Linkuri accesibilitate

Ce vrea Franța de la România?


Ministrul francez de externe Jean-Yves Le Drian şi preşedintele României Klaus Iohannis
Ministrul francez de externe Jean-Yves Le Drian şi preşedintele României Klaus Iohannis

E clar că Franța are nevoie de aliații în Siria și că discuțiile ministrului de externe Jean-Yves Le Drian de la Bucureşti au avut în centru acest subiect.

Ce vrea Franța de la România?
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:12 0:00
Link direct

„Franța va lua în zilele imediat următoare o decizie privind acțiunea în Siria”, a declarat șeful diplomației franceze după întâlnirea cu omologul său român, Teodor Meleșcanu. Aceasta pare să fie fost chestiunea cea mai arzătoare pe care voia să o dezbată cu liderii români, pe de o parte, fiindcă România e singura țară din Uniunea Europeană care și-a menținută deschisă ambasada de la Damasc și, pe de altă parte, fiindcă la fel ca în Irak, o eventuală alianță împotriva lui Bashar al-Assad ar putea folosi bazele militare autohtone.

Poate din cauza crizei siriene, niciuna dintre temele ridicate anul trecut de Emmanuel Macron în timpul vizitei sale în România nu pare să fi fost reluată ieri și astăzi de ministrul său de externe prezent la București pentru două zile. Oficialii românii au insistat, însă, asupra promisiunii de susținere a aderării țării la Schengen, pe care a făcut-o președintele francez astă-vară. Macron a recunoscut atunci că amânarea unei decizii favorabile României a aruncat o umbra asupra relațiilor bilaterale, fiindcă deja din 2011, Comisia Europeană ajunsese la concluzia că Bucureștiul terminase toate preparativele în acest sens.

Președintele Klaus Iohannis a insistat asupra importanței pe care o acordă România primirii în Spațiul Schengen și „speranței” că Franța „va sprijini” această decizie, „în conformitate cu cele discutate în contactele la nivel din ultimii ani”, inculsiv în timpul vizitei din luna august a președintelui francez. Ministrul de externe de la Paris, Jean-Yves Le Drian, i-a vorbit lui Klaus Iohannis despre sprijinul Franței pe care-l acordă „concomitant cu finalizarea reformării spațiului Schengen”, asigurând Bucureștiul că „nu există niciun blocaj” din partea Hexagonului.

Oficialii români au sugerat că pot oferi susținere, dacă primesc în schimb, ceea ce Bucureștiul așteaptă de ani de zile: acceptarea în Schengen...

Prim-ministra Viorica Dăncilă a cerut, la rândul ei, asigurări pentru accesul în Spațiul de Liberă Circulație, dar și suport pentru aderarea la OCDE, Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică, unde și-a depus prima data candidatura în 2004, dar unde nu îndeplinește încă toate criteriile și nici nu are suficientă susținere, de aceea șefa guvernului român a pus și acest subiect pe masă.

Jean-Yves Le Drian a renunțat în această vizită la temele prioritare ale președintelui francez, migrația, directiva privind muncitorii detașați și, mai ales, constitutirea unei politici de apărare comune a statelor membre ale Uniunii Europene.

România se poate baza pe sprijinul Franţei pentru succesul primei sale preşedinţii la Consiliul Uniunii Europene, care va avea loc anul viitor, a declarant azi la Bucureşti, șeful diplomației franceze. În plus, acesta a fost de acord cu actualizarea foii de parcurs a Parteneriatului strategic româno-francez până la finele anului, așa cum a solicitat ministrul de externe Teodor Meleșcanu.

Jean-Yves Le Drian a explicat că Franța a fixat o linie roșie care începe de la nerespectarea Convenţiei Internaţionale privind Interzicerea Armelor Chimice din 1993 și că președintele Macron consideră inacceptabilă această încălcare a liniei roșii prin atacul cu gaze toxice din enclava rebelă Douma, care a costat viețile a cel puțin 70 de civili. Ministrul român de externe, Teodor Meleșcanu, a precizat că România condamnă ferm utilizarea armelor chimice și că susține ideea investigării circumstanțelor în care s-a produs atacul din Douma, așa cum a cerut Franța la ONU.

E clar că Franța are nevoie de aliații în Siria și că discuțiile din capitala României au avut în centru acest subiect. Oficialii români au sugerat că pot oferi susținere, dacă primesc în schimb, ceea ce Bucureștiul așteaptă de ani de zile: acceptarea în Schengen și primirea în OCDE.

XS
SM
MD
LG