Linkuri accesibilitate

Oleg Bânzari(SUA): „ Avem aproape un milion de oameni în străinătate, dar sistemul de votare nu s-a schimbat”


Votul în diaspora la alegerile prezidențiale din noiembrie 2020.
Votul în diaspora la alegerile prezidențiale din noiembrie 2020.

Oleg Bânzar îndeamnă alegătorii să creadă în puterea schimbării și să voteze informat. La alegerile parlamentare din scrutinul precedent a călătorit cu familia și alți prieteni câteva mii de kilometri și i-a mobilizat și pe alții să voteze. Este originar din Chișinău și a ajuns în America în 1999, când era elev la Liceul Gheorghe Asachi. Ulterior a studiat în SUA dupa care a lucrat la lansarea unei afaceri în construcții, în parteneriat cu tatăl său. Crede că cei de peste hotare trebuie să revină în țară ca să aplice cunoștințele și abilitățile învățate peste hotare.

Vocea diasporei: Oleg Bânzari, SUA.
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:15:49 0:00
Link direct

Europa Liberă: Pe 11 iulie urmează să aibă loc alegeri parlamentare anticipate, 101 aleși ai poporului vor fi mandatați de către cetățenii Republicii Moldova cu drept de vot să le reprezinte interesele în forul legislativ. Ce așteptări aveți de la aceste alegeri?

Oleg Bânzar: „Mi-aș dori ca cei de dreapta să ia majoritatea, ca să vedem schimbările profunde de care este nevoie. Aș fi dorit să mai fie și alte partide de dreapta care să fie mai active și mai populare. Mi-a plăcut inițiativa Partidului Schimbării al lui Ștefan Gligor și alte opțiuni, dar nu prea văd să aibă ei popularitatea pe care și-ar fi dorit-o probabil.”

Europa Liberă: Cum ar trebui să fie acei politicieni care își doresc cu atâta râvnă mandatul de deputat? Dacă ar fi să te referi la câteva calități pe care ar trebui să le întrunească politicienii care ar merita să ajungă în forul legislativ, care ar fi aceste calități?

Oleg Bânzar: „Să fie persoane autentice și persoane incoruptibile, să fie persoane cu calificări profesionale, cu experiență și persoane care să aibă cu adevărat dorință să producă schimbări nu pentru sine personal, ci pentru popor. Deci, persoane incoruptibile, persoane profesioniste, cu experiență și persoane care cu adevărat sunt dedicate să facă tot ce este posibil ca să lase în urmă schimbările de care este nevoie în țara noastră, Republica Moldova.”

Europa Liberă: Toți cei înscriși în cursa electorală care au întocmit listele pentru alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie spun că au inclus doar persoane integre, patrioți, doar cei care pricep să facă legi.

Oleg Bânzar: „Știm foarte bine că acesta nu este adevărul, au fost și persoane care și-au retras candidatura, alții care mai rămân, dar care noi știm bine că nu sunt cei mai integri sau cei mai onești. Adevărul, cu părere de rău, nu este așa. Faptul că se fac promisiuni și se spun multe lucruri – asta este campania electorală, lucrurile se spun permanent înainte de alegeri, dar adevărul deseori nu-i chiar așa.”

Europa Liberă: Cetățeanului îi vine ușor să facă alegerea, existând atâția actori politici în această cursă parlamentară anticipată?

Oleg Bânzar: „Este bine că sunt mulți participanți. Cu cât sunt mai mulți participanți, cu atât acest lucru îi face pe cei care candidează să fie mai activi și pentru candidați, în general, este mai bine, pentru că atunci când există competiție, beneficiază consumatorul, în cazul de față – alegătorul. Și nu-i ușor să alegi, dar pentru mine e clar pentru care partid voi vota. De când m-am mutat în Statele Unite, la fiecare alegeri – fie prezidențiale, fie parlamentare –, de fiecare dată am mers la vot. Și alegerile se desfășoară tocmai la ambasadă, la Washington, am parcurs mii de kilometri, dar cu siguranță voi participa.”

Vox pop: Vă derutează sau nu numărul mare de partide?
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:05:18 0:00

Europa Liberă: De data aceasta, unde o să votezi?

Oleg Bânzar: „Iarăși birocrația asta de la CEC-ul din Republica Moldova... La moment nu-i chiar clar unde vor fi deschise secțiile de votare aici, în Statele Unite, dar dacă va fi ca și la turul doi la prezidențiale, se pare că va fi în Orlando, ceea ce este la vreo 100 de kilometri de unde stau eu.”

Europa Liberă: Ce miză are votul din străinătate și ce importanță are votul din diasporă?

Oleg Bânzar: „Este foarte important. Eu cred că votul din diasporă a fost decisiv la alegerile prezidențiale trecute. În același timp, nu cred că ar trebui puse mari speranțe și așteptări de la cei din diasporă, fiindcă diaspora cu fiecare ciclu electoral care trece tot mai mult și mai mult se încadrează în societatea în care se află și tot mai mult se implică în viața politică din țara în care trăiește și în viitor cred că va fi mai diminuată. Dar acum, la momentul de față, este foarte important ca să se mobilizeze și să se implice diaspora în alegerile din țară.”

Europa Liberă: A fost o perioadă când ai cochetat cu politica. De ce te-ai distanțat? Ai renunțat pentru totdeauna?

Oleg Bânzar: „Am participat în calitate de candidat la alegerile parlamentare de data trecută și pentru mine rezultatul a fost clar, a fost un răspuns la dorința mea și la ceea ce am vrut și am putut eu. Deci, nu pot să spun 100% că niciodată nu mă voi implica, dar la momentul dat nu văd unde să mă implic în politică din Republica Moldova. Politica din Republica Moldova este totalmente diferită de cea din Statele Unite.”

Europa Liberă: Ceva te-a dezamăgit sau cineva te-a dezamăgit?

Oleg Bânzar: „Nu cred că cineva m-a dezamăgit sau ceva de genul acesta. Deci, cu siguranță rezultatul nu a fost cel la care m-am așteptat și pe care mi l-aș fi dorit, dar, în același timp, din 14 candidați să fii nr. 4 ca rezultat nu-i cel mai rău rezultat. Și a fost o lecție, a fost o experiență din care am învățat multe și sper să aplic ceea ce am învățat în viitor, în toate domeniile.”

Europa Liberă: În cei 30 de ani de independență ai Republicii Moldova la putere s-au perindat și partide cu viziuni de stânga, și partide cu viziuni de dreapta, mai exact, partide pro-occidentale și partide pro-estice. Există o diferență între felul cum înțeleg să guverneze partidele de stânga și cele de dreapta în Republica Moldova?

Oleg Bânzar: „Dacă e să vorbim despre politica lor geopolitică, cu siguranță este diferență mare, dar dacă discutăm despre lucrurile specifice și cum guvernează fiecare partid sau fiecare grup pe divergențe geopolitice, cu părere de rău, nu a fost mare diferență între ele, spre exemplu, în lupta cu corupția, în lupta cu alte nevoi care sunt în Republica Moldova. Deci, să folosești numai argumentul geopolitic, nu este cel mai bun argument, schimbările trebuie făcute în țară, accentul trebuie pus pe nevoile dinăuntru, dar să zici pe plan internațional Republica Moldova este prea mică să aibă o voce mare.”

Europa Liberă: Care ar trebui să fie primele 3, 4 subiecte, probleme pe care ar trebui cu cea mai mare responsabilitate să le abordeze cei 101 deputați care vor ajunge în parlament după 11 iulie?

Oleg Bânzar: „În primul rând, eu cred că trebuie făcută o restructurare completă a sistemului judecătoresc, e nevoie să fie totalmente independent și să fie curat și etic, în al doilea rând, cu siguranță lupta cu corupția și problemele de corupție ca să schimbe imaginea țării, ca să atragă investitori, să atragă oameni care să vină și să-și aducă contribuția la dezvoltarea țării. Iar în al treilea rând, ceea ce nu prea observ, este nevoie totuși de o schimbare a Codului Electoral al Republicii Moldova. Asta eu am observat atunci când am candidat, am văzut deficiențele de acolo și am propus, și am venit cu anumite lucruri care ar trebui să fie îmbunătățite.”

Europa Liberă: Ca de exemplu?

Oleg Bânzar: „De fiecare dată, la fiecare alegeri întotdeauna apare conflictul acesta cu CEC – câte secții de votare s-au deschis, câte trebuie să se deschidă, sunt cozi la alegeri, nu ajung buletine electorale, iarăși au să apară acum oameni care au călătorit peste mări și țări la mii de kilometri ca să poată să voteze și acum cu această pandemie oamenii literalmente își pun în pericol sănătatea să călătorească ca să-și dea votul.

Este nevoie de schimbat modelul prin care se votează în Republica Moldova, faptul că avem aproape un milion de oameni care trăiesc în străinătate

Deci este nevoie de schimbat modelul prin care se votează în Republica Moldova, faptul că avem aproape un milion de oameni care trăiesc în străinătate, dar sistemul de votare practic nu s-a schimbat de la independență încoace, asta este foarte trist. Politicienii din ambele părți își aduc aminte de chestia asta doar atunci când vine timpul alegerilor și se pare că-i un fel de program, înainte de alegeri să începem iarăși să discutăm câte secții de votare să deschidem ș.a.m.d. și lupta asta între toate partidele care sunt acolo.”

Europa Liberă: Și alte subiecte pe care ar trebui să le aibă în vizor următorii parlamentari care ar fi?

Oleg Bânzar: „Știu că parlamentarii după lege nu au voie să dețină alte funcții. După mine, asta îi încurajează pe politicienii noștri să fie corupți și să-și transfere afacerile lor, businessul lor pe rude, în loc să fie totul deschis și curat și din start odată ce ai ajuns deputat ești tratat din punct de vedere legal de parcă ești o altă castă de om, adică se încurajează chestia asta că deputatul este omul la care nu poți ajunge, că el doar se ocupă de nevoile țării, ceea ce în realitate nu-i chiar așa. Omul ajunge acolo fiind profesor, fiind medic, fiind businessman și cred că treaba lui principală nu-i să primească salariul de deputat și să lucreze doar cât timp ei lucrează acolo. Deci, eu văd asta probabil din alte perspective, din felul în care lucrurile se fac aici unde eu locuiesc și aici lucrurile sunt totalmente diferite. Dacă persoana-i medic, las’ să fie mai departe medic, iar faptul că el e deputat, acesta-i aportul său personal la îmbunătățirea vieții din stat, acesta-i ca un fel de voluntariat și-i un lucru pe care nu trebuie să-l separe de viața cotidiană de fiecare zi. Invers, trebuie ca omul care întâlnește probleme în viața de fiecare zi să aducă legi și schimbări necesare ca toți oamenii să poată beneficia de chestia asta.”

Europa Liberă: Dar cel mai mare segment de alegători așteaptă totuși pensii mai bune, salarii mai mari, pentru că o parte din promisiuni la asta se rezumă, că, ajungând în parlament, vor face traiul oamenilor mai prosper.

Influența și participarea guvernului și statului în viața de fiecare zi a oamenilor să fie minimalizată.

Oleg Bânzar: „Cu siguranță. Și iarăși aici e o diferență de mentalitate. Fiind mai mult implicat în Partidul Republican, eu văd lucrurile puțin diferit, eu văd că influența și participarea guvernului și statului în viața de fiecare zi a oamenilor să fie minimalizată.

Oamenii și singuri pot să-și facă afaceri, pot să producă venituri ș.a.m.d., guvernul pur și simplu nu trebuie să-i încurce pe oameni să progreseze și să-și facă viața mai bună. Eu înțeleg foarte bine istoria Republicii Moldova și, în general, ce a rămas de la Uniunea Sovietică, când autoritățile și statul aveau un impact extraordinar de mare asupra vieții de fiecare zi și aceasta a rămas ca un fel de moștenire, când oamenii așteaptă de la guvern ca să-i ajute.

Oamenii trebuie să plătească taxele, taxele trebuie să fie foarte clar stabilite, de exemplu, 10% de la toată lumea și, în același timp, nu trebuie de așteptat ca oamenii să plătească aceste taxe, trebuie de scos chestia asta și trebuie anumite așteptări de la guvern, care trebuie să le îndeplinească.

Deci să facă infrastructură, să aibă grijă de apărare, medicină și educație și, în rest, nu trebuie să te aștepți la foarte mult de la guvern. Fiecare om trebuie să producă și să-și facă viața așa cum poate, nu să aștepte ca guvernul să-i aducă ceva, fiindcă, din experiența mea, în majoritatea cazurilor când guvernul administrează ceva anumit, el nu neapărat face lucrul acesta cel mai eficient. Și asta se vede chiar și în Statele Unite. De exemplu, noi avem în Statele Unite sistemul Postal Service, cum e în Republica Moldova Poșta Moldovei, care este administrată de stat, de guvern și în fiecare an această organizație merge în minus de miliarde de dolari, vine la legislativ și cere ajutor ca să fie finanțată de fiecare dată, ridică prețurile pentru mărci sau pentru expedierile poștale și, în același timp, în fiecare an au pierderi, pe când alte companii private reușesc să fie companii profitabile, fiindcă ele sunt companii private unde șefii pot să administreze companiile mai bine, ei înțeleg că, dacă compania nu produce venit și are pierderi, ei n-au unde să meargă să ceară bani și să fie ajutați și în felul acesta este o altfel de administrare a lucrurilor și a businessului ca atare.

Așa înțeleg eu și așa văd lucrurile și cu privire la Republica Moldova. Dacă să lași ca autoritățile sau guvernul să administreze mai multe afaceri sau domenii, nu poți să te aștepți că acolo o să fie mare profit.

Cel mai recent exemplu: avem Air Moldova și am avut Moldova Airlines, care, cu părere de rău, zilele trecute a declarat că se închide ca afacere. Probabil, până la urmă, Moldova Airlines iese de pe piață, fiindcă a fost companie de succes profitabilă privată, dar a stat în cale la compania care este administrată de guvern și, practic, i-au scos pe ei, chiar dacă în fiecare an nu produc profit.”

Europa Liberă: Ce te leagă de Republica Moldova actualmente?

Oleg Bânzar: „Sincer să vă spun, rudele apropiate deja sunt aici de mai mulți ani, dar cu adevărat am dorință ca țara ceea să progreseze și să iasă din stigma asta de cea mai săracă țară din Europa, cea mai necăjită țară și fac și eu ce pot cu privire la aceasta.”

Europa Liberă: Ce faci concret?

Oleg Bânzar: „Mă implic mai mult în proiecte sociale. Chiar anul trecut aveam un proiect să venim cu medici de aici, din Florida, din partea la o organizație care face proiecte caritabile în lumea întreagă și ei adună o echipă de medici americani și se duc în diferite țări din lume cu asistență medicală gratuită. Și noi deja am avut bilete cumpărate, am avut totul stabilit ca să mergem în Republica Moldova, asta a fost în luna martie, și chiar atunci s-au închis călătoriile aeriene și a trebuit să schimbăm proiectul și să-l punem pe stand by. Deci, mai mult așa, în scop caritabil, citesc și monitorizez ce se întâmplă acolo, mă interesează foarte mult.”

Europa Liberă: Dar ești om de afaceri, ai putea aduce capital din SUA aici, în Republica Moldova?

Oleg Bânzar: „Da, suntem întotdeauna deschiși. Compania noastră are acum peste 100 de lucrători aici, în SUA, și printre ei noi avem două persoane angajate din Republica Moldova, care lucrează la distanță, deci, ei fac lucru pe computer pentru noi.”

Europa Liberă: Din profitul pe care îl câștigi, ai investi în Republica Moldova?

Oleg Bânzar: „Practic, nu.”

Europa Liberă: De ce?

La momentul actual aceștia-s bani (investiții. n.r.) aruncați în vânt.

Oleg Bânzar: „Fiindcă am experiență. Tatăl meu, de fapt, are o experiență mult mai mare, a avut diferite afaceri în Republica Moldova și el știe, și mă avertizează, și-mi vorbește despre realitatea din țară, dar dorința mea cu siguranță ar fi să investesc și să-mi aduc contribuția financiară și practică la dezvoltarea țării, dar legile cum sunt acolo, corupția care este acolo și încercările pe care le-am făcut, doar anumiți pași mici ca să văd cât este de real și ce se poate de făcut, mi-au arătat că la momentul actual aceștia-s bani aruncați în vânt.

Și, cu părere de rău, nu că bani aruncați la cineva care să profite de asta, dar ca să ajungă acei bani la oameni care sunt corupți și la oameni care fură. Știți, este vorba asta populistă că hai să atragem investiții din străinătate, trebuie să facem cât mai accesibilă țara pentru investitori și eu mă gândesc, dacă moldovenii noștri care au experiență și înțeleg cultura moldovenească nu sunt gata să investească înapoi în țara lor, cum poți să te aștepți că o să vină americanii, englezii sau alții să investească în țara noastră.

În primul rând, cred că ar trebui pus accentul pe chestia asta, ca să se facă cât mai real și cât mai practic ca să investească moldovenii noștri. Sunt deja mulți moldoveni chiar aici în Statele Unite din primul val, din al doilea val de emigranți care au venit și care s-au realizat aici, cred că undeva în minte ei au ideea asta ca să aducă ceva investiții în Republica Moldova, dar din câte am discutat cu alți oameni de afaceri, ei nu văd acest lucru posibil la moment și condiții necesare ca să ai stabilitate și confirmare că investiția ta n-o să ardă. Dar la pași mici, cum am zis, noi avem câțiva lucrători care lucrează în Moldova, primesc salariu ș.a.m.d.”

Europa Liberă: Și pe final, pentru că ai spus că mulți din cetățenii Republicii Moldova din străinătate parcurg distanțe foarte mari ca să participe la alegeri, ce sfat, ce sugestie ai pentru cei din Republica Moldova care spun că nu văd rostul să participe la alegeri?

Oleg Bânzar: „Fiecare vot este o investiție în viitorul țării, poți să investești financiar și prin voluntariat și, în același timp, e nevoie să investești cu votul tău personal. Este nu că pur și simplu o responsabilitate civică, ci este o obligație civică oamenii să iasă și să voteze.

(Votul) este investiția fiecărei persoane pentru viitor și pentru generația următoare.

Asta-i investiția fiecărei persoane pentru viitor și pentru generația următoare, pentru copii lor.

Și probabil lucrul acesta se înțelege mai bine când ești plecat în străinătate și apreciezi țara mai mult când ești plecat și ar trebui, de fapt, să-i încurajeze pe cei din țară, din Republica Moldova, să valorifice și să aprecieze cât de important este votul lor. Este foarte important ca să participi la fiecare alegeri, dar cred că este responsabilitatea celor de la conducere să facă procedura de participare și de votare mai simplă și mai accesibilă pentru toți cetățenii. Adică, cu părere de rău, până acum nu s-au făcut schimbări în domeniul acesta, în special măcar să se lucreze și să se discute serios posibilitatea de a vota electronic sau chiar prin poștă, sau alte modalități de a face lucrul acesta mai accesibil.”

Anticipate 2021: rezultate

Alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie au fost câștigate de Partidul „Acțiune și Solidaritate” (PAS) iar în noul Parlament vor intra trei partide/blocuri electorale.

Pentru a accede în Parlament, partidele politice trebuiau să întrunească 5% din voturile valabile ale alegătorilor, iar blocurile electorale – 7%. Candidații independenți numai 2%.

Rezultatele parțiale, prezentate de CEC, după numărarea a 100% din voturi.

Prezența la vot a fost de 48,41 la sută.

  • Pe teritoriul R. Moldova, prezența a fost de 44,56%.
  • Peste hotare au votat pese 212 mii de persoane, aproape jumătate fiind între 26 și 40 de ani, arată datele CEC. PAS a obținut peste 86% din voturi, în timp ce Blocul electoral al Comniștilor și Socialiștilor, numai 2,47%.
  • Cei mai mulți alegători din diaspora au fost în Italia, peste 66 de mii. Urmează Germaia cu aproape 26 de mii de votanți, Marea Britanie cu aproape 24 de mii și Franța cu aproape 23 de mii. În România au votat 15.123 de alegători iar în Rusia numa 6.153.
  • La secțiile de votare alocate locuitorilor regiunii transnistrene, 62,21 la sută dintre alegători au votat pentru Blocul Comuniștilor și Socialiștilor, iar 13,59 la sută – cu Partidul Acțiune și Solidaritate. 6,25 la sută au votat pentru Partidul Șor.
  • În total, la cele 41 de secții arondate regiunii transnistrene s-au prezentat la votare 28.780 de alegători.

Previous Next

Radio Europa Liberă în alegeri

RADIO EUROPA LIBERA reamintește ca nu susține nici un partid politic înscris în cursa electorală pentru alegerile anticipate din 11 iulie 2021. Emisiunile noastre electorale, în română și rusă, oferă același condiții de exprimare tuturor candidaților, iar materialele analitice caută să prezinte cât mai exact informațiile publice despre trecutul partidelor aflate în competiție, astfel încât publicul (cititorii si ascultătorii) Europei Libere să facă o alegere informata și la scrutinul din 11 iulie 2021.

XS
SM
MD
LG