Liderii UE vor dezbate un pachet destinat Kievului în valoare de 50 de miliarde de euro, pentru perioada 2024-2027. În următorii trei ani, conform acestei propuneri văzute de Reuters, Ucraina ar primi 17 miliarde în granturi și alte 33 în împrumuturi ieftine.
Premierul Ungariei, Viktor Orbán, a respins în decembrie pachetul de ajutoare financiare pentru Ucraina. Încrâncenarea liderului de la Budapesta a venit la câteva ore după ce Bruxelles-ul a dezghețat parte din fondurile destinate Ungariei în ideea că Orbán s-ar alinia cu restul liderilor pe problema fondurilor pentru Ucraina.
Oficialii de la Bruxelles, împreună cu liderii europeni, au încercat de atunci să găsească un compromis care ar permite Kievului să primească în continuare bani fără a risca să-i piardă la fiecare dezbatere anuală a bugetului.
Diplomați ai Ungariei au explicat că Budapesta nu ar dori să mai contribuie financiar la susținerea Ucrainei (alta decât umanitară), însă cei de la Bruxelles spun că acest lucru nu ar fi posibil.
Planul pe care îl vor discuta liderii UE ar presupune o dezbatere fără drept de veto. Documentul arată: „Consiliul European va organiza o dezbatere anuală pe tema implementării facilității, cu scopul de a oferi îndrumare în abordarea UE față de situația războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei”.
Membrii majorității grupurilor politice din Parlamentul European au rugat liderii europeni să aprobe cât mai urgent fondurile pentru Ucraina, în forma propusă. „Alte întârzieri sau veto-uri anuale nu sunt o opțiune”, avertizează europarlamentarii.
Separat, directorul CIA-ului din Statele Unite a declarat că eșecul Europei și Americii de a trimite bani Ucrainei ar putea fi o greșeală „de proporții istorice”.
Președintele francez, Emmanuel Macron, a declarat că UE trebuie să susțină în continuare Ucraina, și în lipsa ajutoarelor americane. Washingtonul a trimis ultimele ajutoare către Ucraina în decembrie și nu are niciun plan aprobat pentru a trimite mai mult, la acest moment.
Un apel la ajutorarea constantă a Ucrainei pe plan militar au publicat în Financial Times miercuri liderii a cinci țări din UE: Germania, Olanda, Cehia, Danemarca și Estonia.
Taxele de import pentru cerealele ucrainene
Miercuri, la Bruxelles, Comisia Europeană a propus prelungirea cu încă un an a regimului de suspendare a taxelor de import pentru produsele ucrainene. Potrivit Comisiei, măsurile comerciale ar încerca să atenueze situația dificilă a producătorilor ucraineni, dar țin seama și de nevoile agricultorilor și transportatorilor din UE.
Oficialii de la Bruxelles țin cont, în proiectul de măsuri, și de protestele fermierilor din România, Polonia și alte țări de la graniță, care spun că transporturile de cereale ucrainene sunt deschise și produsele inundă piața locală. Transportatorii polonezi și români au blocat mai multe vămi, în ultimele săptămâni, în semn de protest față de lipsa măsurilor de protecție a pieței.
Prin urmare, în noul set de măsuri comerciale propuse există un așa-numit mecanism de salvgardare consolidat, care ar permite impunerea unor măsuri rapide dacă sunt afectate piețele europene. Pentru importuri precum ouăle și zahărul ar exista o frână de urgență, care ar reduce importurile la nivelul din 2022/2023 și ar taxa orice întrece acel volum.
La pachet cu măsurile pentru importul din Ucraina ar fi și o suspendare a taxelor rămase asupra importurilor din Republica Moldova, în vigoare din iunie 2022. Această măsură ar prelungi cu încă un an liberalizarea completă a șapte exporturi din R.Moldova: tomate, usturoi, struguri de masă, mere, cireșe, prune și suc de struguri.
### Vezi și... ### Kievul are „discuții constructive” cu Budapesta în speranța obținerii ajutorului UE