Maia Sandu le-a cerut ambasadorilor moldoveni să promoveze eforturile de integrare europeană făcute la Chișinău

Președinta Maia Sandu și ministrul de externe Nicu Popescu la reuniunea ambasadorilor R. Moldova, Chișinău, 16 august 2023

Autoritățile de la Chișinău își propun să înceapă negocierile de aderare cu UE „cât mai curând posibil”, în timp ce „Rusia va continua să fie un element de insecuritate pentru R. Moldova”, a spus președinta Maia Sandu, într-un discurs ținut în fața ambasadorilor moldoveni reuniți la Chișinău.

Șefa statului le-a spus diplomaților moldoveni, care s-au întrunit tradițional în august la Chișinău, să vorbească în statele membre ale Uniunii Europene în care sunt delegați despre eforturile de integrare europeană pe care le fac autoritățile moldovene, dar și despre problemele cu care se confruntă în îndeplinirea condiționalităților pentru aderare.

Reuniunea ambasadorilor R. Moldova la Chișinău, 16 august 2023

„Noi nu ne putem permite să rămânem în continuare în zona gri. Avem condiții concrete și lucrăm pe aceste condiții, dar mai avem de insistat pe reforma justiției și pe combaterea corupției. Sarcina dvs e să vorbiți statelor membre despre toate eforturile noastre și despre realizările noastre. Eforul nostru e autentic, dar este firesc să întâmpinăm și impedimente, (...)și despre ajutorul de care avem nevoie pentru a depăși aceste probleme”, a declarat Sandu.

### Vezi și... ### Raport intermediar: R. Moldova a îndeplinit mai multe condiții înaintate de Comisia Europeană decât Ucraina și Georgia

La rândul său, ministrul de externe, Nicu Popescu, a subliniat că printre succesele diplomației moldovene este, în special, consolidarea rolului de stat candidat la Uniunea Europeană.

Tot la reușite în materie de politică externă, autoritățile de la Chișinău contabilizează și summit-ul Comunității Politice Europene, ținut la Bulboaca, pe 1 iunie.

Procesul de aderare la Uniunea Europeană se desfășoară într-un context geopolitic complicat, cu un război la granițe și cu amenințări din partea forțelor Federației Ruse, a accentuat Sandu în discuțiile cu diplomații.

„Rusia va continua să fie un element de insecuritate pentru noi. Ați văzut în acest an eforturi prin care forțe din Rusia au încercat să destabilizeze situația din Republica Moldova. Aceste încercări vor continua. Pe de altă parte suntem norocoși, pentru că România rămâne alături de R. Moldova”.

Trasându-le direcții de activitate pentru anul viitor, șefa statului le-a spus diplomaților moldoveni să promoveze R. Moldova drept o destinație sigură pentru comerț și să promoveze rolul R. Moldova ca furnizor de securitate în regiune și pe continent. De asemenea, președinta a subliniat nevoia de a susține interesele diasporei.

### Vezi și... ### Negociatorul-șef al României va ajuta R. Moldova să se pregătească de aderarea la UE