Linkuri accesibilitate

De ce bate pasul pe loc combaterea vaccinărilor fictive în R.Moldova


Tulpina Delta a coronavirusului, imagine generică.
Tulpina Delta a coronavirusului, imagine generică.

Un certificat fals de vaccinare anti-Covid 19 poate fi cumpărat în R. Moldova începând de la câteva sute de lei până la câteva mii, a spus ministra sănătății Ala Nemerenco. Oficiala afirmă că a depistat mii de suspecți, iar schema ar fi „condusă de oameni din lumea interlopă”. Cel puțin patru instituții anchetează cazuri cu măsluirea sistemului de vaccinare: Procuratura, Centrul Național Anticorupție, Poliția de Frontieră și Inspectoratul General de Poliție. La fel, Ministerul Sănătății susține că are în derulare o anchetă internă. De cel puțin două luni se cunoaște despre această ilegalitate, dar instituțiile de drept susțin că se află la etapa acumulării probelor, iar ministerul responsabil se scuză că nu are pârghii pentru a interveni.

De ce bate pasul pe loc combaterea vaccinărilor fictive în R.Moldova
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:20 0:00
Link direct

La manipularea bazei de date despre vaccinarea anti-Covid și la vinderea certificatelor false ar participa manageri ai centrelor de vaccinare, medici, asistenți, registratori, precum și transportatori care prestau astfel de servicii ilegale unor persoane interesate de certificate contrafăcute pentru a călători peste hotare. Poliția a anunțat că are pe rol cinci dosare penale, iar Poliția de Frontieră se referă la un caz care a fost transmis procurorilor, Centrul Național Anticorupție spune că investighează de câteva luni fenomenul pe lanț, în plus, câteva procuraturi teritoriale examinează situații cu falsificarea certificatelor de vaccinare, dar și cu teste negative prezentate la vamă.

De ce fenomenul nu a fost curmat până acum? Ministra sănătății Ala Nemerenco a spus, miercuri seara, la Jurnal TV, că „este un bussines”, despre el se cunoaște de când au început imunizarea și permiterea călătoriilor peste hotare, sugerând că pasivitatea instituțiilor de drept dă de bănuit.

„Am depistat mii de suspecți pe aceste cazuri, în care avem numele pacientului, avem numele registratorului. Toată informația a fost prezentată CNA, Procuraturii Anticorupție, am rugat acum să intervină și alte structuri, am colaborat cu SIS. Avem informații din teritorii cu nume de familie de medici, de asistenți medicali, de centre de sănătate în care acest business deja a fost pus pe roate, nu este un caz unic. Mai departe, Ministerul Sănătății nu mai are câmp de manevră, deoarece este vorba de adunare de probe. Este o mare rușine pentru sistemul medical, deoarece este pusă în bătaie sănătatea acelor cetățeni. Voi depune absolut toată străduința mea ca să avem cât mai multe cazuri în care oamenii vor fi pedepsiți”.

Responsabili de la procuratură neagă că ar fi fost sesizați de Ministerul Sănătății, iar Centrul Național Anticorupție spune că ancheta pe care o are în lucru s-a împotmolit pentru că funcționari de la Ministerul Sănătății au refuzat să ofere acces la baza de date, invocând restricții legate de datele cu caracter personal.

Jurnalista de la Ziarul de Gardă, Victoria Borodin, care a reușit să facă rost de un certificat de vaccinare valid cu un ser care nu a fost administrat, contra sumei de 4.000 de lei, într-un sat din Șoldănești, nu crede în scuzele ministrei sănătății precum că nu ar avea pârghii suficiente să intervină. Singura soluție, crede ziarista, o poate asigura o abordare tranșantă din partea autorităților din sănătate și pedepse mai dure pentru făptași.

„Nu a fost atât de complicat să găsesc intermediarul care să-mi vândă certificatul acesta de vaccinare. L-am găsit chiar în stradă, în preajma unui centru de vaccinare din Chișinău, apropo. Este un fenomen destul de răspândit, din păcate. Asta discreditează foarte mult campania de vaccinare și scepticismul oamenilor nu știu unde va duce, poate duce la niște consecințe grave”.

Există riscul ca fenomenul vaccinării fictive, spune Victoria Borodin, să pună pe gânduri pe responsabilii sanitari din alte țări dacă să recunoască sau nu certificatele emise de R. Moldova. După părerea jurnalistei de la Ziarul de Gardă, multiplele investigații realizate de instituțiile de drept moldovene creează impresia că acestea nu colaborează între ele, că s-ar afla într-un soi de competiție, timp în care cei implicați își văd de stoarcerea profiturilor din aceste scheme.

Ministra Ala Nemerenco le-a transmis colegilor din sănătate să nu fie complici la ilegalități, să raporteze astfel de tentative, amintind că orice sistem informațional păstrează urmele oricărei mișcări și manipulări. Mai mulți experți și observatori ai procesului de imunizare insistă ca autoritățile să renunțe la certificatele pe hârtie, trecând exclusiv pe format digital pentru a reduce la maxim terenul ilegalităților.

XS
SM
MD
LG