Ambasadoarea moldoveană în Statele Unite, Cristina Balan, a spus la o dezbatere în Comisia Helsinki din Senatul american că alegerile anticipate în R. Moldova prezintă numeroase riscuri economice, inclusiv imposibilitatea încheierii unui nou program cu FMI cu toate consecințele care decurg. Declarațiile ambasadoarei, care a fost vicepreședintă a Partidului Democrat până a pleca la Washington anul trecut, survin pe fundalul aparentului eșec al negocierilor de coalizare între rivalii PD: socialiștii și Blocul ACUM.
Negocierile dintre socialişti şi Blocul ACUM, vizita la Chişinău a vicepremierului rus Dmitri Kozak, călătoriile frecvente la Moscova ale preşedintelui Igor Dodon, sunt doar câteva teme abordate de ambasadoarea Cristina Balan, ieri, la Washington, când a făcut o descriere a situaţiei post-electorale de la Chişinău în faţa Comisiei pentru Securitate și Cooperare în Europa, cunoscută și sub numele de Comisia Helsinki.
2019 ar fi un an pierdut pentru reforme, iar Rusia ar intenţiona să-i înlăture pe democraţi de la putere, a mai spus diplomata.
Trimisă în misiune în urmă cu un an, fosta adjunctă pe linie de partid a lui Vlad Plahotniuc şi-a atras până acum de mai multe ori criticile celor care o cred prea activă în eforturile menite „să-l albească” pe fostul său şef în faţa partenerilor de peste Ocean. De data aceasta, presa de la Chişinău a remarcat mai ales că ambasadoarea Balan a părut să avanseze un termen pentru desfăşurarea anticipatelor.
Ar fi vorba despre una din lunile octombrie sau noiembrie, a estimat ea, ceea ce ar fi o primă invocare a datei anticipatelor într-un astfel de context şi de o astfel de sursă.
Totuşi, ambasadoarea Balan nu este singura care a vorbit despre anticipate într-o zi în care la Chişinău se produceau primele negocieri oficiale post-electorale. La peste trei luni de la scrutin, la masa de discuţii s-au întâlnit în sfârşit Blocul ACUM şi socialiştii, care s-au despărţit însă fără a cădea de acord asupra funcţiei de speaker. În aceeaşi seară, Andrei Năstase, unul din liderii ACUM, îi acuza pe socialişti într-o emisiune televizată că ceea ce îşi doresc de fapt ar fi o coaliţie cu democraţii, nu cu Blocul ACUM, iar dacă se feresc să şi-o asume, ar fi doar din cauza presiunilor ruse.
„Cred că cea mai mare probabilitate este să avem alegeri anticipate, pentru că asta îşi doreşte dl Plahotniuc”, a conchis Năstase.
Pe un alt platou de televiziune, Igor Dodon i-a acuzat, însă, pe cei din Blocul ACUM că ar fi blocat în mod deliberat tratativele: „Ei nu sunt gata. Ei au nevoie să stea câţiva ani în opoziţie”, a spus el. „Dar uşile sunt încă deschise. Gândiţi-vă. Au rămas câteva zile. Gândiţi-vă.”
În timpul unei recente vizite la Chişinău, comisarul european Johannes Hahn le-a spus politicienilor moldoveni că trebuie să se înţeleagă, pentru că un scrutin anticipat ar putea periclita finanţarea din partea FMI, iar în consecinţă şi a UE. Vicepremierul rus Dmitrii Kozak a afirmat tot atunci că anticipatele ar fi inevitabile şi că o soluţie ar fi crearea unei coaliţii provizorii care să modifice cel puţin din mixt în proporţional sistemul electoral.