Linkuri accesibilitate

Kievul are „discuții constructive” cu Budapesta în speranța obținerii ajutorului UE


Vizita de luni, 29 ianuarie, a fost prima deplasare în Ucraina a ministrului maghiar al externelor, Peter Szijjarto, de la declanșarea războiului la scară largă în februarie 2022. În aceeași perioadă, acesta a avut mai multe deplasări la Moscova.
Vizita de luni, 29 ianuarie, a fost prima deplasare în Ucraina a ministrului maghiar al externelor, Peter Szijjarto, de la declanșarea războiului la scară largă în februarie 2022. În aceeași perioadă, acesta a avut mai multe deplasări la Moscova.

Ministrul ucrainean al afacerilor externe, Dmitro Kuleba a afirmat că a purtat „discuții constructive” cu omologul său maghiar, Peter Szijjarto. Întrevederea a avut loc în contextul eforturilor Kievului de a convinge Budapesta să aprobe pachetul de ajutor al UE în sumă de 50 de miliarde de euro.

La discuțiile dintre cei doi miniștri, care au avut loc în orașul de frontieră Ujhorod, ce are o numeroasă populație maghiară, a participat și Andrii Ermak, șeful oficiului Președintelui Ucrainei.

Oficialii de la Kiev au afirmat că discuțiile cu delegația maghiară au fost sincere și constructive, relatează redacția ucraineană a Europei Libere.

Anterior, în aceeași localitate, la 24 ianuarie, a avut loc și o întrevedere între premierul ucrainean Denis Șmîhal și omologul său slovac, Robert Fico, considerat aliat al lui Viktor Orban.

Budapesta insistă pe problema minorităților

Șeful diplomației de la Kiev a notat că „o parte importantă din întrevederea de la Ujgorod a fost dedicată subiectului problemelor minorităților naționale”.

Kuleba a transmis că Ministerul ucrainean al Afacerilor Externe va întreprinde mai multe acțiuni pentru a asigura respectarea drepturilor etnicilor maghiari din Ucraina, ce reprezintă un subiect de interes pentru Budapesta, urmând să prezinte o „finalitate clară” a acestei probleme în următoarele 10 zile.

„Am căzut de acord asupra unui lucru simplu. Am cerut părții maghiare să ne furnizeze o listă exhaustivă cu întrebările pe care le are cu privire la problema protecției drepturilor reprezentanților minorităților. Am primit această listă”, a afirmat Kuleba.

La rândul său, omologul său maghiar, Peter Szijjarto a transmis că Ungaria a cerut Ucrainei „să reîntoarcă drepturile de care s-a bucurat minoritatea națională maghiară până în 2015”.

„Am venit aici pentru a restabili relațiile de bună vecinătate. Avem un drum lung de parcurs, dar partea maghiară este gata să facă acest lucru. În Transcarpatia (unde este localizat Ujgorod – n.r.) ungurii și ucrainenii trăiesc în pace”, a spus Szijjarto.

Întrevedere Orban-Zelenski, pe agendă

În cadrul întrevederii de la Ujgorod, șeful oficiului Președintelui Ucrainei, Andrii Ermak, a declarat că ambele părți sunt interesate în organizarea unei întâlniri între președintele ucrainean Volodimir Zelenski și premierul maghiar Viktor Orban în cea mai scurtă perioadă, deși nu au fost discutate alte detalii. Budapesta nu a confirmat încă dacă premierul maghiar va face o vizită în Ucraina.

Kievul speră că în cadrul summitului din 1 februarie, liderii UE să aprobe pachetul masiv de asistență financiară în sumă de 50 de miliarde de euro. O tentativă de a adopta această decizie a fost blocată de Ungaria la summitul din 14 – 15 decembrie 2023, când a fost aprobată însă deschiderea negocierilor de aderare la UE cu Ucraina și R. Moldova.

Financial Times a relatat că potrivit unui document elaborat de oficiali ai UE, liderii blocului comunitar ar putea să recurgă la un șir de acțiuni pentru a sabota economia maghiară, în cazul în care Budapesta își va menține veto-ul. Oficial, Consiliul UE a respins informațiile prezentate de publicație, afirmând că statele membre nu discută aplicarea unor sancțiuni financiare pentru a forța Budapesta să accepte finanțarea Ucrainei, iar documentul prezentat ar fi doar o notă informativă despre starea economiei maghiare.

La scurt timp de la aceste dezvăluiri, directorul politic al lui Orban, Balazs Orban, a transmis că Ungaria este dispusă să accepte un compromis și inclusiv ca banii destinați Ucrainei să provină din bugetul UE, deși anterior respinsese această variantă.

  • 16x9 Image

    Cristian Bolotnicov

    Sunt istoric devenit jurnalist cu timpul. Între 2021 și 2023, am lucrat ca reporter la Agora.md, acoperind teme de politică internă și externă, justiție și tehnologie. În prezent, sunt bursier în cadrul programului Vaclav Havel al Europei Libere.

XS
SM
MD
LG