Linkuri accesibilitate

Imaginile în care Plahotniuc îi oferă o pungă neagră lui Dodon, arătate în instanță. Avocații cer expertiză tehnică


Igor Dodon (al doilea din dreapta), alături de avocații săi, la ședința de judecată de la Curtea Supremă de Justiție, 9 noiembrie 2023.
Igor Dodon (al doilea din dreapta), alături de avocații săi, la ședința de judecată de la Curtea Supremă de Justiție, 9 noiembrie 2023.

Judecătorii Curții Supreme de Justiție (CSJ) au finalizat vizionarea probelor video din dosarul de corupție al fostului președinte Igor Dodon, filmate la întâlnirea cu oligarhul Vladimir Plahotniuc. Avocații lui Dodon susțin că imaginile sunt trucate și cer să fie trimise la expertiză.

Pe 23 noiembrie, la CSJ a avut loc o ședință de judecată în dosarul penal în care Igor Dodon este învinuit că ar fi primit de la oligarhul Vladimir Plahotniuc între 600.000 de dolari și un milion de dolari pentru finanțarea Partidului Socialiștilor. Procurorul Petru Iarmaliuc a prezentat în instanță probe video trimise oamenilor legii în 2020 de către deputatul Platformei „Demnitate și Adevăr”, Iurie Reniță.

Primele două secvențe au o durată de 17 secunde fiecare, au același conținut, dar sunt filmate din unghiuri diferite. În imagini, Plahotniuc apare cu o sacoșă neagră, iar Dodon îi spune: „Iar umblați cu kulioacele” („kuliok” însemnând în limba rusă „pachet”). „Dați-i lui Costea și mâine o să-i dea lui Cornel (...) El luni trebuie să dea salariile”, menționează fostul președinte, fără să ia punga.

Următoarea secvență are peste 2 minute și surprinde un alt episod de la întâlnirea lui Dodon cu Plahotniuc, la care asistă și omul de afaceri Serghei Iaralov. De data aceasta, Dodon spune că „tot timpul scrie” note informative președintelui Rusiei, Vladimir Putin. La rândul său, Plahotniuc povestește că s-a văzut de curând cu reprezentantul special al lui Putin, Dmitri Kozak. Pe parcursul discuției, o pungă neagră se află pe masă.

„Nu știu și nici nu vreau să răspund”

Ca și la ședințele precedente, avocații lui Dodon au cerut ca fiecare din aceste probe video să fie excluse, motivând că filmările au fost făcute cu încălcarea Codului de procedură penală. „USB-ul a fost administrat nu știu cum de la Reniță, dar nu în cadrul acțiunilor de urmărire penală. Denunțătorul nu poate declara sursa de proveniență”, a invocat avocatul Petru Balan.

Procurorul Petru Iarmaliuc a solicitat instanței să respingă aceste cereri ale apărării, pe motiv că ele ar fi neîntemeiate. Judecătorii au anunțat că se vor expune asupra admisibilității probelor odată cu pronunțarea deciziei. „Vrem nu vrem, trebuie să ne expunem la final”, a spus președintele completului de judecată, Anatolie Țurcan.

Expertul de la Procuratura Generală invitat în instanță a spus că se poate expune doar asupra dimensiunii și duratei fișierelor, dar nu a avut un răspuns la întrebarea avocaților dacă subtitrarea imaginilor reprezintă o modificare a fișierului video. „Nu cunosc si nu doresc să răspund”, a spus expertul.

Când Petru Balan s-a apropiat de televizor ca să vadă mai bine datele de pe ecran, Petru Iarmaliuc a solicitat ca avocatul „să nu intimideze expertul”. Judecătorii au spus că observația procurorului este lipsită de temei.

Avocații lui Dodon au cerut să fie numită o expertiză a probelor video prezentate în instanță. Petru Balan a explicat jurnaliștilor că este clar că secvențele au fost tăiate, montate și subtitrate. „Juriștii știu foarte bine că o înregistrare video care are semne de modificare nu este originală și își pierde din valabilitatea ei ca și probă judiciară”, a spus avocatul.

Procurorul Iarmaliuc insistă, însă, că metadatele nu schimbă conținutul video, care ar fi autentic. Potrivit lui, acest lucru va fi demonstrat și prin declarațiile martorilor, care pot confirma că Dodon a avut întâlniri cu Plahotniuc încă din februarie anului 2019. În total, în instanță urmează să fie audiați 15 martori ai acuzării.

Judecătorii vor examina solicitarea avocaților cu privire la expertiza tehnică la următoarea ședință, pe 7 decembrie.

  • 16x9 Image

    Nadejda Coptu

    La Europa Liberă Moldova scriu despre justiție. Urmăresc ședințele de judecată din dosarele de rezonanță, relatez despre ilegalități și încălcarea drepturilor omului. De fiecare dată, când scriu, sper ca munca mea să schimbe lucrurile în bine. Anterior, am scris despre aceleași probleme și pentru site-ul newsmaker.md. Am început să lucrez în presă în 2016, când eram studentă la Facultatea de Jurnalism și reporteră pentru site-ul publika.md.

XS
SM
MD
LG