Linkuri accesibilitate

Viktor Orbán blochează ajutorul UE pentru Ucraina


Prim-ministrul Ungariei, Viktor Orbán, vorbește cu jurnaliștii la sosirea la Consiliul European de la Bruxelles, Belgia, 14 decembrie 2023. (EPA-EFE/OLIVIER MATTHYS)
Prim-ministrul Ungariei, Viktor Orbán, vorbește cu jurnaliștii la sosirea la Consiliul European de la Bruxelles, Belgia, 14 decembrie 2023. (EPA-EFE/OLIVIER MATTHYS)

Prim-ministrul ungar Viktor Orbán a blocat vineri un ajutor de 50 de miliarde de euro din partea UE pentru Ucraina, după ce liderii au trecut peste opoziția sa și au acceptat să deschidă discuții cu Kievul, ca și cu Chișinăul, privind aderarea la blocul comunitar.

„Rezumatul rundei de noapte: veto pentru banii suplimentari pentru Ucraina”, a scris Orbán pe rețelele de socializare, vineri în zori, după discuții aprige despre cele continuarea ajutorului vital pentru Ucraina care luptă împotriva invadatorilor ruși.

Ceilalți 26 de lideri ai UE au convenit să revină asupra dezbaterii privind finanțarea pe termen lung la o nouă reuniune, la începutul anului viitor, pentru a încerca să ajungă la un acord privind sprijinul extrem de necesar pentru Kiev.

„26 de țări sunt de acord. Nu există un acord din partea Ungariei în acest moment, dar sunt foarte încrezător pentru anul viitor", a declarat premierul olandez Mark Rutte.

Blocajul din partea naționalistului maghiar - cel mai bun prieten al Rusiei în UE - a dat o lovitură Kievului și susținătorilor săi, la doar câteva ore după ce aceștia sărbătoriseră faptul că blocul comunitar european a făcut pasul simbolic de a accepta deschiderea negocierilor de aderare.

„Știm că lumea ne privește”

Kievul se străduiește să schimbe opinia conform căreia sprijinul aliaților săi occidentali se diminuează, mai ales că planează îndoieli în jurul sprijinului din partea Statelor Unite.

Congresul american nu a votat încă bugetul pentru susținerea efortului militar în Ucraina și Israel. Președintele democrat Joe Biden i-a îndemnat pe legislatori să adopte un pachet de ajutor suplimentar pentru a oferi 50 de miliarde de dolari în noi măsuri de securitate Ucrainei, în timp ce se luptă cu Rusia, precum și 14 miliarde de dolari pentru Israel, care duce un război împotriva Hamas în Gaza.

Senatul american a decis să voteze săptămâna viitoare ajutorul militar pentru Ucraina și Israel, în timp ce negocierile continuă cu privire la modificările aduse politicii de securitate la frontiera SUA, care sunt legate de finanțare, a declarat joi liderul majorității din Senat, Chuck Schumer.

Senatul își va amâna vacanța de sărbători, care ar fi trebuit să înceapă vineri, și se va reuni luni pentru a da timp negociatorilor să ajungă la un acord, a declarat Schumer. „Atât de multe depind de succesul nostru”, a spus Schumer. „Știm că lumea ne privește”.

Președintele republican al Camerei Reprezentanților, Mike Johnson, precum și republicanii din Senatul cu majoritate democrată, au declarat în repetate rânduri că vor vota pentru acest ajutor doar dacă acesta este asociat cu noi controale la frontiera dintre SUA și Mexic.

„O zi istorică!”

Orbán s-a opus, de asemenea, începerii discuțiilor de aderare cu Ucraina, dar a acceptat să iasă din sala de negocieri pentru a permite celorlalți lideri UE să ia o decizie de consens fără el. Într-o înregistrare video postată pe rețelele de socializare, veteranul lider a denunțat „o decizie complet lipsită de sens, irațională și greșită”, dar s-a plâns că „celelalte 26 de țări au insistat ca această decizie să fie luată”.

Ceilalți lideri UE au salutat această decizie - care a inclus și acordul de lansare a negocierilor de aderare cu Republica Moldova - considerând-o un moment crucial în istoria blocului comunitar.

„Zi istorică! Împotriva tuturor șanselor, am obținut o decizie", a scris premierul estonian Kaja Kallas. Atât Ucraina, cât și Moldova și-au făcut temele și sunt pregătite să facă următorii pași pentru a se alătura familiei noastre europene.

Și Casa Albă - care se confruntă cu opoziția republicanilor americani în ceea ce privește sprijinul acordat Ucrainei - a aplaudat rezultatele summitului spunând că este o „decizie istorică”.

AFP notează că acordul de deschidere a negocierilor de aderare cu Kievul nu înseamnă că Ucraina va adera la UE în curând.

Înainte ca discuțiile să poată fi lansate, statele UE trebuie să cadă de acord asupra unui cadru de negociere - ceea ce îi oferă lui Orbán spațiu de manevră pentru a bloca din nou procesul.

Interviu cu Charles Michel: Începerea negocierilor de aderare este singura propunere aflată pe masă
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:12 0:00

Bani pentru Orbán

Majoritatea liderilor UE au dorit ca la summitul din această săptămână să dea un semn de solidaritate cu Ucraina, la 22 de luni după ce Rusia a lansat o invazie totală.

Dar orice decizie trebuie să fie unanimă - sau cel puțin fără opoziție - iar Orbán a insistat într-o primă fază ca decizia privind finanțarea să aștepte până după alegerile europene din iunie. Criticii l-au acuzat pe liderul ungar că ține ostatică Ucraina și șansele ei de supraviețuire șantajând Bruxelles-ul pentru a debloca miliardele de euro din fondurile UE înghețate din cauza unei dispute privind statul de drept din Ungaria.

De aceea, nu puțini sunt cei care au considerat că executivul UE, Comisia Europeană, a făcut o concesie acceptând miercuri, așadar înainte de începutul summitului, să deblocheze 10 miliarde de euro din acești bani.

Însă alte 21 de miliarde de euro rămân, în continuare, în afara controlului lui Orbán, care a negat că Ungaria își condiționează poziția față de Ucraina de disponibilizarea acestor bani. „Nu este stilul nostru”, a spus el.

Nicio „victorie” pentru Putin

Zelenski, vorbindu-le celor prezenți la summit prin intermediul unei legături video, înaintea deciziei, a spus că „acum nu este momentul pentru jumătăți de măsură sau pentru ezitări”. Eșecul de a deschide discuții de aderare cu Ucraina va fi folosit de Putin „împotriva dumneavoastră personal și împotriva întregii Europe,” a adăugat Zelenski care i-a îndemnat: „Nu-i oferiți această primă - și singura - victorie a anului".

Mulți lideri UE, mai puțin Viktor Orbán, au subliniat cât este de necesar să transmită un semnal puternic de susținere a Ucrainei, mai ales că Kievul se simte deja amenințat de disensiunile din Congresul american privind finanțarea războiului.

Situația de pe câmpul de luptă din Ucraina nu pare promițătoare pentru Kiev, după ce contraofensiva din vară pare să fi eșuat. Putin s-a lăudat joi că are 617 de mii de soldați în Ucraina și că pozițiile lor se îmbunătățesc. „Sunt sigur că victoria va fi a noastră”, a declarat Putin în timpul primei sale apariții mediatice de sfârșit de an, joi. Forțele rusești „își îmbunătățesc poziția pe aproape întreaga linie de contact" în Ucraina, a spus Putin care a încercat să-i liniștească pe ruși și să minimalizeze ideea unui alt proiect militar: „Deocamdată, nu este nevoie de o nouă mobilizare", a spus el.

„Sprijinul nostru nu este un act de caritate”

Liderii UE au convenit la Bruxelles asupra celei de-a 12-a runde de sancțiuni împotriva Moscovei, vizând exporturile profitabile de diamante ale Rusiei și înăsprirea plafonării prețului la petrol.

În altă parte a Bruxellesului, la sediul NATO, secretarul general al alianței, Jens Stoltenberg, a avertizat că Occidentul trebuie să continue să sprijine Ucraina pentru a proteja restul Europei.

„Dacă Putin câștigă în Ucraina, există un risc real ca agresiunea lui să nu se oprească acolo. Sprijinul nostru nu este caritate - este o investiție în securitatea noastră”, a declarat el.

XS
SM
MD
LG