La mai bine de un an de la izbucnirea pandemiei, statisticile arată că R. Moldova a pierdut aproape 5 mii de vieţi şi, deocamdată, nu a câştigat speranţa că va fi mult mai bine în următoarele luni. Secţiile Covid din spitale sunt arhipline, iar numărul zilnic de noi infectări se menţine ridicat. Sistemul medical este mai dotat decât acum un an, medicii au experienţă clinică şi folosesc protocoale modernizate de tratament. Cu toate acestea rata mortalității creşte, în special din cauza unor noi tulpini mai agresive de Covid-19, după cum spun specialiştii. Câteva lecții învățate în pandemie pina acum au fost discutate la o dezbatere organizată de Institutul de Politici şi Reforme Europene.
Your browser doesn’t support HTML5
Anul pandemic a oferit mai multe lecţii sistemului medical şi societăţii în ansamblu, dar ele au fost însușite doar parţial, consideră directoarea Centrului pentru Politici şi Analize în Sănătate Stela Bivol. Ea spune că s-a pus prioritar accent pe dotarea sistemului medical. În schimb măsurile de prevenire a răspândirii infecției au fost şi rămân inconsecvente şi ineficiente dovadă fiind statistica dramatică de infectări.
În următoarele 12 luni lucrurile arată un pic mai trist decât arătau anul trecut
„La acest moment noi suntem în faţa unei dileme în care noi nu am învăţat populaţia ce înseamnă o pandemie şi cum să fie responsabilizată şi parte din răspuns noi nu avem acces la vaccin şi noi am epuizet resursele sistemului medical. În următoarele 12 luni lucrurile arată un pic mai trist decât arătau anul trecut, în martie. Îmi pare rău pentru pesimis, dar cred că deja trebuie pregătită populaţia că mai bine nu o să fie în 2021 decât a fost în 2020.”
Experta în sănătate publică Ala Tocarciuc susţine şi ea că s-au depus prea puţine eforturi pentru a opri avalanșa de infectări, sistemul medical a fost şi este folosit la capacitate maximă şi e deja în prag de colaps.
„Noi am avut la început de martie 20 de decese pe zi, acum avem peste 40. Acesta este deja un semn că sistemul nostru medical este sufocat şi nu mai funcţionează. Noi nu putem la infinit să investim în menţinerea respiraţiei artificiale a sistemului nostru medical, noi trebuie să-i dăm un respiro, pentru că astăzi doar medicii lucrează cu pandemia, toţi ceilalţi parcă nici nu au pandemie. Lecţia ar fi să ne consolidăm toată societatea şi să începem să oprim răspândirea.” 2
### Vezi și... ### Guvernul pregătește măsuri antiepidemice suplimentareMedicul Adrian Belîi şeful Departamentului de anestezie și terapie intensivă din cadrul Institutului de Medicină Urgentă spune că lumina de la capătul tunelului încă nu se vede, iar majorarea continuă a numărului de paturi în spitale nu este o soluţie pentru că asta ar însemna jucarea într-o singură poartă în lipsa unor măsuri mai drastice de prevenție. Medicul constată o creștere dramatică a mortalității cu până la 40 la sută în secţiile de terapie intensivă, acolo unde sunt tratați pacienții cei mai gravi. Adrian Belîii spune că în acest moment predomină noua tulpină britanică a virusului care este mai agresivă şi mai impredictibilă.
„Este foarte greu de ghicit cum v-a evolua pacientul. Se ajunge deseori la elemente paradoxale. Lista de paramentri este una bună, atât din punct de vedere a laboratorului, cât şi a recuperării pacientului. Te aștepți că iată azi, mâine sau poimâine, va fi bine, dar urmează rapid deteriorarea stării şi decesul. Aceste situaţii devin mai frecvente comparativ cu situaţia din noiembrie-decembrie.”
### Vezi și... ### Ninel Revenco: Vaccinul este unica șansă de a stopa circuitul virusului în societateVaccinarea văzută ca cea mai eficientă soluție pentru a scăpa de pandemie decurge deocamdată lent în R. Moldova. La aproape o lună de la inițierea campaniei a fost vaccinată în jur de 1 procent din populaţie, fiind vorba în special de lucrători medicali. Ministerul Sănătăţii a anunţat azi că extinde campanie de vaccinare pentru următoarele grupuri țintă, incluse în a doua etapă, şi anume persoanele vârstnice şi cele cu comorbidități. Autorităţile din sănătate depun eforturi pentru a procura cât mai multe doze de vaccin anti-Covid, ceea ce ar permite impulsionarea campaniei de imunizare, spune Daniela Demişcan, șefa direcției politici în domeniul sănătății, din cadrul ministerului de profil. Se poartă negocieri cu producătorii de vaccin, numai că, spune funcţionara, bani sunt, dar vaccin nu este.