Majoritatea parlamentară PAS aprobă numiri pe care opoziția le contestă

În prima ședință a noii sesiuni parlamentare, majoritatea PAS a aprobat o serie de numiri importante la conducerea unor instituții implicate direct în reforma justiției și lupta cu corupția – numiri criticate de opoziția socialistă și comunistă pentru că ar fi politice, iar unele făcute fără concurs.

Ceslav Panico a fost numit în funcția de Avocat al Poporului, pe un mandat de șapte ani, după demisia fostului ombudsman, în urma unor acuzații de conflict de interese.

### Vezi și... ### Avocata Poporului a demisionat

Ceslav Panico este, în prezent, vicedirector al Institutului de Reforme Penale și membru în Consiliul pentru prevenirea torturii pe lângă Oficiul avocatului poporului.

Funcția de avocat al poporului a devenit vacantă în decembrie, după ce Natalia Moloșag a demisionat la presiunea publică deoarece ar fi angajat un bărbat condamnat pentru proxenetism. Guvernarea PAS și-a atras critici pentru promovarea în funcție a lui Moloșag, care în trecut o reprezentase în instanţă pe preşedinta Maia Sandu. Șefa satului, dar și Moloșag au negat presupusa afiliere politică.

Andrei Cebotari fost numit în funcția de membru al Consiliului Superior al Procurorilor pentru un mandat de patru ani, fiind reprezentantul ales de parlament din partea societății civile.

La sfârșitul lunii ianuarie, Parlamentul a votat, în prima lectură, proiectul de lege care prevede verificarea integrității tuturor candidaților la funcția de membru în Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) și Consiliului Superior al Procurorilor (CSP).

Blocul comunișilor și socialiștilor din opoziție a criticat faptul că Andrei Cebotari ar fi apropiat guvernării PAS, dar reprezentanții PAS au reamintit că Andrei Cebotari a fost selectat în urma unui concurs public.

Fără concurs public a fost însă ales Iulian Rusu pentru funcția de director al Centrului Național Anticorupție, alegere aprobată tot joi de plenul parlamentului.

Opoziția a criticat absența unui concurs transparent, punând sub semnul întrebării și integritatea lui Iulian Rusu din cauza unor presupuse relații cu fostul procuror-șef anticorupție, Viorel Morari, etalate în public, în octombrie anul trecut, de fostul Procuror General, Alexandr Stoianoglo.

Olesea Stamate

Președinta Comisiei juridice, Olesea Stamate, a amintit că pentru funcția de director CNA nu mai este necesară organizarea concursului, iar Iulian Rusu a negat acuzațiile, menționând că principalele sale activități vor ține de crearea condițiilor necesare pentru a reduce nivelul corupției în Republica Moldova, transparentizarea activității instituției, curățarea CNA de angajații lipsiți de integritate. Tot joi, majoritatea PAS a aprobat numirea Angelei Colomiicenco în funcția de director adjunct al Centrului Național pentru Protecția Datelor cu Caracter Personal (CNPDCP), pentru un mandat de cinci ani.

Candidatura Angelei Colomiicenco a fost propusă de directorul CNPDCP, Victoria Muntean, și a fost susținută cu votul a 56 de deputați.