Acum un an, procurorii au transmis a în instanță primul dosar penal al Marinei Tauber, în care aceasta este acuzată că ar fi acceptat 9,7 milioane de lei de la grupul criminal organizat al oligarhului fugar Ilan Șor, în calitatea de candidată la funcția de primar al orașului Bălți, în 2021. În raportul financiar al partidului, deputata a indicat că a primit 750.000 de lei pentru campania electorală de la 104 persoane care, în realitate, nu au donat bani.
De asemenea, Tauber este acuzată că, fiind vicepreședintă a partidului, a acceptat ca formațiunea să primească 195 de milioane de lei de la grupul lui Șor. Deputata nu își recunoaște vinovăția și spune că dosarul este fabricat. Pe de altă parte, procurorii susțin că au suficiente probe ca să demonstreze în instanță că partidul a primit finanțare ilegală.
Genți cu milioane de lei în numerar și un loc de muncă de la „un cumătru”
După finalizarea investigației, procurorii au anunțat că circa 8,5 milioane de lei din suma totală au fost transmise „sub controlul” oamenilor legii. La ședințele de la Judecătoria Buiucani au fost audiate persoane care au transportat milioane de lei în numerar. Primul dintre „curierii” audiați a povestit că un cumătru de-al său, care este și „un bun prieten al domnului Ilan Șor” l-a rugat, în 2022, să participe la distribuirea banilor pentru transportarea și alimentația protestatarilor. În decurs de două-trei luni, bărbatul primea genți în care erau câte 2-3 milioane de lei în numerar și le livra organizațiilor raionale ale partidului din nordul țării.
La următoarea audiere, a depus mărturie „iubita” acestuia, așa cum s-a prezentat. Femeia a venit în instanță purtând ochelari de soare și o geacă cu glugă, arătându-se deranjată de prezența presei. Martora a spus că s-a implicat în distribuirea banilor la rugămintea aceluiași „cumătru”. Potrivit ambilor martori, ei au transmis sume diferite în fiecare raion, în funcție de numărul persoanelor care au participat la proteste.
- Te-ar putea interesa și: Genți cu 2-3 milioane de lei. Un martor din dosarul Marinei Tauber dezvăluie cum erau împărțiți banii pentru proteste
În noaptea de 19 spre 20 octombrie 2022, „curierii” ar fi trebuit să primească cea mai mare tranșă, de 10-12 milioane de lei, dar au primit doar jumătate din sumă. Bărbatul a rămas în apartament să aștepte restul banilor, în timp ce femeia a plecat să livreze în raioane numerarul primit. În aceeași zi, ambii au fost reținuți procurori și ofițeri ai Centrului Național Anticorupție (CNA).
Avocații Marinei Tauber s-au opus ca acest cuplu să depună mărturii, deoarece cei doi au avut inițial statut de învinuiți în dosarul finanțării ilegale a Partidului Șor. Procurorii au explicat că i-au eliberat pe ambii de răspundere penală și au recalificat acțiunile lor în contravenții.
Organizarea protestelor: liste, fotografii de grup și 400 de lei de participare
La una dintre ședințele de judecată, a fost audiată o fostă secretară a Partidului Șor, care era responsabilă de suburbiile Chișinăului. Timp de câteva luni, ea a fost și vicepreședintă a organizației teritoriale din sectorul Râșcani al capitalei. Tânără a spus că, în 2022, ea întocmea listele persoanelor care veneau la protestele antiguvernamentale de la Chișinău. De asemenea, ea îi fotografia pe aceștia, în grupuri de 10-20 de persoane, și trimitea toate datele superiorilor săi. După o săptămână, le înmâna protestatarilor onorariile: mai întâi, câte 200 de lei pentru o zi de protest, apoi – câte 400 de lei.
Tânără a mărturisit că, împreună cu o colegă, primea genți în care erau până la un milion de lei, iar într-o zi ele au fost jefuite, după ce ridicaseră o geantă cu aproximativ 500.000 de lei.
Mai multe persoane audiate ca martori au confirmat în instanță că au primit câte 400 de lei fiecare pentru participarea la proteste. De asemenea, li s-a promis că vor primi câte 100 de dolari dacă ar accepta să petreacă o noapte în corturile instalate atunci în fața Parlamentului. Informația a fost confirmată și de doi jurnaliști de la „Ziarul de Gardă”, care s-au dat drept protestatari pentru investigația lor și au primit câte 400 de lei, bani pe care i-au predat apoi CNA.
- Te-ar putea interesa și: „Între noi, se vorbea că Partidul Șor e finanțat de la Moscova”. O fostă secretară a făcut dezvăluiri în instanță
O singură martoră, în vârstă de 74 de ani, a declarat că a participat la proteste în mod voluntar și că primise de câteva ori în jur de 50 de lei pentru mâncare. Femeia a spus că, la unul dintre proteste, ea și fiul ei au vrut să cumpere mâncare pentru susținătorii partidului. Ea a pus o parte din bani, iar o altă parte a fost adăugată de cineva din conducerea partidului. În aceeași zi, bătrâna a fost reținută de ofițerii CNA, care au găsit la ea 2.800 de lei. Martora nu-și amintește ce declarații a dat atunci. „Nu-mi amintesc, dragii mei. Eu și fiul meu am fost reținuți pentru că am dat niște bani pentru o chiflă. M-au ținut acolo toată ziua. Ce rău am făcut?”, a întrebat ea.
Susținătorii lui Tauber din „Dumbrava Albă”
Instanța a examinat și episodul care a dus la excluderea Marinei Tauber din cursa electorală pentru funcția de primar al orașului Bălți. Atunci, oamenii legii au aflat că Partidul Șor a închiriat pensiunea „Dumbrava Albă” din Bălți, unde timp de o lună au locuit voluntari și activiști ai partidului. Potrivit calculelor oamenilor legii, formațiunea a cheltuit 152.000 de lei pentru hrana acestor voluntarilor, lucru pe care nu l-a indicat în rapoartele sale financiare. Astfel, cheltuielile pentru campania electorală a lui Tauber au depășit cu 9.000 de lei plafonul admisibil.
În 2024, un ofițer de poliție din Bălți s-a prezentat în fața instanței de judecată și a declarat că, în timp ce documenta cazurile de deteriorare a publicității electorale a unuia dintre candidați, a descoperit că susținătorii lui Tauber locuiau în „Dumbrava Albă”. Aceștia au refuzat să comunice cu poliția. Poliția a transmis CNA informațiile despre incident.
- Te-ar putea interesa și: Jurnaliști de investigație, audiați în calitate de martori în procesul Marinei Tauber
Directorul pensiunii a depus, de asemenea, mărturii în instanță. Acesta a declarat că Partidul Șor i-a plătit aproximativ 30.000 de lei pentru închirierea unei clădiri cu 64 de locuri. Alți 30.000 de lei au fost achitați de unul dintre membrii partidului pentru plata serviciilor comunale. Directorul a spus că poliția i-ar fi cerut să-i dea afară pe locatari, dar el a refuzat să facă acest lucru pentru că astfel ar fi pierdut bani.
De asemenea, instanța i-a citat pe directorul, administratorul și contabilul firmei de catering care a furnizat mâncare la baza de odihnă. Niciunul dintre ei nu a putut preciza numărul exact de persoane care se aflau acolo. Poliția a estimat că ar fi fost 50-60 de persoane, dar cifra e aproximativă deoarece nu a efectuat percheziții. Angajații firmei de catering au declarat că au furnizat în diferite zile un număr diferit de porții, de la 30 până la 60 pentru o singură masă, și că nu știau că mâncarea era pentru susținătorii Partidului Șor.
Cum este judecat partidul lichidat
În afară de Tauber, în acest proces este judecat și Partidul Șor în calitate de persoană juridică. După ce, la 19 iunie 2023, Curtea Constituțională l-a declarat neconstituțional, în ianuarie 2024 partidul a fost lichidat.
Inițial, formațiunea era reprezentată în instanță de unul dintre membrii săi, Serghei Burgudji, iar avocatul acesteia era Vadim Banaru. După ce partidul a fost lichidat, cei doi au încetat să mai vină la ședințe, motivând că nu au împuterniciri legale să reprezinte un partid care nu mai există.
Avocații lui Tauber au cerut ca procesul împotriva formațiunii lichidate să fie încetat, iar clienta lor – să fie achitată. Pe de altă parte, procurorul Ghenadi Iepure a insistat ca procesul să continue, iar instanța să se expună pe acest subiect după ce va examina dosarul. Pe 13 februarie, instanța a dispus ca partidul lichidat să fie apărat de un avocat oferit de stat, Valentin Caisîn, care se prezintă acum la fiecare ședință de judecată.
Pe 24 martie, Curtea Europeană pentru Drepturile Omului (CEDO) a adresat întrebări guvernului moldovean în legătură cu lichidarea Partidului Șor. În special, instanța europeană a cerut autorităților de la Chișinău să explice dacă decizia Curții Constituționale încalcă sau nu dreptul la libertatea de întrunire și libertatea de exprimare a membrilor partidului.
Un nou dosar: amenințări la adresa judecătorilor
În martie 2024, procurorii au anunțat că Marina Tauber mai are un dosar penal. De această dată, ea este învinuită de „amestec în înfăptuirea justiției”. Mai exact, procurorii o acuză că, în timp ce conducea un protest în fața Curții de Apel Chișinău, atunci când judecătorii urmau să se pronunțe în dosarul lui Ilan Șor, a intrat în sala de judecată cu un megafon, i-a numit pe judecători și procurori „corupți” și a cerut demisia acestora. De asemenea, deputata le-a spus judecătorilor că în fața clădirii s-au adunat 3.000 de persoane care cer dreptate și sunt gata să „blocheze toate procesele”.
Pe 17 mai, cele două cauze penale au fost conexate. Procurorii s-au opus, motivând că acest lucru ar putea duce la tergiversarea procesului, iar avocații au insistat ca dosarele să fie examinate împreună pentru ca ședințele de judecată să nu se suprapună.
Judecătoarea Olga Bejenari, din primul dosar, și Vitalie Budeci, care îl examina pe-al doilea, au decis că există motive pentru a le conexa. Acum, Tauber este judecată de Olga Bejenari pe toate capetele de acuzare.
📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te