Își poate recupera Iohannis electoratul?

Preşedintele român Klaus Iohannis

„Petele negre din soare” ale președintelui  și „magia economică” a PSD.

Your browser doesn’t support HTML5

Corespondența zilei de la București

Președintele Klaus Iohannis are mesaje din ce în ce mai tranșante împotriva guvernului și a majorității PSD-ALDE. Până acum, președintele român a preferat coabitarea pașnică, dar odată cu apropierea alegerilor, programate pentru anul viitor, Klaus Iohannis încearcă să fie mai agresiv. În acest fel, speră să-și resusciteze votanții, fiindcă ultimele sondaje arată că încrederea românilor în președintele lor a scăzut sub 30 de procente. E posibil să fie doar acalmia obișnuită dintre două scrutinuri, cu un an înainte de al doilea mandat, Traian Băsescu avea însă de partea lui jumătate din electorat. Pe de altă partă, peste 40 la sută dintre cei intervievați sunt rezervați, dar tocmai acești indeciși vor fi cei contează la prezidențialele de anul viitor.

Chiar și așa, Iohannis pleacă favorit în cursa din 2019, dacă se decide să candideze. Deocamdată nu a spus nimic în acest sens, dar conducerea liberalilor a decis deja că-l va susține pentru un nou mandat, în tandem cu liderul PNL, Ludovic Orban, care ar urma să ocupe fotoliul de premier.

Klaus Iohannis se află în plină ofensivă, atât pentru a-și recupera votanții, cât și pentru a-i reda greutatea necesară funcției prezidențiale, pe măsură ce majoritatea parlamentară încearcă să-i taie din atribuțiile neprevăzute în Constituție. Președintele a decis deci să fie mai prezent, așa că odată cu datele oferite de Ministerul Finanțelor privind execuția bugetară Iohannis a ironizat guvernul și a cerut pentru a doua oară demisia prim-ministrei Viorica Dăncilă „pentru a face loc unor oameni responsabili și competenți”. Această solicitare este, însă, pur retorică, fiindcă președintele nu poate în România demite prim-ministrul, acesta fiind dependent numai de majoritatea parlamentară.

Povestea” încropită de social-democrați este „tristă”, PSD „amanetează țara”, neglijând investiții importante în infrastructură și în dezvoltarea generală...

Vorbind despre realizările social-democraților, președintele a spus că ar fi vorba despre „​un fel de magie economică” rezultată din „​scăderea impozitelor, creșterea salariilor și realizarea tuturor celorlalte lucruri”. „​Trebuie să vedem cât va ține această iluzie creată de PSD”, a mai adăugat președintele, subliiniind că „povestea” încropită de social-democrați este „tristă” și că PSD „amanetează țara”, neglijând investiții importante în infrastructură și în dezvoltarea generală.

Şeful statului român a exemplificat cu datele anului 2017 când s-a înregistrat o creştere de peste 7%, dar veniturile nu au crescut în proporţie cu economia, ci, dimpotrivă, acestea au fost cu 3 miliarde mai mici decât programul propriu al PSD. De asemenea, el a indicat că pe primul trimestru al anului 2018 veniturile totale sunt cu circa 5% sub programul bugetar trimestrial, adică sunt sub valoarea programată de guvern.

Liderul PSD, Liviu Dragnea, a negat analiza președintelui, susținând că ar fi vorba de o „listă cu minciuni”. A cerut fiecărui ministru să riposteze față de orice critică la adresa guvernului și a subliniat că prim-ministra „nu poate demisiona pentru că îl deranjează pe președintele Iohannis cu un program de guvernare care produce efecte bune”. PSD nu schimbă premierii fiindcă nu sunt „docili” cu președintele, a mai declarant șeful social-democraților, în vreme ce primarul general al capitalei, Gabriela Firea, consideră că Iohannis a vorbit despre „petele negre din soare, făcându-se că nu vede lumina soarelui” de care s-ar bucura toți ceilalți.

Dincolo de stângăciile oratorice ale președintelui și de ripostele arogante ale social-democraților, aceștia din urmă știu că programul lor populist nu poate rezista prea mult și că electoratul cumulat anti-PSD e mai mare decât cel pro. În plus, raportul pe primul trimiestru al Ministerului Finanțelor arată că veniturile fiscale ale bugetului consolidat s-au realizat în proporție de 95%, față de programul guvernului, încasările din TVA în proporție de numai 91%, iar la accize realizările sunt de 87%, față de ceea ce și-a propus executivul.