Linkuri accesibilitate

România. De ce a cerut președintele demisia șefei guvernului (VIDEO)


Klaus Iohannis.
Klaus Iohannis.

Klaus Iohannis a spus că Viorica Dăncilă transformă guvernul într-o vulnerabilitate

Președintele României, Klaus Iohannis i-a cerut șefei guvernului Viorica Dăncilă să-și dea demisia, spunând că nu face față postului, și „preferă să execute ordinele de la partid”.

Cererea președintelui Klaus Iohannis este oarecum neașteptată. Pe de o parte fiindcă președintele a acceptat desemnarea Vioricăi Dăncilă ca prim-ministru, cu toate că nu avea niciun fel de experiență în funcții administrative, și niciun fel de rezultate din funcția de eurodeputată, și era de notorietate publică relația de subordonare dintre liderul PSD Liviu Dragnea și viitoarea șefă a guvernului.

Când a desemnat-o în ianuarie pe Dăncilă ca al treilea premier PSD în doar un an, susținătorii lui Klaus Iohannis se așteptau să o respingă.

Președintele român i-a cerut demisia prim-ministrei printr-un atac extrem de dur spunând că „nu face față poziției de prim-ministru și transformă guvernul într-o vulnerabilitate”.

Klaus Iohannis a organizat o conferință de presă cu acest anunț, după ce Viorica Dăncilă a contramandat unilateral întâlnirea pe care o avea stabilită cu președintele astăzi la ora 11.

A fost o ripostă din partea șefei guvernului după ce joi președintele a vorbit despre „secretomania” vizitei pe care au făcut-o în Israel Liviu Dragnea ca șef al Camerei Deputaților și Viorica Dăncilă ca șefă a guvernului.

Cei doi au discutat acolo la cel mai înalt nivel despre mutarea ambasadei Române de la Tel Aviv la Ierusalim.

Președintele român se opune acestei idei, care ar încălca mai multe rezoluții ONU, de aceea tot miercuri a precizat destul de iritat că nu știe „dedesubturile” acestor întâlniri din Israel și că „cine știe ce înțelegeri face domnul Liviu Dragnea acolo cu evreii”.

Liviu Dragnea l-a acuzat deja de antisemitism din pricina acestei declarații, iar cotidianul israelian de limbă engleză „Jerusalim Post” îl critică pe Iohannis pentru opoziția sa în chestiunea mutării ambasadei.

„Retrag încrederea doamnei Dăncilă” a declarat vineri dimineață președintele, după ce a explicat că ar fi vrut să discute cu șefa guvernului despre neînțelegerile dintre executiv și Banca Națională și despre chestiunea mutării Ambasadei României de la Tel Aviv, unde se află acum toate ambasadele acreditate în Israel, la Ierusalim, capitala „eternă și indivizibilă”, cum a fost declarată de Parlamentul israelian.

Nici Uniunea Europeană, nici Organizația Națiunilor Unite nu recunosc Ierusalimul drept capitală și ambele organizații condamnă ocuparea Ierusalimului de Est de către armata israeliană, după Războiul din 1967.

Comunitatea internațională consideră că Iersualimul trebuie împărțit între evrei și palestinieni.

După Guatemala, Honduras și Statele Unite, care prin Donald Trump a avertizat în decembrie că a venit vremea ca Washingtonul să-și mute ambasada la Ierusalim, recunoscut în acest fel că orașul sfânt este capital Israelului, o altă țară care a mai făcut un pas spre mutarea ambasadei la Ierusalim este Cehia.

Liviu Dragnea și Viorica Dăncilă nu au răspuns în niciun fel declarației președintelui, pur și simplu au ignorat-o, în vreme ce mai mulți lideri ai coaliției de guvernământ i-au transmis președintelui că fotoliul de prim-ministru depinde de Parlament, nu de Președinție.

Potrivit Constituției (Art.107, alin2), „președintele României nu îl poate revoca pe primul ministru”, iar încetarea funcției de membru al guvernului are loc (Art. 106) în urma „demisiei, revocării, pierderii drepturilor electorale, a stării de incompatibilitate, a decesului, precum și alte cazuri prevăzute de lege”.

Viorica Dăncilă nu se află în niciuna din aceste situații, dar președintele a fost nevoit să-i ceară demisia, nu doar fiindcă a refuzat o întâlnire deja aranjată, ceea ce reprezintă o umilință publică greu de acceptat, dar și fiindcă în chestiuni de politică externă guvernul ar trebui să se consulte cu președintele.

Nu în ultimul rând, Klaus Iohannis se află în precampania electorală pentru prezidențialele de anul viitor și trebuie să-și revigoreze electoratul.

Declarațiile de acest fel ar putea să-i convingă pe unii dintre simpatizanții săi nemulțumiți că este încă un politician puternic.

Practic, executivul și liderii coaliției de guvernământ îi transmit președintelui prin absența de azi a prim-ministrei de la Palatul Cotroceni, că atât politica externă se află în mâinile lor și e pe cale să fie schimbată, cât și faptul că prerogativele prezidențiale nemenționate în Constituție pot fi retrase oricând de Parlament.

XS
SM
MD
LG