Linkuri accesibilitate

Ursula von der Leyen: R. Moldova avansează rapid către UE „în pofida tuturor presiunilor”


Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și președinta R. Moldova, Maia Sandu, la o conferință de presă comună la Chișinău, 31 mai 2023
Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și președinta R. Moldova, Maia Sandu, la o conferință de presă comună la Chișinău, 31 mai 2023

Președinta Comisiei Europene a declarat la Chișinău că R. Moldova „avansează foarte rapid” în procesul de integrare europeană „în pofida tuturor presiunilor”, iar un raport al Comisiei așteptat în luna octombrie va fi crucial pentru șansele țării de a începe negocierile de aderare.

Ursula von der Leyen a sosit în R. Moldova pe 31 mai, în ajunul unei mari reuniuni europene pe care președinta moldoveană Maia Sandu o va găzdui la 1 iunie în apropierea Chișinăului.

Vorbind la o conferință de presă comună, șefa executivului european a spus că R. Moldova este săptămâna aceasta „inima politică a Europei”.

Von der Leyen a anunțat mai mult sprijin pentru a ajuta R. Moldova să facă față presiunilor economice cauzate de agresiunea rusească împotriva Ucrainei și să reziste în fața „amenințărilor hibride” ale Rusiei pe plan intern.

„Dar cel mai important sprijin pe care îl oferim este facilitarea procesului de aderare la Uniunea Europeană”, a spus von der Leyen.

Șansele calificării pentru negocierile de aderare

Comisia Europeană trebuie să spună în octombrie dacă Chișinăul îndeplinește cele nouă condiții primite în iunie 2022, o dată cu statutul de țară candidată, pentru a putea recomandă țărilor UE să înceapă negocierile de aderare cu R. Moldova.

Președinta Sandu a dat asigurări că autoritățile moldovene „depun zilnic eforturi intense” pentru a îndeplini condițiile. Ea a spus că R. Moldova și UE își întăresc neîntrerupt legăturile, anunțând și semnarea unui acord între operatorii de telecomunicații din R. Moldova și UE în vederea reducerii tarifelor de roaming, din 1 ianuarie 2024.

De asemenea, Sandu a mulțumit UE pentru sancționarea unui grup de cinci persoane, inclusiv un cetățean rus și patru politicieni moldoveni în frunte cu Ilan Șor și Marina Tauber, pentru tentative de a destabiliza R. Moldova.

Siguranța summitului european

Sandu care va găzdui la 1 iunie, la Castelul Mimi din satul Bulboaca, 50 de lideri ai țărilor europene și ai instituțiilor UE la cel de-al doilea summit al Comunității Politice Europene a spus că organizarea reuniunii în țara sa este un mesaj foarte clar că „Moldova nu este singură”. Ea a omagiat curajul Ucrainei, care „ține piept cu eroism și curaj invaziei barbare a Rusiei” și a dat asigurări că războiul nu prezintă vreo amenințare de securitate pentru participanții la reuniune.

„Toată lumea în R. Moldova este în siguranță”, a spus Sandu, precizând că organizatorii summit-ului s-au asigurat cu generatoare de curent electric în cazul unor întreruperi ale livrărilor de electricitate de la furnizorul principal - centrala electrică de la Cuciurgan controlată de autoritățile transnistrene și o compania rusească.

Înainte de summit, Consiliul Uniunii Europene a decis să dubleze, de la 150 de milioane de euro la 295 de milioane, suma de asistență macrofinanciară acordată R. Moldova, pe care o stabilise cu un an în urmă. Pe 31 mai, șeful politicii externe și de securitate al UE, Josep Borell, inaugurează la Chișinău o nouă „Misiune de Parteneriat” cu R. Moldova pentru a o ajuta să realizeze reformele în vederea procesului de aderare. Tot Borrell participă la o donație de echipamente noi pentru forțele armate moldovene în cadrul Instrumentului european pentru pace.

  • 16x9 Image

    Cristina Popușoi

    Fac parte din echipa Europei Libere Moldova din august 2022. Sunt jurnalistă specializată în afaceri europene și politică, licențiată în jurnalism și științe ale comunicării. Înainte de a veni la Europa Liberă, am lucrat la Radio Chișinău și TVR Moldova.

XS
SM
MD
LG