Laboratorul social | Votul mic răstoarnă caru’ mare? Cine sunt cei mai activi și cei mai pasivi alegători în R. Moldova

Soții Natalia și Nicolae Radu, invitați ai podcastului Laboratorul Social

Soții Radu nu au lipsit niciodată de la alegeri. În timp ce Argentina Botezatu în cei 4 ani de când are drept de vot a fost la un singur scrutin din cele 3 care au avut loc în această perioadă. Ce-i determină pe alegători să-și exercite sau nu dreptul la vot? În ce măsură votul fiecăruia contează?

Your browser doesn’t support HTML5

Votul mic răstoarnă caru’ mare? Cine sunt cei mai activi și cei mai pasivi alegători în R. Moldova

În primul episod din acest sezon, în care cercetăm relația cetățenilor din R. Moldova cu politica, analizăm motivele care-i determină pe cei mai activi alegători să meargă de fiecare dată la vot și cele care îi țin pe cei mai pasivi departe de politică.

Chiar dacă se simt dezamăgiți de politicienii din R. Moldova, soții Natalia și Nicolae Radu nu renunță niciodată la dreptul lor la vot. Au fost prezenți la toate scrutinele din istoria Republicii Moldova. De altfel, mergeau la alegeri și în perioada sovietică. În ciuda dezamăgirilor preferă un regim democratic în locul celui totalitar din URSS. Persoanele cu vârsta între 56 și 75 de ani sunt cei mai activi alegători în R. Moldova.

Argentina Botezatu

Pe de altă parte, Argentina Botezatu, o tânără de 22 de ani, născută în democrație, nu se interesează de actualitatea politică (cel puțin nu se interesa până să facem interviul pentru acest podcast). Preferă să evite subiectele politice în discuțiile cu părinții sau cu prietenii. În familia ei niciodată nu s-a discutat politică. A fost o singură dată la vot, dar cele mai multe scrutine le-a ignorat. De altfel, tinerii cu vârsta între 18 și 25 de ani sunt cei mai pasivi alegători în R. Moldova. Argentina explică ce îi ține pe tineri departe de politică și ce i-ar putea face să fie mai implicați.

Ascultă episodul și află cum arată azi relația personajelor noastre cu politica în funcție de vârsta la care sunt, dar și de contextul istoric în care se dezvoltă ca persoane.

Tot în acest episod politologul Cristian Pârvulescu explică ce este politica în esența ei, de ce scandalurile sunt firești și chiar benefice pentru politică și în ce constă puterea cetățenilor într-o democrație.

„Laboratorul social” poate fi găsit și pe Apple Podcasts și YouTube. Peste hotare, podcastul este accesibil și pe Spotify.

📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te