Linkuri accesibilitate

Borrell la Chișinău: „Moldova nu este singură. Sunteți partenerul nostru strategic și viitorul membru al UE”


Șeful politicii externe și de securitate al UE, Josep Borell, lansează oficial Misiunea de parteneriat a UE în R. Moldova, alături de ministra de Interne de la Chișinău, Ana Revenco, și ministrul moldovean de Externe, Nicu Popescu, Chișinău, 31 mai 2023
Șeful politicii externe și de securitate al UE, Josep Borell, lansează oficial Misiunea de parteneriat a UE în R. Moldova, alături de ministra de Interne de la Chișinău, Ana Revenco, și ministrul moldovean de Externe, Nicu Popescu, Chișinău, 31 mai 2023

Misiunea de parteneriat a UE în R. Moldova a fost inaugurată oficial la Chișinău, în cadrul unui eveniment la care a participat și Înaltul reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe și Politică de Securitate, Josep Borrell, sosit în R. Moldova cu o zi înainte de începerea summit-ului Comunităţii Politice Europene.

R. Moldova este una dintre cele mai afectate țări din cauza invaziei Rusiei în Ucraina, a menționat Josep Borrell, potrivit căruia „Rusia încearcă să destabilizeze R. Moldova prin acțiuni hibride”.

„Sunt aici să transmit un mesaj clar - Moldova nu este singură. Sunteți partenerul nostru strategic și viitorul membru al UE”, a declarat oficialul european cu referire la deschiderea noii misiuni UE în R. Moldova, ca parte a sprijinului oferit de Uniunea Europeană R. Moldova în „circumstanțe dificile”.

Întrebat de jurnaliștii prezenți la eveniment, dacă conflictul transnistrean nu este o piedică în procesul de aderare al R. Moldova la UE, Josep Borrell a răspuns că Cipru este un exemplu când un stat cu armată străină pe teritoriul său a aderat la UE.

Ministrul moldovean de Externe, Nicu Popescu, a adăugat că R. Moldova face eforturi paralele - pe de o parte de reintegrare pașnică a țării, pe de altă parte de pregătire a țării pentru integrarea europeană.

Misiunea de parteneriat a UE în R. Moldova

Consiliul Uniunii Europene a lansat luni, 22 mai, Misiunea de Parteneriat a Uniunii Europene în Republica Moldova (EUPM Moldova) în cadrul Politicii de securitate și apărare comună a UE, pentru a consolida reziliența sectorului de securitate a țării. Până la sfârșitul acestei veri, 39 de experți străini se vor alătura misiunii.

Scopul acestei misiuni, înființată pe 24 aprilie la solicitarea guvernului de la Chișinău, este de a contribui la consolidarea structurilor de gestionare a crizelor din R. Moldova și la creșterea rezilienței sale la amenințările hibride, inclusiv în ceea ce privește securitatea cibernetică și contracararea acțiunilor străine de manipulare a informațiilor și a ingerințelor străine.

În acest sens, misiunea va oferi consultanță la nivel strategic și va identifica nevoile de dezvoltare a capacităților.

Misiunea va fi condusă de Cosmin Dinescu, iar comandant al operațiunii civile va fi Stefano Tomat, directorul executiv al Capacității civile de planificare și conducere al Serviciului European de Acțiune Externă.

Într-un comunicat de presă, Consiliul UE notează că eforturile de destabilizare a Republicii Moldova s-au intensificat în mod semnificativ odată cu începutul războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei și reprezintă o amenințare directă la stabilitatea și securitatea frontierelor externe ale Uniunii Europene.

Echipamente militare pentru Armata R. Moldova

Josep Borrell a participat și în cadrul unei ceremonii de recepționare a primului lot de echipamente militare, oferit Armatei Naționale în cadrul Instrumentului European pentru Pace.

Este vorba de un pachet de asistență în valoare de 7 milioane de euro, a precizat ministrul moldovean al Apărării, Anatolie Nosatîi, potrivit căruia echipamentele sunt destinate subunităților de geniu și medicale. Ministrul a precizat că până la sfârșitul anului, în dotarea Armatei Naționale, urmează să mai ajungă ambulanțe, roboți de deminare, vehicule dar și alte echipamente medicale.

„Acest lot este doar o mică parte din volumul de asistență din cadrul Instrumentului European pentru Pace. Celelalte 80 de milioane de euro alocate sunt destinate pentru echipamente de logistică, comunicații și informatică, echipamente de radiolocație etc. ceea ce va contribui la eforturile de supraveghere a spațiului aerian al R. Moldova”, a mai spus ministrul Apărării, Anatolie Nosatîi.

Josep Borrell a confirmat că pachetul de asistență din cadrul Instrumentului European pentru Pace, în valoare totală de 87 de milioane de euro, va presupune inclusiv procurarea radarelor și echipamentelor necesare pentru monitorizarea spațiului aerian al R. Moldova în contextul în care Rusia, de la invadarea Ucrainei în februarie 2022, a încălcat de nenumărate ori spațiul aerian moldovean, în timpul atacurilor cu rachete asupra orașelor ucrainene.

XS
SM
MD
LG