Linkuri accesibilitate

Dodon l-a felicitat pe Putin de ziua lui. Kremlinul nu l-a pus pe lista „urătorilor”


Fotografia publicată de Igor Dodon pe contul său de Facebook de ziua lui Vladimir Putin.
Fotografia publicată de Igor Dodon pe contul său de Facebook de ziua lui Vladimir Putin.

Fostul președinte Igor Dodon i-a urat pe Facebook lui Vladimir Putin „sănătate trainică, putere și bunăstare” de ziua lui, la 7 octombrie, dar nu a fost trecut pe lista oficială de urători publicată de Kremlin.

Serviciul de presă al președinției ruse a spus că la 7 octombrie l-au felicitat pe Putin personal președintele kazah Kasîm-Jomart Tokaiev și cel uzbec, Șavkat Mirzioiev, aflați în acea zi la Moscova.

L-au mai felicitat, de la distanță: liderul azer Ilham Aliev, premierul armean Nikol Pașinian, președintele din Belarus Alexander Lukașenka, fostul președinte din Kazahstan Nursultan Nazarbaiev, președinții din Kârgâzstan, Cuba, Tadjikistan și Turkmenistan.

Cu ei, lista Kremlinului se încheie, iar Dodon nu este pe ea.

Postarea cu urări pentru Putin a fost publicată de Dodon pe propriul cont de Facebook cu text doar în limba rusă și este însoțită de o poză în care cei doi apar alături la o ședință, cu un steag al Rusiei în fundal.

Dodon a fost unul din președinții est-europeni cu cele mai multe vizite la Putin în perioada când a condus R. Moldova (2016-2020), păstrându-și simpatia publică pentru liderul rus chiar și după invadarea Ucrainei de către F. Rusă, în februarie 2022.

Fostul președinte moldovean continuă să conducă o Uniune de Afaceri Moldo-Rusă, parte a unei rețele rusești de contacte economice în străinătate.

Formatorii de opinie de la Chișinău spun însă că în ultimii ani influența lui Dodon la Moscova a scăzut.

Guvernarea pro-europeană a R. Moldova consideră că în prezent principalul instrument al F. Ruse pentru destabilizarea țării nu este Dodon, ci Ilan Șor, care a și fost sancționat sub asemenea bănuieli de către Statele Unite și Uniunea Europeană.

  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG