Linkuri accesibilitate

„Eu acum discut cu tine sau cu Putin?” Candu a depus mărturii în instanță despre negocierile dintre Plahotniuc și Dodon


Fostul președinte al Parlamentului, Adrian Candu, a depus mărturii la Curtea Supremă de Justiție.
Fostul președinte al Parlamentului, Adrian Candu, a depus mărturii la Curtea Supremă de Justiție.

Audiat în procesul fostului președinte Igor Dodon în dosarul „kuliok”, ex-spicherul Andrian Candu a povestit că, în timpul negocierilor din 2019, oligarhul Vladimir Plahotniuc era nemulțumit că Dodon se sfătuia des cu oameni din Rusia și venea cu noi cerințe după fiecare deplasare la Moscova.

La ședința Curții Supreme de Justiție din 13 iunie, Candu a spus că nu a participat la negocierile privind formarea unei coaliții dintre Partidul Socialiștilor (PSRM) și Partidul Democraților (PDM), condus atunci de Plahotniuc.

Candu, care pe atunci era vicepreședinte al PDM, știa că liderul democrat poartă discuții anume cu Igor Dodon din partea socialiștilor. Potrivit lui Candu, Plahotniuc invita conducerea PDM la ședințe „cu un decalaj de o oră-două” de la întâlnirile cu Dodon și informa democrații despre mersul negocierilor.

Martorul a spus că părțile discutau ce ministere și funcții din Parlament vor reveni fiecăreia, „pentru a asigura un echilibru” în coaliția de guvernare. Candu știa din spusele colegilor că socialiștii își doreau portofoliul de ministru al Apărării, însă democrații vedeau în asta „riscuri geopolitice” și insistau ca în această funcție să fie numit „un tehnocrat”.

Aproximativ în luna mai 2019, procesul de negocieri a intrat în impas. Candu susține că a auzit de la colegi că Dodon venea cu alte cerințe după fiecare deplasare în Rusia. „Părea că lucrurile intenționat se blochează. Cu siguranță, nu se mai dorea a ajunge la un rezultat pozitiv”, a declarat martorul.

Plahotniuc s-a întâlnit cu Kozak și a fost invitat la Moscova

Candu a mai povestit că Plahotniuc era nemulțumit că Dodon se sfătuiește des cu oameni din Federația Rusă. „Eu acum discut cu tine sau cu Putin?”, l-a citat Candu pe Plahotniuc. El a mai spus că fostul lider democrat ar fi fost „presat din exterior” pentru a face o coaliție cu socialiștii, dar nu a oferit alte detalii.

Fiind întrebat de avocații lui Dodon dacă Plahotniuc i-a spus că s-a întâlnit de patru ori cu reprezentantul special al președintelui rus, Dmitri Kozak, Candu a răspuns că știe despre o singură întâlnire. Odată, Plahotniuc i-ar fi povestit că Dodon l-a invitat la Moscova, dar acesta a refuzat invitația, știind că este vizat în dosare penale investigate de autoritățile ruse.

Igor Dodon și avocații săi așteaptă când judecătorii vor reveni în sala de judecată.
Igor Dodon și avocații săi așteaptă când judecătorii vor reveni în sala de judecată.

De asemenea, Candu susține că a auzit că mai mulți ambasadori, inclusiv ai UE, SUA și României, se interesau de mersul negocierilor, dar nu a participat la acele discuții.

Fiind întrebat de procuror dacă știe că PSRM era finanțat din Rusia și dacă a discutat despre asta cu Plahotniuc și cu ministrul Justiției de atunci Vladimir Cebotari, Candu a spus că nu își amintește: „Au fost diverse discuții, nu țin minte ca noi trei să discutăm despre finanțarea [PSRM]. Nu pot nici să confirm, nici să infirm”.

Candu a mai spus că nu știe nimic despre conținutul sacoșei negre pe care Plahotniuc a încercat să i-o dea lui Dodon, scenă care apare în imaginile video în baza cărora a fost pornit acest dosar penal. Martorul a declarat că a văzut acele imagini „împreună cu toată lumea” și că nu știe de cine au fost filmate și cum au ajuns în presă.

Discursul pierdut și dosarul de îmbogățire ilicită

Fostul președinte al Parlamentului susține că nu a văzut vreun proces verbal al negocierilor dintre Plahotniuc și Dodon. Singurul document care a ajuns la el sunt niște notițe în limba rusă făcute de omul de încredere al lui Plahotniuc, Serghei Iaralov. Candu a explicat că Iaralov i-a oferit aceste foi ca el să pregătească un discurs prin care să informeze presa că negocierile dintre PSRM și PDM au eșuat.

Fostul spicher susține că nu ține minte toate motivele din care negocierile au eșuat, dar principalul dintre acestea ar fi fost insistența PSRM pe federalizarea Republicii Moldova.

Andrian Candu face declarații de presă după ce a depus marturii în procesul de judecată al lui Igor Dodon.
Andrian Candu face declarații de presă după ce a depus marturii în procesul de judecată al lui Igor Dodon.

Procurorul Petru Iarmaliuc a solicitat instanței să-i prezinte lui Candu copia acelui discurs, care a ajuns în dosarul penal. Avocații lui Dodon au protestat, spunând că documentul nu este în original și nu a fost inclus în lista probelor. Fiind întrebat unde este originalul, Candu a presupus că l-a lăsat în sala în care a ținut conferința de presă sau i l-a dat cuiva din jurnaliști. Judecătorii nu i-au permis procurorului să prezinte documentul.

Întrebat de avocați în ce relații este cu Plahotniuc, martorul a spus că acesta este nașul lui de cununie, dar că în ultimul timp ei nu comunică. La întrebarea dacă este vizat în dosare penale, Candu a răspuns că are unul de îmbogățire ilicită, care este gestionat de Procuratura Anticorupție. Candu a spus că nu știe la ce etapă se află ancheta, dar a precizat că a contestat în instanță constatarea Autorității Naționale de Integritate privind divergența dintre veniturile și cheltuielile lui, iar instanța încă nu s-a pronunțat. Martorul a punctat că acel dosar nu influențează asupra declarațiilor depuse acum în instanță.

În acest dosar penal, cunoscut publicului larg cu denumirea „kuliok”, fostul președinte al R. Moldova, Igor Dodon, este acuzat că ar fi primit de la ex-liderul PDM, oligarhul Vladimir Plahotniuc, între 600.000 și un milion de dolari mită.

Procurorii mai investighează câteva dosare în care fostul președinte este acuzat de îmbogățire ilicită și de trădare de patrie. Socialistul pledează nevinovat și susține că este persecutat politic de actuala guvernare pro-europeană.

📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te

  • 16x9 Image

    Nadejda Coptu

    La Europa Liberă Moldova scriu despre justiție. Urmăresc ședințele de judecată din dosarele de rezonanță, relatez despre ilegalități și încălcarea drepturilor omului. De fiecare dată, când scriu, sper ca munca mea să schimbe lucrurile în bine. Anterior, am scris despre aceleași probleme și pentru site-ul newsmaker.md. Am început să lucrez în presă în 2016, când eram studentă la Facultatea de Jurnalism și reporteră pentru site-ul publika.md.

XS
SM
MD
LG