„Nu trebuie să legăm între ele procesele de integrare a diferitelor țări și nu trebuie să permitem țărilor cu performanțe mai slabe să blocheze integrarea altora”, a declarat ministrul de Externe, Péter Szijjártó, după întâlnirea avută joi, la Budapesta, cu vicepremierul moldovean Vladimir Bolea.
Szijjártó, care împreună cu șeful său, premierul Viktor Orbán, este opozantul cel mai zgomotos al primirii Ucrainei în UE, a mai spus că primirea Moldovei ar fi un mare câștig pentru organizație, mărindu-i „competitivitatea”.
Kievul a primit lumină verde pentru începerea negocierilor de aderare în decembrie, odată cu Chișinăul, dar numai după ce premierul ungur a fost convins să plece din sala unui summit UE în momentul votului. Când a revenit, a dat asigurări că vor mai fi zeci de ocazii să blocheze parcursul Ucrainei.
Budapesta sprijină, în schimb, entuziast apropierea tuturor celorlalți candidați, mai ales din Balcanii de Vest, de care o leagă interese economice, sociale și culturale.
Laude pentru toți, numai nu pentru Ucraina
Joi, la Budapesta, Szijjártó nu a menționat direct Ucraina ca țară care ar putea „bloca” avansul Moldovei, dar a spus că țara lui sprijină constant extinderea UE în „sud-estul Europei” (unde Ucraina nu se află).
Rikard Jozwiak, editorul Europei Libere pentru afaceri europene, crede că remarca diplomatului ungur către moldoveni este cea mai directă încercare de până acum a Budapestei de a le sugera unor candidați la UE să nu se mai „cupleze” cu Ucraina.
Semnale preliminare au mai fost, însă, spune Jozwiak. În toamnă, când se pregătea summitul istoric din decembrie, Ungaria lăuda necontenit eforturile de aderare ale Balcanilor de Vest și chiar ale Georgiei, care nu se bucura de un sprijin prea larg la acel moment în încercarea de a obține statut de țară candidată.
În același timp, Budapesta amenința constant că nu va permite începerea negocierilor de aderare cu Ucraina, mărind turația retoricii anti-Kiev cu expresii ca „țară care nu știe unde începe și unde se termină”, „coruptă”, „imprevizibilă” etc.
Arta situației jenante
Agenția de știri MTI, care a făcut publice elogiile șefului diplomației ungare la adresa candidaturii Moldovei la UE, joi, nu menționează vreo replică a ministrului moldovean Bolea la remarcile gazdei sale.
La 4 octombrie, într-o situație oarecum asemănătoare s-a aflat, tot la Budapesta și tot în compania lui Szijjártó, ministrul moldovean al economiei, Dumitru Alaiba.
Ungurul a declarat atunci, la o conferință de presă comună, că niciuna din cele două țări, Ungaria și R. Moldova, nu poartă răspunderea pentru războiul din Ucraina, iar locuitorii lor nu au de ce să îi suporte efectele. Alaiba nu a replicat.
Cel puțin o publicație ungară (pro-guvernamentală) a consemnat declarațiile lui Szijjártó în compania lui Alaiba ca pe o dovadă că Ungaria și Moldova sunt de acord în ce privește războiul ucrainean. „Moldova și Ungaria au aceeași părere în această chestiune importantă”, titra Hungarian Daily News.
Rugat la momentul respectiv de Europa Liberă să comenteze aceste remarci, biroul de presă al guvernului de la Chișinău a declarat că poziția R. Moldova în privința „invaziei brutale a Rusiei” este „binecunoscută și vociferată sistematic”.
„Autoritățile susțin ferm victoria Ucrainei, pentru că atunci când Ucraina va fi victorioasă, lumea liberă va fi victorioasă. Acum, mai mult ca oricând, sprijinul pentru Ucraina nu trebuie să scadă, ci să continuăm să sprijinim Ucraina”, a răspuns guvernul.