Guvernul lituanian a informat că punctele de trecere de la Tverecius și Sumskas vor fi închise la sfârșitul săptămânii iar traficul va fi deviat către principalul punct de trecere a frontierei la Medininka. „Vrem ca cele două treceri să fie închise până pe 18 august, ca să ne putem concentra forțele de grăniceri pe mai puține puncte de control”, a declarat viceministra Transporturilor, Agnė Vaiciukeviciūte, citată de AP.
Lituania este mai ales îngrijorată de mutarea în Belarus a unei părți din mercenarii organizației Wagner, după scurta rebeliune militară din iunie, din Rusia, condusă de liderul organizației, Evgheni Prigojin,
Nu se știe cu precizie câți luptători Wagner s-au mutat din Rusia în Belarus dar autoritățile lituanieni estimează că ar fi vorba de mai multe mii. Rustamas Liubajevas, comandantul Forțelor lituaniene de Grăniceri, a declarat pentru AP că ar putea fi până la 4.500 de mercenari Wagner în Belarus, unii dintre ei staționați aproape de granițele cu Lituania și Polonia.
Relațiile Lituaniei cu Belarus s-au degradat serios după controversatele alegeri prezidențiale din 2020, câștigate de președintele Alexandr Lukașenko. Scrutinul, respins de opoziția din Belarus dar și de Occident drept fraudat, a provocat cele mai mari proteste de stradă din istoria recentă a țării, la care regimul de la Minsk a răspuns cu o campanie dură de represiune. Mare parte a opoziție belaruse, în frunte cu lidera ei, Svetlana Țihanovskaia, s-a refugiat în Lituania.
### Vezi și... ### Belarus: trei ani de la alegerile prezidențiale și marile proteste de stradăÎn Letonia vecină, Serviciul de Grăniceri a anunțat marți că mobilizează rezerviști pentru a întări controlul la graniță, a informat agenția de presă LETA. Totodată, s-au suspendat vacanțele polițiștilor de frontieră și s-au cerut întăriri din partea armatei.
Decizia a fost luată din cauza creșterii semnificative a numărului de tentative de trecere ilegală a graniței din Belarus în Letonia: în ultimele zile au fost depistate 96 de astfel de tentative iar autoritățile letone cred că Minsk-ul ar organiza fluxul de imigranți ilegali. Regimul autoritar al președintelui Alexandr Lukașenko a mai folosit presiunea imigranților ilegali, mai ales la granița cu Polonia, ca „armă” într-un război hibrid cu Occidentul, remarcă AP.
Țările care se învecinează cu Belarus au sporit securitatea la frontieră de când mii de luptători Wagner au sosit în Belarus - un aliat al Rusiei - în baza unui acord care a pus capăt rebeliunii lor armate la sfârșitul lunii iunie și le-a permis lor și liderului lor, Evgheni Prigojin, să evite acuzațiile penale.
În ultimele zile, Polonia a desfășurat mii de trupe suplimentare la granița sa cu Belarus.
### Vezi și... ### Mii de soldați vor întări trupele de grăniceri de la frontiera Poloniei cu Belarus