În plină lună a patra de la alegeri, în prag de vară, în formarea noii guvernări par să înceapă să se miște lucrurile. PAS, partidul Maiei Sandu, a spus miercuri că ar putea accepta unele condiții de colaborare ale socialiștilor, o idee confirmată la scurt timp în formă ușor diferită și de PPDA. Un interviu pe această temă acordat de Maia Sandu în exclusivitate Europei Libere.
Europa Liberă: Multe critici la adresa Dvs., dar și multă admirație pentru decizia pe care ați luat-o ieri de a găsi o înțelegere cu colegii Dvs. socialiști să guvernați Republica Moldova, fie și pe o perioadă scurtă. Cine are de pierdut și cine e învingător în asemenea circumstanțe, dna Sandu?
Maia Sandu: „Colegii mei sunt cei de la Partidul Acțiune și Solidaritate și cei de la Platforma DA, deci, colegi suntem în Blocul ACUM. În Parlament sunt aleși și deputați din partea altor partide politice cu care noi suntem colegi. Suntem într-o situație dificilă. Timp de trei luni de zile am căutat altfel de soluții, care ne-ar asigura nouă mai mult confort, dar am ajuns pe ultima sută de metri și, ieri, noi, cei de la PAS, am discutat foarte mult și decizia a fost să ne asumăm niște riscuri.
Dacă singura modalitate prin care există totuși o posibilitate de a elibera țara de sub controlul unui dictator, de sub controlul unui regim oligarhic, care am văzut ce poate face, am văzut cât de mult s-a degradat situația sau procesele democratice din Republica Moldova în ultimii trei ani de zile – au fost anulate alegeri, a fost schimbat sistemul electoral, s-au desfășurat alegeri parlamentare cu fraude majore și alegeri prezidențiale, la fel, cu fraude majore, cu intimidări.
Niciodată oamenii nu s-au simțit mai presați, nu au simțit
Dacă prețul pentru a avea un Guvern pro-european asumat de ACUM este să votăm pentru un președinte de Parlament de la PSRM, atunci suntem gata să ne asumăm această decizie...
mai multă frică în raport cu cei care reprezintă puterea decât astăzi. Pornind de la această situație, am decis că dacă prețul pentru a avea un Guvern pro-european asumat de ACUM este să votăm pentru un președinte de Parlament de la PSRM, dacă nu este altă soluție mai bună, atunci suntem gata să ne asumăm această decizie și toate riscurile pe care le comportă această decizie în speranța că totuși vom avea suficient sprijin politic ca să putem să facem lucrurile despre care vorbim de mai mult timp.”
Doar timpul va arăta cine a avut dreptate și dacă a fost o decizie corectă sau nu...
Europa Liberă: Dar e devreme de vorbit cine poate fi învingătorul și cine poate fi învinsul?
Maia Sandu: „Evident că este devreme, doar timpul va arăta cine a avut dreptate și dacă a fost o decizie corectă sau nu. Intențiile noastre sunt bune, este o decizie pe care nu am fi vrut s-o luăm, nu am fi vrut să fim în situația în care să discutăm asemenea lucruri, dar pentru că nu am avut alegeri libere și corecte, pentru că procesul democratic se degradează în Republica Moldova și riscă să se degradeze și mai mult în următorii ani astfel încât oportunitățile să fie și mai mici sau să lipsească în general atunci când vorbim de restabilirea democrației, atunci când vorbim de restabilirea încrederii oamenilor în Republica Moldova. Tocmai din acest motiv am luat această decizie.”
Europa Liberă: Dar ați pornit într-o luptă mare cu o oaste mică. Sunteți totuși 26 de deputați în Blocul ACUM, decizia aparține doar deputaților Partidului Acțiune și Solidaritate. Cum cântăriți forțele și posibilitățile?
Maia Sandu: „Suntem 26 de oameni responsabili în acest Parlament, care pe parcursul acestor trei luni de zile au tot încercat să găsească soluții, pornind de la starea concretă
„Suntem 26 de oameni responsabili în acest Parlament...
de lucruri, că nu suntem foarte fericiți că ne regăsim în acest Parlament cu democrații, cu socialiștii și cu un alt partid format din hoți. Asta este realitatea, ne place sau nu ne place. Unii dintre ei au ajuns acolo prin fraudă, unii au fost votați de oameni dintr-un motiv sau altul. Nu e cazul să discutăm prea mult.
Noi am fost cei care am încercat să găsim soluții și, da, am vrut să avem mai multă garanție, în special din partea socialiștilor, pentru că cu ei doar vorbim. Avem suficiente motive de neîncredere în raport cu ei, pentru că știm că au cooperat cu regimul Plahotniuc, pentru că știm că nu sunt neapărat cei mai fideli promotori ai proceselor democratice – s-o spun așa, într-un limbaj diplomatic –, suntem conștienți de aceste riscuri. În același timp, ei au făcut niște angajamente în campania electorală, poate mai puțin tăioase și mai puțin directe decât noi, dar niște angajamente de combatere a regimului oligarhic. Și acum încercăm să vedem dacă aceste angajamente au fost autentice sau dacă au fost doar minciuni electorale.”
Europa Liberă: Colegii mi-au transmis un comunicat de presă care a venit de la Partidul Socialiștilor. Comitetul Executiv Politic al PSRM s-a convocat în ședință extraordinară pentru a examina situația politică curentă. În consecință, au decis că PSRM va continua să poarte discuții și va insista pe pozițiile expuse în decizia Consiliului Republican încă de la 12 aprilie. Pachetul de legi pentru adoptare în mod prioritar, inclusiv cele de ordin social-economic, dar și cele din domeniul relațiilor interetnice, consolidarea instituțiilor statului, revenirea la împuternicirile președintelui Republicii Moldova, care au fost în vigoare la data de 1 octombrie 2016, partajarea responsabilității în procesul de guvernare, votarea în calitate de președinte al Parlamentului a dnei Greceanîi, președinta Partidul Socialiștilor, iar în Guvern – domeniile politicii externe, ordinii publice și apărării, inclusiv ministerele de resort: Ministerul de Externe, Ministerul de Interne și Ministerul Apărării, dar și domeniul reintegrării țării, inclusiv funcțiile respective din cadrul Guvernului Republicii Moldova și le adjudecă ei. Cum le răspundeți?
Maia Sandu: „În primul rând, trebuie să spun că la discuțiile pe care le-am avut acum o zi am convenit, cel puțin așa am înțeles noi, că în Guvern se vor regăsi oameni de la ACUM și tehnocrați, profesioniști, oameni care sunt specialiști într-un domeniu sau altul și nicidecum nu am convenit că vor fi oameni din Partidul Socialiștilor. Nu știu
Poziția noastră este foarte clară: sprijinul pentru un președinte de Parlament din partea PSRM se întâmplă doar dacă avem un Guvern asumat ACUM...
dacă această declarație este o revedere a poziției pe care am discutat-o în comun sau dacă asta totuși înseamnă același lucru. Trebuie să ne așezăm și să discutăm.
Poziția noastră este foarte clară: sprijinul pentru un președinte de Parlament din partea PSRM se întâmplă doar dacă avem un Guvern asumat ACUM, în care se regăsesc, cum am zis, și membrii Blocului ACUM, dar și oameni fără calitate de membru de partid, dar buni profesioniști.
La ultima discuție pe care am avut-o, ei au zis că ei sunt pentru un Guvern profesionist, format inclusiv din tehnocrați. Deci, aici urmează să vedem dacă s-a schimbat ceva în funcție de lucrurile pe care le-am discutat o zi în urmă. În raport cu legile pe care ei le discută, am vorbit despre legile care comportă costuri și ei au fost de acord, cel puțin la acea discuție, că nu putem să adoptăm nicio lege fără să avem avizul Guvernului pe partea de costuri.
Pentru că suntem oameni responsabili, noi, cei de la Blocul ACUM, nu putem să adoptăm o lege până nu vedem care sunt costurile și care sunt sursele de finanțare pentru aceste costuri. Pentru asta trebuie să ajungi la Guvern, să te clarifici în instituțiile Guvernului de unde vin aceste resurse. Deci, dacă se insistă pe aceste legi înainte să se voteze Guvernul și fără să se facă aceste calcule și să se identifice resursele, evident că nu este un subiect de discuție. La fel am discutat despre alte legi care sunt în această listă că nu sunt oportune acum.”
Europa Liberă: Credeți că dacă ei insistă pe aceste condiții pe care le pun, ar putea să vă strângă în ușă ca să renunțați la ceea ce ați propus, promis?
Maia Sandu: „Dacă se schimbă punctul lor de vedere, după discuția pe care am avut-o noi cu o zi în urmă, asta înseamnă că e o metodă de sabotare a discuțiilor, pentru că este foarte clar: după ce noi am exprimat disponibilitatea de a sprijini un președinte de Parlament din partea lor, dacă vii cu alte condiții la care noi am discutat și am convenit într-o măsură mare, ca să spun așa, nu în totalitate, dar într-o măsură mare, atunci asta nu înseamnă altceva decât sabotare și asta înseamnă că nu este dorință, asta înseamnă că nu este independență din partea socialiștilor.
Deci din comunicat nu este foarte clar, ajungem la o discuție și dacă ei nu reconfirmă lucrurile pe care le-am discutat noi ultima dată, înseamnă că nu au curajul, nu au libertatea să meargă mai departe și discuțiile de până acum au fost doar jocuri.”
Europa Liberă: Discuțiile finale, cum spun socialiștii, vor avea loc mâine, pentru că va fi convocată ședința Consiliului Republican al Partidului Socialiștilor. Nu credeți că în urma acestui comunicat vor deveni și mai rezervați colegii Dvs. din Blocul ACUM, cei din PPDA?
Maia Sandu: „Da, s-ar putea, s-ar putea, pentru că așa cum pentru mine nu este clar textul acestui comunicat, după discuțiile pe care le-am avut, exact așa s-ar putea să trezească și mai multă nedumerire, semne de întrebare colegilor de la Platforma DA și faptul că decizia este mâine, puteau s-o pună luni. Înțelegeți la ce mă refer?”
Europa Liberă: Că se consumă timpul?...
Maia Sandu: „Se consumă timpul și, respectiv, s-ar putea ca intenția să fie să nu se reușească să se facă nimic.
Dacă asta este realitatea, toată lumea o să vadă fața adevărată a socialiștilor ...
Dacă asta este realitatea, toată lumea o să vadă fața adevărată a socialiștilor. Noi am făcut absolut tot ce ne-a stat în puteri, inclusiv am luat decizii care nu ne convin nouă personal sau ca partid, dar am luat decizii pe care le considerăm corecte din perspectiva cetățenilor, din perspectiva țării.”
Europa Liberă: După ce v-ați asumat această decizie, au început să circule foarte multe zvonuri că, uitați-vă, în tabăra proeuropenilor s-au găsit trădătorii și unde vor duce ei Republica Moldova, dacă au ținut cont de sugestiile pe care le-a enunțat la Chișinău emisarul rus Dmitri Kozak și că nu se vede cu ochi buni ceea ce ați enunțat Dvs. până acum.
Maia Sandu: „Evident că discuții sunt întotdeauna și sunt comentarii sincere, autentice și sunt comentarii plătite de oponenții noștri politici. Cei care fac aluzii că această decizie a fost influențată de către vizita lui Kozak la fel ar putea să facă aluzii că a fost influențată de vizita lui Hahn sau a americanului. Deci, e același lucru.
Decizia ne aparține nouă, pentru că noi suntem partid politic care de trei ani de zile încercăm să facem ceva pentru această țară, ne sacrificăm timpul, ne sacrificăm
Decizia ne aparține nouă, pentru că noi suntem partid politic care de trei ani de zile încercăm să facem ceva pentru această țară...
propriile resurse financiare, sunt oameni care aleargă de la ușă la ușă și, respectiv, doar oamenii ăștia pot să ia o decizie, nimeni nu poate să vină și să ne impună o decizie.
Decizia a fost luată de către noi, pornind de la ceea ce credem noi interesul major al țării, pentru că da, era mult mai simplu să stăm cuminți la Parlament, să nu intrăm în nicio discuție, pentru că niciunul dintre ei nu merită să discutăm ca partide politice. Am discutat doar pentru că țara merită să găsim o soluție. Timpul o să arate, dacă socialiștii au să-și descopere fața și o să se dovedească că fac jocul regimului. Asta e. Noi ne-am asumat riscul, oamenii se ne judece prin prisma acestei decizii, ori au să considere că am fost foarte curajoși și am mers până la capăt doar ca să folosim această ocazie să eliberăm țara, ori o să decidă altceva, dar cei care vin și critică PAS-ul, pentru că eu am fost la întâlnire cu Kozak, uită să meargă să critice Partidul Democrat, de exemplu, pentru că și conducerea acestui partid a fost la întâlnire cu Kozak. Noi am zis și în această emisiune, și întotdeauna: noi ne asumăm un Guvern ACUM, care este proeuropean, care este singurul Guvern care poate să restabilească finanțarea externă și să știți că nu trișez aici, deci vorbesc lucruri pe care le-am discutat cu reprezentanții Bruxelles-ului și am toată certitudinea că noi foarte repede putem să restabilim finanțarea externă. Asta ar fi cea mai serioasă dovadă că este un Guvern pro-european, care are credibilitate la Bruxelles, spre deosebire de Guvernul pe care l-am avut până acum, care, iată, de doi ani de zile nu mai obține niciun bănuț din partea Bruxelles-ului. ”
Europa Liberă: Deputatul PPDA, Alexandru Slusari, vorbește despre riscurile votului comun PSRM-ACUM și spune că va fi discreditată semnificativ unica forță antioligarhică credibilă de la Chișinău.
Maia Sandu: „Există riscuri, dar scopul nostru principal a fost totuși să scăpăm țara de sistemul oligarhic și după asta
Scopul nostru principal a fost totuși să scăpăm țara de sistemul oligarhic...
să construim. Dacă o să avem șansa să construim, după asta o să vedem, dar pentru moment trebuie să scăpăm țara de sistemul oligarhic. De aici a venit și această decizie riscantă.”
Europa Liberă: Și iarăși am să concluzionez ceea ce am citit mai mult pe rețelele de socializare și acolo se întrebau: de ce Maia Sandu ar fi ales că socialiștii, care îl au ca lider informal pe Igor Dodon, ar fi mai bun decât democrații, care îl au în frunte pe Vlad Plahotniuc?
Maia Sandu: „La momentul de față, Plahotniuc e cel care a capturat statul. El a anulat alegerile în Chișinău, el e cel care, cu ajutorul socialiștilor, a schimbat sistemul electoral, el e cel care terorizează oamenii, el e cel care îi face pe oameni să plece din această țară, el e cel care permite și-i în capul tuturor schemelor de corupție.
Nu zic că Igor Dodon nu ar avea asemenea planuri, dar la momentul actual trebuie să luptăm cu cel care efectiv a
Trebuie să luptăm cu cel care efectiv a capturat statul și să folosim această fereastră de oportunitate ...
capturat statul și să folosim această fereastră de oportunitate atunci când pleacă un dictator, se creează o oportunitate în care noi trebuie să construim instituții puternice, să le eliberăm și să construim instituții puternice, astfel încât nici Dodon și nici altul ca el după aia să nu poată să vină și să încerce să repete același exercițiu. Dar la momentul de față, Plahotniuc este dictatorul. Asta este realitatea! Și cu el trebuie să luptăm.”
Europa Liberă: Admiteți că dialogul dintre Dvs. și socialiști va fi decisiv, în funcție de ce se va înțelege Igor Dodon cu Vladimir Putin? Era programată o întrevedere a celor doi?
Maia Sandu: „Nu știu, nu mă interesează; știu doar că Igor Dodon este un element slab în aceste discuții pe care le
Igor Dodon este un element slab în aceste discuții ...
avem noi, pentru că vulnerabilitățile lui și în raport cu Plahotniuc, dar și în raport cu Rusia sunt destul de mari. Deci, dincolo de ce vor decide socialiștii, evident depinde și ce va face Igor Dodon.”
Europa Liberă: Blocul ACUM rămâne împreună, ar putea să se scindeze?
Maia Sandu: „Blocul ACUM este împreună și nu văd de ce s-ar scinda. Sunt niște decizii dificile, sunt oameni care sunt supărați și în PAS, și în Platforma DA. Și e firesc, pentru că niște decizii dificile nu au cum să fie luate în unanimitate. Atunci înseamnă că nu există democrație internă. E firesc, dar asta am decis noi că e mai bine pentru țară la momentul actual.”
### Vezi și... ### Nicolae Negru: „Nu exclud că în culise Dodon și Plahotniuc au negociat ceva”Europa Liberă: Nicolae Negru spunea că nu este exclus că în culise totuși domnii Dodon și Plahotniuc s-ar fi înțeles, ar fi bătut palma că vor guverna ei Republica Moldova în următorii patru ani. Și de ce să vă avântați în acest scenariu riscant, dacă se cunoaște că ei ar putea să ajungă mai degrabă la o înțelegere decât cu Dvs.?
Maia Sandu: „Pentru că dacă acest regim autoritar rămâne în continuare, putem doar să ne imaginăm cum va arăta Republica Moldova în patru ani de zile. Și va arăta foarte
Noi nu vrem să ajungem peste patru ani într-o țară în care nu mai sunt oameni ...
prost. Noi nu vrem să ajungem peste patru ani într-o țară în care nu mai sunt oameni, cel puțin nu mai sunt oameni care cred în democrație și în libertăți, pentru că aceștia sunt primii care pleacă din această țară, care nu mai sunt oameni de afaceri care să creeze locuri de muncă aici și să plătească impozite la buget, pentru că lor le este frică că le va fi preluat businessul așa cum se întâmplă până acum, că nu vor mai fi profesori, că nu vor mai fi medici. Cam așa ar arăta Republica Moldova peste patru ani, pentru că societatea noastră moare și Dvs. știți la fel de bine ca și mine, pentru că mergeți în localități rurale și în centre raionale și vedeți cât de gravă este situația.
Imaginați-vă că acest dezastru continuă încă patru ani de zile. Ce se întâmplă aici? Cine-o să mai aibă nevoie de
Ar fi fost mult mai simplu dacă eram o țară normală, cu o democrație reală, autentică, să rămânem în opoziție, să venim cu alternative...
opoziție sau de un partid politic peste patru ani de zile, când lucrurile se degradează într-un hal fără de hal? Da, ar fi fost mult mai simplu dacă eram o țară normală, cu o democrație reală, autentică, să rămânem în opoziție, să venim cu alternative și să le oferim cetățenilor informații despre cum se pot face lucrurile mai bine. Noi nu suntem în această situație, noi suntem într-o situație în care sau încercăm să salvăm țara astăzi, sau peste patru ani ne asumăm că lucrurile vor sta mult mai prost.”
Europa Liberă: Sub presiunea străzii ar putea să eșueze dialogul dintre deputații Blocului ACUM și socialiști?
Maia Sandu: „Presiunea străzii, dacă vorbim de niște sportivi, oameni de-ai lui Țuțu, ca să fie mai clar, aduși acolo ca să facă gălăgie, să provoace niște violențe, acesta este un lucru...”
Europa Liberă: PDM, cel puțin, a rezervat Piața Marii Adunări Naționale pentru câteva zile...
Maia Sandu: „Oamenii pe care ei încearcă să-i mobilizeze din instituțiile publice nu au de ce să protesteze împotriva unor procese democratice, pentru că dacă se va întâmpla un vot, va fi un vot majoritar, deputați aleși în Parlamentul Republicii Moldova și nu văd de ce acești oameni ar veni să-l protejeze pe un dictator care își bate joc de ei de
Dictatorul pot să-l apere niște oameni plătiți din aceste formațiuni paramilitare,care există și pe care regimul și le-a construit. Iată aici există un pericol ...
dimineață până în seară. Chiar și constrânși acești oameni, nu văd cum ar ieși să apere dictatorul. Dictatorul pot să-l apere niște oameni plătiți din aceste formațiuni paramilitare,care există și pe care regimul și le-a construit. Iată aici există un pericol, dar dacă vrea să-și asume violențe, e decizia lui. Sperăm să nu se ajungă până acolo.”
Europa Liberă: Dvs. spuneți sus și tare că vreți să conduceți un Guvern minoritar?
Maia Sandu:„Da! Asta este realitatea.”
Europa Liberă: Igor Dodon a făcut și el declarații și a spus că cei din Blocul ACUM nu sunt pregătiți pentru guvernare și ar trebui patru ani să mai aștepte...
Maia Sandu: „Dacă asta crede el, să spună deschis, să spună că alegerea lui este Plahotniuc și oamenii lui Plahotniuc sunt mai indicați să rămână la guvernare, să fure țara, să-și bată joc de popor, să fraudeze alegerile,
Nu pot să vă dau nume atunci când vorbim despre Guvernul Blocului ACUM, pentru că e prematur...
dacă asta este alegerea lor. Eu nu pot să vă dau nume atunci când vorbim despre Guvernul Blocului ACUM, pentru că e prematur și nu aș vrea să expun oamenii în situația în care nu este clar, pot să vă spun doar un lucru: pornind de la candidaturile pe care le avem, pe care le examinăm acum, acest Guvern ar fi un adevărat dream team cu oameni din diasporă foarte pregătiți, care au lucrat în instituții serioase internaționale, private și publice, cu experți de aici, din țară. Deci, chiar un dream team. Dacă ajunge lucrul acesta să se realizeze, toată lumea o să se convingă că este cel mai puternic Guvern pe care l-a avut Republica Moldova vreodată. Și nu exagerez.”
Europa Liberă: Dna Sandu, dar, sincer, intuiția Dvs. ce spune: sunt tot mai aproape alegerile anticipate sau va fi o guvernare, indiferent care – cea dintre ACUM și PSRM sau cea dintre PSRM și PDM?
Maia Sandu: „Nu știu dacă este bine să vorbim despre intuiție sau să facem prognoze pornind de la intuiție. E greu
În trei zile va fi totul clar și vom ști dacă socialiștii au curaj...
de spus. Tocmai am văzut decizia socialiștilor care este cumva confuză, dar a rămas foarte puțin timp. În trei zile va fi totul clar și vom ști dacă socialiștii au curaj sau dacă totuși sunt total controlați de regim și nu doar socialiștii, dar în special mă refer la Igor Dodon.”
Europa Liberă:În aceste trei zile este așteptată și decizia Curții Constituționale, este așteptată și o poziție clară a Partidului Democrat, este de așteptat și cu ce se termină dialogul Dvs. cu socialiștii.
Maia Sandu:„Decizia Curții Constituționale putem probabil mai degrabă s-o calificăm la fel ca poziția Partidului Democrat. E nostim și în același timp trist că această decizie nu există încă. Ei cred că așteaptă să expire termenul de 8 iunie sau 9 iunie, după care să vină cu decizia. Mă rog, dacă vor să se mai compromită încă printr-o decizie, e alegerea lor. Despre democrați, am văzut că încearcă să adune oamenii, ceea ce vorbește despre faptul
Decizia este în curtea socialiștilor. Noi am spus foarte clar...
că le este frică, că s-ar putea întâmpla un vot pe legile antioligarhice și pe un Guvern care s-ar apuca serios de acest regim și care evident că ar duce la destrămarea lui foarte repede. Decizia este în curtea socialiștilor. Noi am spus foarte clar, noi am trecut de cea mai grea decizie. Dacă ei inventează alte impedimente, înseamnă că sunt clar montați pe a face jocul lui Plahotniuc.”
Europa Liberă: Igor Dodon zicea că 80-90 la sută mai degrabă înclină către alegeri anticipate; PD, prin vocea ambasadoarei Republicii Moldova la Washington, dna Balan, a spus că în toamnă ar putea să aibă loc acest scrutin anticipat. De ce aceste frământări, de ce aceste neliniști, de ce aceste scenarii?
Maia Sandu:„ Dacă ei au luat această decizie, să-și asume decizia alegerilor anticipate. Să și-o asume și PD, și PSRM. Noi facem tot posibilul ca să oferim țării altceva, ca să le permitem oamenilor să răsufle ușurați că au scăpat de Plahotniuc. Nu știu dacă este bine să spun, dar cineva din
Facem tot posibilul ca să-i eliberăm pe oameni de acest personaj odios și să redăm încrederea cetățenilor în Republica Moldova...
colegii mei mergea pe drum și discutau niște oameni: „Oare chiar să fim așa norocoși să scăpăm de acest personaj odios?”, eu nu zic exact cum s-au exprimat oamenii, mă rog, dar în sensul acesta: „...chiar să fim așa norocoși?”.
Deci, tare multă lume zilele astea se întreabă: „Oare chiar să avem marele noroc să scăpăm de acest personaj odios?”. Și noi facem tot posibilul ca să-i eliberăm pe oameni de acest personaj odios și să redăm încrederea cetățenilor în Republica Moldova.”
Europa Liberă: Anticipatele totuși ar putea să lase înghețată relația Republicii Moldova cu partenerii de dezvoltare...
Maia Sandu: „Cu siguranță!”
Europa Liberă: ...ținând cont și de declarația pe care a făcut-o comisarul european Hahn la Chișinău, spunând că alegerile anticipate ar putea să ducă la desfacerea Acordului dintre Guvernul Republicii Moldova și FMI?
Maia Sandu: „Alegerile anticipate ar însemna și în teorie, nemaivorbind în practică, dar chiar și în teorie, amânarea oricărei finanțări externe cu cel puțin un an de zile, pentru
Alegerile anticipate ar însemna și în teorie, nemaivorbind în practică, amânarea oricărei finanțări externe cu cel puțin un an de zile ...
că Programul cu FMI expiră în toamnă, și dacă nu există Guvern nu are cine să-l prelungească. Și chiar dacă după alegerile anticipate se formează un Guvern până în decembrie, acest Guvern va trebui să negocieze un nou Program cu Fondul Monetar Internațional. În timp ce se negociază un nou Program cu Fondul Monetar Internațional – și asta durează câteva luni – expiră Programul cu Uniunea Europeană, în martie 2020 și, respectiv, vor mai fi necesare câteva luni ca să se negocieze un nou Program cu Uniunea Europeană. Deci ajungem în vara anului 2020, și asta în situația în care va fi un Guvern credibil la Washington, la Bruxelles, care ar face reforma justiției, care schimbă sistemul electoral, pentru că revenirea la sistemul proporțional, la un sistem democratic de alegeri este una dintre condițiile principale ale Uniunii Europene.
Deci, toate lucrurile despre care vorbim și noi, cetățenii Republicii Moldova, și noi din Blocul ACUM, și partenerii noștri. Da, aceste alegeri anticipate ar însemna cel puțin întârzierea cu încă un an de zile a finanțării externe.”
Europa Liberă: Nu știți când va fi convocată ședința în plen a Parlamentului?
Maia Sandu: „Depinde de decizia socialiștilor.”
Europa Liberă: Dacă ei mâine se convoacă încă într-o ședință, ar putea să fie convocată și ședința Parlamentului?
Maia Sandu: „Depinde ce decizie vor lua ei acolo și depinde câtă libertate în acțiuni au. Dacă nu au libertate de acțiune și dacă nu vor veni la ședință, înseamnă că Plahotniuc le-a spus: „Nu mergeți!” și cu asta s-au încheiat discuțiile.”
Europa Liberă: Iar dacă nu vă convocați până pe data de 8 iunie?
Maia Sandu: „Urmează să vedem dacă până pe 8 iunie mai fac ceva socialiștii cu democrații sau dacă totuși se merge la anticipate.”
Europa Liberă: Sau dacă Curtea Constituțională zice că 21 iunie este data limită?
Maia Sandu: „Este și această opțiune în teorie, în practică n-ar trebui să existe, pentru că legea spune...”
Europa Liberă: Dar v-ar mai da șanse să vedeți dacă cărțile sunt puse pe masă?
Maia Sandu: „Dacă nu se întâmplă nimic până pe 9 iunie, e clar că socialiștii nu sunt liberi și nu se va întâmpla nimic nici până pe 21 iunie.”