Liderii principalelor șapte puteri economice din lume (G7) au discutat duminică noi sancțiuni împotriva Rusiei, ca reacție la invazia din Ucraina.
Pentru prima dată, Statele Unite au anunțat sancțiuni împotriva directorilor de la Gazprombank, dar aceste măsuri nu vizează banca în sine, care este în centrul comerțului rusesc cu gaze naturale. Nici Uniunea Europeană, care și-a declarat intenția de a se desprinde de resursele energetice rusești, inclusiv gaze naturale, nu a deconectat Gazprombank de la sistemul internațional de plăți interbancare SWIFT.
Gazprombank, cu filialele sale occidentale, este un element cheie în noul sistem de plată a gazelor, impus din martie de președintele rus Vladimir Putin țărilor „neprietenoase”, care cere plata în ruble.
### Vezi și... ### Plățile internaționale: de ce dorește Putin ruble pentru gaz?La reuniunea G7 de duminică a participat, prin videoconferință, și președintele ucrainean Volodimir Zelenski.
Cu această ocazie, liderii grupului s-au angajat să interzică sau să elimine treptat petrolul rusesc, cu scopul de a opri finanțarea războiului neprovocat, dus de Rusia în Ucraina vecină din 25 februarie.
Grupul nu a oferit detalii, dar a spus într-o declarație că planurile vor fi puse în aplicare „în timp util și ordonat și în moduri care să ofere lumii timp pentru a găsi căi alternative de aprovizionare”.
Un embargo pe importurile de petrol rusesc ar fi o lovitură economică extrem de puternică dată Rusiei, dar ar lovi, cum se știe, și multe economii puternice europene. Este motivul pentru care UE încă nu a ajuns la un compromis privind al șaselea pachet de sancțiuni, anunțat deja săptămâna trecută, și care include – în principiu – un embargo treptat pe importurile de petrol din Rusia.
Liderii G7 au mai anunțat că vor să oprească furnizarea de servicii cheie de care depinde Rusia, cum ar fi serviciile în domeniul petrolier.
S-a vorbit și despre noi sancțiuni împotriva elitelor financiare care îl susțin pe președintele Vladimir Putin.
### Vezi și... ### Putin, la parada de la Moscova: „Rusia a dat o lovitură preventivă”Totodată, Casa Albă a anunțat duminică noi sancțiuni împotriva a trei posturi de televiziune de stat ruse și a declarat că va interzice americanilor să ofere servicii de contabilitate sau consultanță oricărei persoane din Rusia.
Grupul celor 7, care include unele dintre cele mai mari economii ale lumii (Canada, Franța, Germania, Italia, Japonia, Marea Britaie și Statele Unite) s-a angajat totodată să continue asistemța militară pentru Ucraina, confruntată cu invazia rusească.
În timpul întâlnirii de duminică, Zelenski a pledat cazul Ucrainei în fața liderilor lumii, spunând că scopul său final este de a forța retragerea completă a armatei Rusiei.
Într-o declarație finală a reuniunii se arată, între altele: „Rămânem uniți în hotărârea noastră că președintele Putin nu trebuie să câștige războiul împotriva Ucrainei”, se arată în declarația G7. „O datorăm memoriei tuturor celor care au luptat pentru libertate în al Doilea Război Mondial.”
„Acțiunile președintelui Putin”, se mai arată în declarația G7, „aduc rușine Rusiei și sacrificiilor istorice ale poporului său”.