Parlamentarul PAS Adrian Belîi a condus până să intre în politică secția de terapie intensivă a spitalului de urgență din Chișinău, una din instituțiile care tratează cele mai grave cazuri de Covid-19. Marți, agenția națională de sănătate publică a confirmat existența a cel puțin șase cazuri de decese printre persoane imunizate împotriva virusului, dar a spus totodată că decesele nu au nici o legătură cu vaccinarea. Într-un interviu la Europa Libera, am vorbit cu medicul și politicianul Adrian Belîi despre aceste cazuri, dar și despre ultimele evoluții în tratament și prevenție, dificultățile întâmpinate de autorități în promovarea vaccinării și nevoia imunizării copiilor.
Your browser doesn’t support HTML5
Adrian Belîi: „Până la urmă, este un fapt tipic confirmat, nimeni nu a afirmat vreodată că protecția este de sută la sută pentru toate cazurile și evitarea sută la sută a deceselor, ele se întâmplă, se întâmplă și în alte țări. Pentru a face o anumită analogie: noi nu anulăm semaforul cu lumina verde și zebra din simplul motiv că pe zebră și la lumina verde a semaforului lumea mai este lovită de mașină și mai suportă traumatisme sau chiar decedează. Semafoarele și zebra sunt puse anume din simplul fapt că ele sunt extrem de eficiente în reglementarea traficului și în reducerea semnificativă a riscurilor de traumatisme și decese. Aceeași logică poate fi aplicată și în cazul vaccinării. Deci, vaccinarea reduce de zeci de ori, dar poate chiar și de sute de ori pentru anumite categorii de pacienți riscul de a dezvolta o formă severă de boală și a deceda. Dacă ne uităm la numărul imens de vaccinuri care s-au pus în lume până acum, aproape 5 miliarde și jumătate de doze, și în Republica Moldova s-a depășit cifra de 1 milion de doze, este evident că anumite fenomene, după regula cifrelor mari, se produc, însă frecvența lor este mult mai rară decât s-ar fi produs în lipsa acestui vaccin.”
Europa Liberă: Cu ce alte informații de context ar trebui să fie date astfel de știri? De exemplu, faptul că Ministerul Sănătății a anunțat că printre medici practic nu se mai înregistrează decese, ceea ce ar demonstra că pentru că sunt vaccinați nu fac forme severe de boală, e o informație de context?
Adrian Belîi: „Este o informație de context și este o informație veridică ce trebuie luată ca un fapt științific. Într-un context internațional, Republica Moldova a fost țara care a început o campanie mai masivă de vaccinare relativ recent, au fost vaccinate masiv câteva categorii de persoane sau profesionale, de exemplu, medicii care au fost vaccinați în proporție de peste 97-98 la sută. Respectiv, acum noi vedem eficiența vaccinului în timp, chiar și pentru tulpina Delta, unde, într-adevăr, perioade lungi de timp nu a fost constatat niciun caz de boală simptomatic, am în vedere, și niciun caz de boală severă. Dacă să facem o paralelă cu alte țări, în special cu Israelul, atunci noi vedem un alt fenomen care perfect se încadrează în teoria și practica observată actualmente, se încep anumite animozități în prezent în diferite medii, precum că, uitați-vă, vaccinul Pfizer nu este suficient de bun și Israelul este nevoit să-și vaccineze cetățenii cu a treia doză.
### Vezi și... ### De ce bate pasul pe loc combaterea vaccinărilor fictive în R.MoldovaAici este o anumită explicație pur științifică și, din fericire, există o soluție tot relativ simplă – modele matematice inițiale, când s-au elaborat aceste vaccinuri au prognozat că vom avea o eficiență de aproximativ un an – un an și jumătate. Estimarea evident că s-a făcut pe tulpini primare, inițiale, pe tulpina inițială sălbatică sau tulpina mutantă, de exemplu, Alfa, dar acum noi avem o tulpină mult mai agresivă, în special tulpina Delta și atunci nivelul de anticorpi care vor ține în frâu virusul trebuie să fie mai mare. Israelul, fiind una dintre țările care s-a vaccinat foarte rapid și masiv cu Pfizer mai multe luni în urmă, începe să demonstreze o manifestare a bolii prin mecanism de tip breakthroughs sau mecanismul de străpungere a protecției imune și apare la categoriile de pacienți care au fost vaccinate primele, care sunt mai fragile din punctul de vedere al sănătății, persoanele vârstnice, cu comorbidități și care au fost vaccinate primele. Și atunci, respectiv se ia măsura logică – ranforsarea imunității acestor persoane cu a treia doză.”
### Vezi și... ### Vaccinarea scurtează „covidul lung”
Europa Liberă: Deci, cumva pentru cei care se întreabă cum, dacă nici Israelul, care a fost prima țară care a raportat imunizarea practic sută la sută a populației, dacă nici ei n-au învins virusul, treaba asta nu mai are sfârșit, nu mai vreau să-mi fac niciun vaccin, pentru acești oameni răspunsul e că a apărut această mutație nouă Delta, abordarea trebuie și ea schimbată și de asta a apărut și necesitatea celei de-a treia doze?
Adrian Belîi: „Trebuie să înțelegem că prin vaccinare noi nu eradicăm specia biologică de pe pământ, așa cum virusul poliomielitei mai există undeva pe Terra, dar anume vaccinarea sistematică a permis controlul total al acestei boli. Alt exemplu – gripa. Anual ne vaccinăm împotriva gripei și vaccinul de gripă nu este ceva nou pentru noi. Da, din păcate, se poate întâmpla așa încât anumite contingente de populație să necesite a fi vaccinate o dată la 6 luni, de exemplu, dar această vaccinare permite menținerea lor într-o stare bună de sănătate, evitarea străpungerilor protecției imune și evitarea unor complicații și decese.”
Europa Liberă: Ultima dată când vorbiserăm în octombrie încă nu exista această înțelegere că sunt afectați și copiii. Acum cum stau lucrurile, în ce mod s-a dezvoltat înțelegerea acestei relații COVID și copiii?
Adrian Belîi: „Evidența științifică a acumulat suficient material pentru a afirma și a demonstra că vaccinarea copiilor la fel este sigură și oferă o protecție și, în mod corespunzător, ultimele recomandări deja se referă și la vaccinarea copiilor pentru a-i proteja și pe dânșii.”
### Vezi și... ### Părinții sunt îngrijorați că elevii din unele școli ar putea să revină la lecțiile online
Europa Liberă: Și, potrivit anunțurilor autorității sanitare, se va începe acest proces și în Republica Moldova?
Adrian Belîi: „Da, și este un anunț foarte bun și o decizie foarte bună care nu a fost luată cu mare întârziere, este o decizie bazată deja pe experiența pozitivă a țărilor cu tehnologii de frunte și cu o abordare bazată pe știință a tuturor fenomenelor și această decizie este foarte binevenită.”
Europa Liberă: Ce o așteaptă pe Republica Moldova, țară puțin vaccinată, cu prezența Deltei atestate deja de mai multe săptămâni, în plină toamnă, cu un an școlar început cu o capacitate redusă de a aplica noi restricții? Îmi permit să spun asta, pentru că s-a văzut cum reacționează societatea atunci când se condiționalizează anumite meserii cu vaccinarea. Ce perspective are Republica Moldova?
Adrian Belîi: „Perspectivele sunt destul de logice. Având în vedere că pentru a proteja populația de tulpina Delta este nevoie de o acoperire mai mare de 85 la sută pentru a opri transmiterea acestui virus, noi cu aproximativ 15-17 la sută de populație totalmente vaccinată, evident că nu vom atinge aceste obiective și, respectiv, va trebui să ne plătim polițele prin amplificarea epidemiei și sistemul medical, întreaga economie și populația vor trebui să facă față la un nou val de boală. Eu nu vreau să induc frică sau să sperii, sunt fapte obiective, sunt și prognozele Organizației Mondiale a Sănătății care au fost arătate la televizor cu câteva mii de cazuri pe zi, în principiu spre asta ne îndreptăm și speranța este că noile măsuri care se propun a fi implementate vor diminua din acest val, dar va trebui oricum să facem față acestui val.”
### Vezi și... ### La restaurant, doar cu test sau vaccin?
Europa Liberă: De ce se pare că nici actualele autorități nu reușesc să ajungă, să explice cetățeanului că vaccinarea este totuși singura soluție? Dvs. cum vă imaginați?
Adrian Belîi: „Este foarte greu să convingi pe cineva de un adevăr științific atunci când sunt numeroase fake news-uri și este și o modă a antivaxerilor, o imitare a activităților din alte state, dar nu putem nega și faptul că este și o parte componentă a unui război hibrid, deoarece știrile false nu se observă doar în domeniul medical, în COVID, dar acoperă practic întreg spectrul de activitate din orice domeniu al societății. Adevărul științific este unul, de obicei nu este dintre cele mai plăcute, însă...”
Europa Liberă: Nu-i cel mai ușor de înțeles...
Adrian Belîi: „Haideți să vedem care este rolul omului de știință sau doctorului în Republica Moldova, el nu este perceput ca o autoritate de către societate și, respectiv, cuvântul spus sau recomandarea dată de dânsul, chiar și prin intermediul unei autorități publice, nu va fi percepută în măsura necesară.”
Europa Liberă: Și la această autoritate nu a contribuit deloc această poveste cu vaccinările false.
Adrian Belîi: „Foarte bine că această problemă a fost făcută publică, identificată și problema fiind făcută publică atenționează și populația, și potențialii intermediari care emit aceste scheme că pot fi pedepsiți foarte dur dacă încalcă. Deci, acestea sunt lucruri care trebuie pedepsite foarte dur.”
### Vezi și... ### 1 septembrie: ce se întâmplă cu profesorii nevaccinați?
Europa Liberă: Acum vorbiți ca politician sau ca medic? Ca medic, presupun că nu vă simțiți jenat sau vă simțiți?
Adrian Belîi: „Eu mă simt jenat ca profesionist că au fost cazuri când colegi din breasla medicală au cooperat în aceste scheme și au făcut „vaccinările la chiuvetă”. Aceste cazuri evident că trebuie să fie identificate și autorii – pedepsiți. Aici nu există niciun dubiu.”
Europa Liberă: E un fenomen? Dvs. cum îl estimați din ce aveți știință?
Adrian Belîi: „Magnitudinea fenomenului, din păcate, nu o cunosc și puțin probabil să o cunoască cineva, în schimb impactul social este extrem de mare și, respectiv, mediatizarea lui, acest fenomen a ajuns la urechile autorităților. S-au luat măsuri, el trebuie oprit cât mai repede și autorii să fie identificați și deferiți justiției. Deci este un mesaj foarte clar, cu impact pozitiv pe viitor.”