Președinta kosovară Vjosa Osmani a cerut Serbiei să înceteze „activitățile îndreptate spre destabilizare” în nordul Kosovo, înainte de a participa, în Republica Moldova, alături de omologul său sârb Alexandar Vucic la summit-ul Comunității Politice Europene.
30 de pacificatori, inclusiv doi militari moldoveni din contingentul trupelor KFOR, conduse de NATO, au fost răniți pe 29 mai în timpul ciocnirilor violente din nordul Kosovo (sediul municipal Zvecan) dintre etnicii sârbi locali și autoritățile de etnie albaneză.
„Provocarea vine din Serbia, o țară care încă trebuie să se împace cu trecutul său”, a declarat Osmani pentru Reuters, la sosirea la summit-ul Comunității Politice Europene de la Castel Mimi, la Bulboaca, adăugând: „Președintele Vucic trebuie să înceteze să susțină bandele criminale dacă își dorește cu adevărat pace”.
Președintele sârb le-a spus la rândul său jurnaliștilor la sosirea la summit că, pentru dezamorsarea crizei, Pristina trebuie să înlăture primari kosovari albanezi din mai multe municipalități cu majoritate sârbă din nordul Kosovo. Aleksandar Vucic a cărui țară nu recunoaște Kosovo și care a pus armata sârbă în stare de alertă maximă a spus că retragerea „presupușilor primari” din nordul Kosovo ar fi „cea mai puternică mișcare” pentru aplanarea situației.
Nu este limpede dacă Vucic și Osmani se vor întâlni față în față pentru convorbiri în marginea summit-ului Comunității Politice Europene.
Săptămâna trecută, poliția kosovară a escortat primarii nou învestiți pentru a fi instalați la primăriile din trei localități din nordul Kosovo. Dar sute de persoane s-au adunat în fața sediilor primăriilor din Zvecan, Leposavic și Zubin Potok pentru a protesta contra acestor evoluții.
Pe 29 mai, trupele KFOR conduse de NATO au luat măsuri pentru a dispersa manifestanții sârbi care au ignorat avertismentele de a se îndepărta de sediul municipal din Zvecan, un oraș cu aproximativ 16 500 de locuitori, în timp ce au izbucnit ciocniri violente în confruntarea dintre etnicii sârbi locali și autoritățile de etnie albaneză, ceea ce a dus la zeci de răniți în rândul trupelor și al protestatarilor.
Ministerul moldovean al apărării a confirmat că au fost răniți și doi pacificatori din contingentul moldovean de 41 de militari moldoveni aflați sub comandă italiană în Kosovo. Sunt primii pacificatori moldoveni răniți vreodată într-o misiune în străinătate.
LIVE BLOG Summit-ul de la Bulboaca | Între forum de discuții și rezultate concrete