Procurorul general interimar a cerut deputaților s-o lipsească de imunitate parlamentară pe vicepreședinta Partidului Șor, Marina Tauber, ca aceasta să poată fi arestată și judecată pe trei capete de acuzare.
La începutul ședinței de joi, 25 mai, președintele Parlamentului, Igor Grosu, a anunțat că în legislativ au parvenit trei cereri de la procurorul general interimar, Ion Munteanu, pentru ridicarea imunității Marinei Tauber.
În cele trei cereri, Munteanu a solicitat permisiunea de a trimite în instanță dosarele penale în care figurează Marina Tauber și de a o aresta. Procedura prevede că fiecare cerere trebuie să fie examinată și aprobată separat, mai întâi în Comisia juridică a Parlamentului și apoi în ședința plenară.
Tauber este învinuită de falsificarea rapoartelor privind finanțarea campaniei electorale la alegerile primarului orașului Bălți, din 2021, și de acceptare cu bună știință a finanțării concurentului electoral de către un grup criminal organizat, la aceleași alegeri. Cea de-a treia învinuire este acceptarea finanțării Partidului Șor de către un grup criminal organizat, în perioada iulie 2022 - mai 2023.
Vara trecută, pe 21 iulie 2022, deputații au ridicat de două ori imunitatea Marinei Tauber, permițând astfel procurorilor să o pună sub urmărire penală pe aceleași dosare.
Între 23 iulie și 14 septembrie 2022, deputata s-a aflat în arest preventiv, în Penitenciarul nr. 13 din Chișinău. O perioadă a fost sub control judiciar, dar a fost plasată în arest la domiciliu după ce a încercat să iasă din țară, de ziua ei, pe 1 mai 2023. Ea urma să meargă în Israel, acolo unde se află liderul partidului, oligarhul fugar Ilan Șor.
Tauber nu-și recunoaște vina și acuză autoritățile de persecutarea opoziției.
### Vezi și... ### Pe cine vrea să sancționeze UE pentru destabilizarea Republicii Moldova