboratorul social | Zinaida Bolea: Puterea e a noastră. Și dacă nu ni se dă, ne-o luăm


Zinaida Bolea, conferențiar universitar și dr. în psihologie, în biroul Europei Libere de la Chișinău
Zinaida Bolea, conferențiar universitar și dr. în psihologie, în biroul Europei Libere de la Chișinău

E rușinos să-ți dorești puterea? Cum istoria ne influențează relația cu puterea și cum ne-o folosim ca alegători și aleși? În ultimul episod dintr-un sezon al Laboratorului social, în care cercetez relația moldovenilor cu politica, discut despre psihologia puterii cu Zinaida Bolea dr. în psihologie.

Zinaida Bolea: Puterea e a noastră. Și dacă nu ni se dă, ne-o luăm
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 1:00:32 0:00

Care este prima asociere pe care o ai atunci când spui „putere”? Dacă te gândești în primul rând la autoritățile politice, asta ar putea să denote reminiscențele unei mentalități feudale în relație cu instituțiile statului. O mentalitate care presupune existența unui stăpân, ce deține puterea și a unui supus, care este lipsit de putere. Așa explică Zinaida Bolea, conferențiar universitar și dr. în psihologie.

Dar, din perspectivă psihologică, puterea nu este doar cea „de sus”, a autorităților, dar și puterea noastră individuală, capacitatea de a influența lucrurile: „Este important să avem această impresie de putere, că pot să fac ceva. Deci în limbajul cotidian, în spațiul nostru cultural este și această expresie «om în putere»”, spune Zinaida Bolea.

Felul în care ne percepem puterea individuală determină și comportamentul nostru civic și nivelul de implicare civică.

În acest episod am încercat să lămurim din perspectivă psihologică ce anume determină felul în care percepem puterea și ne raportăm la putere. Zinaida Bolea ne arată cum mediul familial influențează această percepție, dar și care sunt factorii sociali și istorici care ne pot influența capacitatea noastră de a influența lucrurile: „După anii ‘90, populația adusă de guvernanții noștri în această condiție de subzistență, care trebuia să se gândească cu ce își hrănește familia și cum trăiește mâine, bineînțeles că nu avea resurse pentru implicare civică”.

Tot în acest episod explicăm:

  • de ce legea funcționează ca un psihiatru la nivel de societate și de ce reforma justiției este una prioritară;
  • care este imaginea noastră colectivă despre putere și care ar fi reprezentarea sănătoasă despre putere;
  • care este profilul psihologic al unui bun politician;
  • și în ce măsură politicienii pe care îi alege o națiune reflectă profilul psihologic sau starea psihică în care se află o națiune.

„Laboratorul social” poate fi găsit și pe Apple Podcasts și YouTube. Peste hotare, podcastul este accesibil și pe Spotify.

📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te

  • 16x9 Image

    Victoria Coroban

    Îmi place să observ oamenii, procesele și fenomenele din societate. Primele emisiuni radio în direct le-am realizat la vârsta de 15 ani la Nisporeni. După ce am absolvit facultatea de jurnalism la Universitatea din București am lucrat în producție de film și management cultural. În 2011 am revenit în radio odată cu lansarea Radio România Chișinău, unde am făcut emisiuni pe subiecte sociale. Din noiembrie 2022 realizez podcastul „Laboratorul social” la Europa Liberă. 

XS
SM
MD
LG