Linkuri accesibilitate

„R. Moldova nu mai este văzută drept o țară batjocorită de Kremlin”. Maia Sandu a făcut totalurile summit-ului CPE


În ziua summit-ului, R. Moldova a primit o donație de echipamente moderne din Polonia pentru forțele de ordine.
În ziua summit-ului, R. Moldova a primit o donație de echipamente moderne din Polonia pentru forțele de ordine.

Președinta Maia Sandu a trecut în revistă rezultatele obținute de R. Moldova în cadrul summit-ului Comunității Politice Europene, care a avut loc pe 1 iunie la Bulboaca. Potrivit ei, „beneficiile depășesc cu mult cheltuielile” suportate de autorități pentru organizarea reuniunii.

„Întreaga Europă a venit la noi acasă pentru a confirma că R. Moldova are loc în rândul țărilor libere. Evenimentul nu vine din noroc, ci din fermitatea prin care ne-am apărat democrația. Summit-ul a pus R. Moldova în centrul Europei și a arătat lumii întregi că moldovenii pot face orice-și propun”, a spus Maia Sandu, mulțumind tuturor „oamenilor harnici” care au muncit „pentru o Moldovă europeană”.

Printre beneficii, șefa statului a enumerat ajutoarele financiare și materiale anunțate de țările participante la summit, care vor spori capacitățile R. Moldova în sectoarele de apărare și energie, dar și pe dimensiunea diplomatică.

„Am reușit să îmbunătățim imaginea noastră în lume. R. Moldova nu mai este văzută drept o țară care se lasă batjocorită de Kremlin. R. Moldova este percepută drept viitoare membră a Uniunii Europene”, a spus Sandu.

Președinta a amintit despre misiunea civilă a UE inaugurată la Chișinău de Înaltul reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe și Politică de Securitate, Josep Borrell, subliniind că aceasta va ajuta R. Moldova să-și sporească reziliența la amenințările hibride venite din exterior.

Summit-ul de la Bulboaca a adus și câteva pachete noi de sancțiuni împotriva oligarhilor moldoveni și persoanelor care, potrivit președintei, vor să destabilizeze R. Moldova. La sancțiunile UE s-au alăturat Norvegia și Canada, state non-UE.

Donațiile

În ziua summit-ului, R. Moldova a primit o donație de echipamente moderne din Polonia pentru forțele de ordine. Cu o săptămâna mai devreme, Ungaria a oferit R. Moldova 300.000 de dolari pentru îmbunătățirea sectorului de securitate.

Te-ar putea interesa și: Miniștrii de externe ai Ungariei și Moldovei, viziuni diferite pe marginea războiului din Ucraina

Maia Sandu a vorbit și despre suportul oferit de țările europene în sporirea rezilienței energetice a R. Moldova și a menționat ajutorul în valoare de 50 de milioane de euro, anunțat de Norvegia în timpul summit-ului.

„UE și partenerii ne vor sprijini în continuare, vom beneficia de resurse ca să creștem bunăstarea acasă. Programul de susținere al UE va crește de la 600 de milioane până la 1,6 miliarde de euro. Aceste resurse reprezintă oportunități și vor spori creșterea economiei”, a spus președinta.

Costurile

Întrebată de jurnaliști care au fost cheltuielile suportate de R. Moldova pentru organizarea summit-ului european, Maia Sandu a spus că suma finală încă nu este clară, dar a dat asigurări că până la sfârșitul săptămânii, bugetul va fi publicat de Ministerul de Externe.

„În momentul în care Ministerul de Externe va avea toate detaliile referitoare la cheltuieli, ele vor fi publicate, dar beneficiile, cu certitudine, depășesc cu mult costurile acestui summit”, a spus Maia Sandu, precizând că „au existat anumite costuri acoperite și de Consiliul UE”.

  • 16x9 Image

    Denis Dermenji

    Scriu pentru versiunea de limbă rusă și română a site-ului Europa Liberă Moldova, despre conflictul transnistrean și procesul de reglementare, dar și despre temele de actualitate din R. Moldova. Din 2018 până în 2021 am lucrat la Moldova 1 și Jurnal TV. În 2022,  fiind jurnalist la newsmaker.md, am scris și am filmat reportaje din regiunea Kiev, în timpul invaziei Rusiei în Ucraina.

XS
SM
MD
LG