Șefa statului și-a rostit discursul în fața mulțimii în Piața Marii Adunări Naționale (PMAN) din Chișinău, după depuneri de flori la monumentul lui Ștefan cel Mare, împreună cu prim-ministra Natalia Gavrilița și Igor Grosu, președintele parlamentului.
„Dacă unii vor întreba la ce folosește libertatea și democrația când prețurile cresc, le vom răspunde: libertatea noastră ne face mai puternici, ne dă voce, demnitate și putere, ne face să stăm drepți, să nu ne temem și să judecăm după interesul nostru propriu, nu după dictatul cuiva de afară”, a spus șefa statului.
Flancată de șefa guvernului și președintele parlamentului, Maia Sandu a fost singura care a vorbit pe scenă instalată în PMAN cu ocazia festivităților la care se marchează împlinirea a 31 de ani de la proclamarea independenței Republicii Moldova, pe 27 august 1991, odată cu destrămarea URSS. Festivitățile au loc sub genericul „Țară mică, inimă mare”, un slogan lansat de președintă la începutul primăverii, când R. Moldova și-a deschis granițele pentru primirea refugiaților din Ucraina confruntată cu o invazie rusească neprovocată.
În discursul de Ziua Independenței, președinta Sandu a condamnat agresiunea rusă din Ucraina, spunând că războiul înseamnă criză și sărăcie. „Războiul nedrept al Rusiei împotriva Ucrainei ne arată clar prețul libertății”, a spus ea, adăugând: „Războiul se va termina, iar noi vom reuși să ieșim din aceste crize mai puternici, mai rezistenți”.
În debutul discursului, șefa statului a citit mai multe mesaje din partea copiilor despre ce cred ei despre Republica Moldova.
„Copiii știu foarte bine ce vor, iar adulții vor ceea ce vor și copiii, doar că le spunem cu cuvinte mai complicate: libertate, democrație, bunăstare, respect pentru drepturile omului, șanse egale, dreptate, securitate. De fapt, vrem să fim fericiți, iar șansa de a fi fericit se poate împlini doar când nevoile noastre firești sunt asigurate”, a spus președinta.
Your browser doesn’t support HTML5
Președinta Sandu a afirmat și că moldovenii nu au nevoie să le spună cineva ce vor și cum să trăiască, pentru că au ales libertatea. „În acest an, Moldova a devenit țară candidată la aderarea la Uniunea Europeană. Moldova poate deveni cu adevărat puternică, capabilă să-și apere cetățenii doar în familia țărilor europene”, a mai spus Maia Sandu.
După discurs, ea a coborât în piață, unde a făcut baie de mulțime.
Manifestările de Ziua Independenței la Chișinău includ spectacole muzicale cu participarea mai multor orchestre și formații și defilarea fanfarelor militare în PMAN. În seara zilei, pe scena din centrul capitalei vor cânta Cristofor Aldea-Teodorovici, Formația Zdob și Zdub și Ansamblul de Muzică Populară „Fluieraș”.
### Vezi și... ### Moldoveni care au rămas acasă: 31 de motive pentru tot atâția ani de independență