Acum câteva decenii, Maria Covali a luat calea pribegiei, a decis să plece în Italia. Nu știa ce o așteaptă, dar știa ce lasă în urmă. A fost printre primii săteni care au plecat din Nimoreni, Ialoveni peste hotare. Ea spune că a trecut prin multe greutăți, dar s-a obișnuit repede cu un stil de viață total diferit de cel de acasă. După o perioadă a început să se adapteze în străinătate, dar dorul de casă o macină.
Your browser doesn’t support HTML5
Maria Covali: „La alegeri mă aștept dreapta să obțină peste 60 de mandate, adică să fie aleși peste 60 de deputați.”
Europa Liberă: Credeți că există dreapta și stânga politică sau există forțe pro-estice și pro-vestice politice?
Maria Covali: „Și una, și alta...”
Europa Liberă: Și ce s-ar întâmpla dacă vin la putere unii sau dacă vin ceilalți?
Maria Covali: „Este o diferență mare, deoarece dreapta este pentru integrarea în Uniunea Europeană, cu stânga însă nu avem nimic de câștigat. Vedem că atâta timp cât a fost stânga la putere am ajuns unde suntem.”
Europa Liberă: Votul din diasporă este vânat de foarte mulți politicieni. Ce miză are acest vot al cetățenilor din străinătate?
Maria Covali: „Voturile foarte mult contează. Sunt foarte mulți plecați, foarte mulți, diaspora este mult mai mare decât se crede. În Italia, în Grecia sau Germania, în toată lumea, a fost foarte mare număr la prezidențiale, au ieșit la votare. Pe toți care veneau, îi întrebam: „Pentru ce ați venit la votare?” – „Să dăm jos „kuliokul”, adică pentru ca să nu câștige stânga. Și astfel a fost aleasă dna președintă actuală.”
### Vezi și... ### Svetlana Suveică (Germania): „Pomenile electorale” nu funcționează cu electoratul din diaspora
Europa Liberă: Unde veți vota la 11 iulie?
Maria Covali: „La Milano. Nu sunt membră a niciunui partid, pledez pentru Unire și voi fi la Milano.”
Europa Liberă: Data trecută a fost aglomerație?
Maria Covali: „A fost foarte mare aglomerație. Mulți veneau și plecau, deoarece unii lucrează chiar și duminica, mai ales femeile. Și aveau voie să iasă numai pentru două ore, pe care normal că le au libere pe contract, de la 14 până la 16. Când am venit la secția de votare, erau foarte mulți cu copii, cu cărucioare. Eu am fost cu fratele meu, care-i cu dizabilități. A fost foarte multă lume.”
Europa Liberă: Cât ați așteptat data trecută?
Maria Covali: „Mai mult de patru ore.”
Europa Liberă: Și sunteți gata și de această dată să așteptați ore întregi?
Maria Covali: „Bineînțeles că vom merge! Informație este puțină pentru diasporă, foarte puțină informație pentru diasporă.”
### Vezi și... ### Președinta Maia Sandu anunță proiectul unei legi privind scutiri de taxe pentru moldovenii care se întorc acasă
Europa Liberă: De cât timp sunteți plecată din Republica Moldova?
Maria Covali: „De un sfert de secol.”
Europa Liberă: Și vreți să reveniți acasă?
Maria Covali: „Eu aș reveni și mâine acasă numai în cazul în care câștigă dreapta și să văd că sunt schimbări. Schimbări dorim!”
Europa Liberă: În ce ar consta aceste schimbări? V-ați integrat acolo în societatea italiană, ați găsit confortul pe care l-ați căutat, de ce această chemare de a reveni acasă?
Maria Covali: „Chemarea este pentru că aici ne-am născut, sunt româncă prin tradiție, prin istorie, limbă, geografie, prin părinți și strămoși.”
Europa Liberă: De ce v-au dat lacrimile când ați vorbit despre revenirea în Republica Moldova?
Maria Covali: „Pentru că asta ne dorim, aici ne sunt rădăcinile și aici ne-am născut. Nu mai am părinții și îmi doresc să revin la casă părintească, să ne adunăm la fel, deși suntem împrăștiați pe tot pământul, care și pe unde. Deci, să ne adunăm, să discutăm, să vorbim, chiar și să trăim aici, să facem aici ceea ce au și alții, adică din ceea ce am văzut acolo să aducem și aici măcar puțin din bunul care este acolo. Tot bunul nu putem să-l aducem aici, dar măcar ceva ce am văzut acolo pozitiv, ce am învățat, ce am deprins.”
Europa Liberă: Și ce ați învățat, ce ați văzut și ce puteți aduce aici, în Republica Moldova?
Maria Covali: „Cultura. Aici mă aflu de două săptămâni, sunt mulți care nu știu că noi suntem născuți în continentul Europa, european. Deci, avem multe persoane care habar nu au de unde vin, în care direcție merg, informația e foarte slabă.”
Europa Liberă: Ce ați mai aduce?
### Vezi și... ### Ambasadorul Anatol Urecheanu: Diaspora din Italia este foarte interesată de ce se întâmplă acasă
Maria Covali: „Și aceeași justiție. N-au fost schimbări, că orice conducători au fost, nimeni nu a făcut schimbări, cel puțin măcar să înceapă din acele schimbări.”
Europa Liberă: Cum vedeți viitorul Republicii Moldova, cum ați vrea să fie palma asta de pământ?
Maria Covali: „Doar numai prin Unirea cu România.”
Europa Liberă: Dar nu o să vină cel de la București să-ți facă ordine la Chișinău sau la Ialoveni.
Maria Covali: „Vedem cum trăiește chiar România care e alături, dar când spunem că vrem în Uniunea Europeană, suntem statul cel mai sărac de pe continentul european, cel mai sărac, suntem ultimii, în fața noastră...”
Europa Liberă: Dar cum vă explicați această sărăcie?
Maria Covali: „Sărăcia e din cauza celor pe care i-am avut la conducere. Republica Moldova nu produce și ceea ce produce nu are piață de desfacere, avem noroc de România că-i alături. Dar nu putem să mai stăm cu mâinile întinse, cerșetori, să cerem ca să ni se dea, că vine un proiect de unde vine, că mai facem, că mai cerem. Vedem doar de la România cât ajutor a venit - aproape 1.000 de grădinițe și școli renovate, unele chiar construite din talpă, plus toate ajutoarele care au fost date în trecut și acum, zilnic primim ajutoare de la statul român.”
Europa Liberă: Ce sfat, ce îndemn aveți pentru cetățenii care rămân indiferenți, care nu sunt deciși, care nu neapărat vor să participe la alegeri?
Votul este un drept al nostru și este de o mare valoare
Maria Covali: „Să iasă toți, absolut toți la alegeri, indiferent pe cine o să aleagă. Este un drept al nostru și este de o mare valoare, întrucât datorită votului nostru deputații ajung în parlament. Când cineva spune că nu vrea să iasă la vot, că votul lui nu ar ajuta la nimic, nu ar contribui, să știe că contribuie foarte mult la dezvoltarea statului. Statul de drept sperăm să-l avem atunci când va fi majoritatea parlamentară de dreapta și asta va duce la dezvoltarea acestui stat, fiindcă vedem unde suntem – mergem pe străzi, dar nu pe străzile capitalei, ci ale localităților, am fost prin noroi, mergând pe ploi.”