Linkuri accesibilitate

„Eu am explicat și Putin a fost de acord”. Două înregistrări ale întrevederii lui Dodon cu Plahotniuc, prezentate la CSJ


Dodon discută cu avocatul său, în timp ce procurorii prezintă în instanță înregistrări video ale întrevederii sale cu Vladimir Plahotniuc.
Dodon discută cu avocatul său, în timp ce procurorii prezintă în instanță înregistrări video ale întrevederii sale cu Vladimir Plahotniuc.

Două înregistrări video ale întrevederii dintre Igor Dodon și oligarhul Vladimir Plahotniuc au fost prezentate la CSJ, unde ex-președintele este judecat pentru că ar fi primit până la un milion de dolari mită. Apărarea afirmă că imaginile sunt trucate, iar procurorii – că îi confirmă vinovăția.

Prima încercare da a prezenta probele la Curtea Supremă de Justiție (CSJ) a avut loc pe 16 ianuarie 2023. Atunci, procurorii au adus în sala de ședințe un proiector pentru a prezenta imaginile. Însă nici la acea ședință, nici la cele ulterioare, nu au reușit să o facă. Instanța examina cererile apărării de recuzare a judecătorilor și procurorilor, demersurile procurorilor cu privire la prelungirea controlului judiciar.

Ultima tentativă eșuată a avut loc pe 5 octombrie, când avocații lui Dodon au convins judecătorii că înregistrările nu pot fi prezentate în lipsa unui specialist. Avocatul Petru Balan a cerut chiar ca aceste probe să fie excluse pe motiv că au fost filmate ilegal, iar procurorii au ridicat flash-ul cu înregistrările de la bloggerul Ion Harghel. Judecătorii au anunțat că se vor expune pe acest fapt la emiterea sentinței.

Întrevederea secretă: Mai multe atribuții pentru președinte și parteneriat cu Rusia

Pe 9 noiembrie, în instanță au fost prezentate două secvențe de 47 minute, cu același conținut, dar filmate din unghiuri diferite. În imagini, Dodon discută cu Plahotniuc, care era atunci lider al Partidului Democrat, semnarea a două acorduri de colaborare.

Unul urma să fie semnat public de Plahotniuc și președinta PSRM, Zinaida Greceanîi, altul, în secret, de Plahotniuc și Dodon. Potrivit fostului președinte, întocmirea acordurilor era o condiție înaintată de conducerea Rusiei, iar semnarea trebuia să aibă loc în prezența ambasadorului rus.

În imagini, Dodon spune că „ar fi ideal” ca majoritatea prevederilor din ambele acorduri să fie identice, cu excepția punctului despre „federalizarea Moldovei”. „Cuvântul «federalizare» va fi o problemă și pentru noi. Eu am explicat și Putin a fost de acord. Aici mai mult Kozak insistă”, spune Dodon în video.

În final, părțile au decis să scrie în acord că Transnistria va primi „competențe legislative și economice extinse”.

Captură de ecran din înregistrarea scursă în presă în iunie 2019, în care fostul președinte Igor Dodon (dreapta) pare să primească o pungă cu bani din partea fostului lider al PD, Vladimir Plahotniuc (al doilea din stânga), și asociatului acestuia, Serghei Iaralov.
Captură de ecran din înregistrarea scursă în presă în iunie 2019, în care fostul președinte Igor Dodon (dreapta) pare să primească o pungă cu bani din partea fostului lider al PD, Vladimir Plahotniuc (al doilea din stânga), și asociatului acestuia, Serghei Iaralov.

Cei doi au discutat și împărțirea ministerelor și lărgirea împuternicirilor președintelui. „Găsim noi formule elegante ca să nu ne trăsnească democrații”, spune Plahotniuc în imaginile video.

Ei s-au mai înțeles ca deciziile importante să fie discutate de un grup de lucru format din membri din ambele părți înainte de a fi adoptate de Guvern sau Parlament.

În acord urma să fie menționat și că R. Moldova va avea relații bune cu Rusia în plan economic și politic.

De asemenea, Dodon i-a spus lui Plahotniuc că președintele rus, Vladimir Putin, îl invită în vizită. „Nu pot merge la Moscova având dosare”, i-a răspuns Plahotniuc. „Eu vă spun ce a spus Putin: «Igor, transmite-i lui Plahotniuc că eu vă aștept împreună. Să nu-i fie frică. Sub garanția mea personală»”, l-a citat Dodon.

Legalitatea probelor și specialistul „intimidat”

Specialistul procuraturii care a prezentat imaginile video răspundea cu greu la întrebările avocaților despre caracteristicile înregistrărilor. Inițial, el afirmase că un clip avea 56 de minute, apoi - 47 de minute. La un moment dat, declarase că se simte intimidat și că „nu vede sens în întrebările avocaților”. El nu a putut numi sursa înregistrării, afirmând că detaliile date pot fi stabilite printr-o expertiză.

După ședință, Dodon a spus jurnaliștilor că imaginile sunt trucate „așa cum le trebuie procurorilor”. „În procesul verbal este indicat că aceste filmulețe durează 47 de minute, dar în realitate, secvența s-a început la ora 12:05 și s-a terminat la 13:22, adică discuția a durat 77 de minute. Nu știu unde la procurori au dispărut 30 și ceva de minute”, a spus el.

Fostul președinte a mai explicat că, în 2019, el făcea „tot posibilul pentru a da jos regimul Plahotniuc”.


Procurorul Petru Iarmaliuc crede că inculpatul și avocații acestuia au dat probelor „o apreciere eronată”. „Sunt două înregistrării video care reflectă evenimentele din 7 iunie 2019. Aceste două fișiere arată înregistrarea din unghiuri diferite. Veridicitatea lor este confirmată și de declarațiile făcute de Igor Dodon în acele înregistrări, de exemplu, că a fost la Sankt-Petersburg”, a declarat Iarmaliuc.

Acuzatorul a promis că va prezenta la următoarele ședințe și înregistrările cu faimosul „kuliok” (din rusă, pachet negru, prezumtiv cu bani), în baza cărora a fost pornit acest dosar penal împotriva fostului președinte.

  • 16x9 Image

    Nadejda Coptu

    La Europa Liberă Moldova scriu despre justiție. Urmăresc ședințele de judecată din dosarele de rezonanță, relatez despre ilegalități și încălcarea drepturilor omului. De fiecare dată, când scriu, sper ca munca mea să schimbe lucrurile în bine. Anterior, am scris despre aceleași probleme și pentru site-ul newsmaker.md. Am început să lucrez în presă în 2016, când eram studentă la Facultatea de Jurnalism și reporteră pentru site-ul publika.md.

XS
SM
MD
LG