Linkuri accesibilitate

Democrații au rezervat şi Piaţa Marii Adunări Naționale pentru un eventual miting


PDM a notificat autoritățile din Chişinău că vor începe montarea unei scene în PAMN începând din această seară
PDM a notificat autoritățile din Chişinău că vor începe montarea unei scene în PAMN începând din această seară

PD şi-a rezervat principalele locaţii pînă duminică, acolo unde de regulă se organizează proteste, dată la care președintele Igor Dodon afirmă că ar putea dizolva Parlamentul.

Primăria municipiului Chişinău a emis astăzi 5 iunie, o nouă dispoziţie prin care a încuviințat convocarea de către Partidul Democrat a unei întruniri socio-politice. În dispoziţia de acum două zile democraţilor li se rezervase scuarul Parlamentului şi Președinției pentru cinci zile, începând de azi şi până duminică, 9 iunie. Prin noua dispoziţie, PD şi-a rezervat şi Piaţa Marii Adunări Naţionale, începând cu ziua mâine şi până duminică. Nu e limpede deocamdată când anume PD îşi va aduce susţinătorii în stradă, dar democraţii au cerut ca lucrările de amenajare a scenei în PMAN să fie începute în această seară, ne-a spus responsabilul din cadrul Primăriei Vasile Pascari.

Democrații au rezervat şi Piaţa Marii Adunări Naționale pentru un eventual miting
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:42 0:00
Link direct


Purtătorul de cuvânt al PD, Vitalie Gămurari, nu a răspuns la apelurile telefonice pentru precizări despre întrunirea pe care formaţiunea are de gând să o desfășoare concomitent în spațiile indicate în solicitare. Până acum democraţii nu au explicat foarte clar scopul reuniunilor din această săptămână. Anterior, Gămurari a negat presupunerea vehiculată în presă că ar fi pus la cale un protest împotriva unei eventuale coaliţii între PSRM şi Blocul ACUM.

Câteva instituții de presă au relatat marţi că PD ar obliga aleşii locali şi manageri de întreprinderi de stat să întocmească liste cu participanţii la manifestaţia convocată în capitală. Redacţia postului TV 8 a făcut trimitere la informații considerate autentice, în care se spune că secretarul executiv al PDM Cimișlia, Gheorghe Durlescu, i-ar fi îndemnat pe membrii organizației teritoriale pe care o conduce să completeze liste cu persoane care urmează să participe la manifestațiile democraţilor. Completarea unor asemenea liste s-ar fi solicitat și la întreprinderea de stat Calea Ferată. Informaţiile au fost dezmințite de cei vizaţi, dar şi de purtătorul de cuvânt al formaţiunii care nu a exclus că ar fi opera unor răuvoitori.

Azi mişcarea protestatară OccupyGuguţă a anunţat că ar deţine informaţii că PD a demarat „Operațiunea autobuzul”, adică transportarea de persoane din teritoriu. „Se vehiculează informații că ar fi presați și intimidați să participe la manifestație, mai ales funcționarii publici, bugetarii, iar directorii instituțiilor de învățământ să organizeze elevii. Cetățenii sunt intimidați că vor fi concediați de la locul de muncă” și sunt obligați să-și ia zile libere pe cont propriu”, notează OccupyGuguţă pe pagina sa de Facebook, îndemnând pe cei care ajung martori să semnaleze cazurile.

Ce scopuri ar putea urmări PD prin organizarea acestor manifestaţii? Analistul politic Ion Tăbîrţă de la Institutul Viitorul crede că mizele ar fi două:

Ion Tăbârţă
Ion Tăbârţă

„Fie va fi un scenariu de a pune presiune sau de a zădărnici o eventuală înţelegere dintre PSRM şi Blocul ACUM sau dimpotrivă, cel mai probabil, vor fi aşa-numite acţiuni populare de susţinere a coaliţiei între PSRM şi PD. Este evident că PSRM dacă îşi va dori o coaliţie, ea va fi numai cu PD. Deja avem propunerea PD. Această propunere urmează a fi discutată, iar acele mişcări stradale care la sigur vor fi masive vor veni să demonstreze întregii societăţi, dar în mod special partenerilor externi că de fapt coaliţia şi Guvernul format din PD şi PSRM e o cerinţă a poporului.”

Ion Tăbârţă consideră că nu e deloc întâmplător că PD şi-a rezervat principalele locaţii unde de regulă se organizează proteste tocmai până duminică, dată la care preşedintele Igor Dodon afirmă că ar putea dizolva Parlamentul. Dacă până atunci PD şi PSRM reuşesc să oficializeze o coaliție de guvernare, Blocul ACUM nu ar mai avea permisiunea să protesteze în locaţiile strategice rezervate deja de democraţi.

Previous Next

XS
SM
MD
LG