Linkuri accesibilitate

„Igor, spune-i lui Plahotniuc că-l aștept”. Cum a apărut Putin în dosarul lui Dodon


În timpul întâlnirii dintre Plahotniuc și Dodon din 7 iunie 2019, potrivit uneia dintre stenograme, Dodon i-a asigurat pe interlocutori că Rusia intenționează să închidă dosarele penale împotriva lui Plahotniuc
În timpul întâlnirii dintre Plahotniuc și Dodon din 7 iunie 2019, potrivit uneia dintre stenograme, Dodon i-a asigurat pe interlocutori că Rusia intenționează să închidă dosarele penale împotriva lui Plahotniuc

Ex-președintele Igor Dodon a lansat un site unde a publicat materiale din dosarul numit generic „kuliok”. Potrivit acestora, printre altele, rezultă că Dodon i-a spus ex-liderului Partidului Democrat, Vladimir Plahotniuc, că președintele rus Vladimir Putin intenționează să se întâlnească cu ei. 

Dodon a publicat materialele din dosarul „kuliok” deschis împotriva sa în mai 2022, în baza unei înregistrări video, în care se vede cum fostul lider democrat, Vladimir Plahotniuc, îi oferă o sacoșă neagră lui Igor Dodon.

Pe lângă cele șase volume ale dosarului penal, pe site sunt postate „profilurile” martorilor, al procurorului de caz, Petru Iarmaliuc, și al șefei Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin. Declarațiile martorilor nu au fost publicate, dar au fost selectate principalele declarații pe care aceștia le-au făcut împotriva lui Dodon. De asemenea, pagina web are o secțiune în care sunt citați experții care au criticat public dosarul intentat împotriva lui Dodon.

Fostul președinte a promis că va publica în curând pe site materialele unui alt dosar penal în care este vizat.

„Lansarea site-ului are ca scop spălarea imaginii lui Dodon...”

Procuratura Anticorupție susține că lansarea site-ului are ca scop spălarea imaginii lui Dodon, precum și de a pune presiune asupra martorilor și a instanței de judecată. Totodată, instituția a precizat că informațiile prezentate sunt incomplete, menționând că în dosar sunt și „alte materiale care susțin acuzarea”.

Ce au convenit Dodon și Plahotniuc

Potrivit materialelor publicate pe site, procurorul se referă de mai multe ori la declarațiile pe care Serghei Iaralov și Vladimir Plahotniuc le-au dat în 2019. Mărturiile în sine nu au fost publicate pe site. Cu toate acestea, menționându-le, procurorul susține că ambii au confirmat că Dodon a primit de la Plahotniuc între 600.000 și un milion de dolari.

De asemenea, în dosar există transcrierea înregistrărilor video realizate în timpul întâlnirii dintre Plahotniuc și Dodon din 7 iunie 2019. Potrivit uneia dintre stenograme, Dodon i-a asigurat pe interlocutori că Rusia intenționează să închidă dosarele penale împotriva lui Plahotniuc. Dodon l-a citat pe Putin spunând: „Igor, spune-i lui Plahotniuc că îl invit săptămâna viitoare cu tine, să ne așezăm împreună și să discutăm despre ce vom face mai departe. Să nu-i fie frică. Sub garanția mea personală”.

Potrivit lui Dodon, atât Putin, cât și Kozak l-au informat că dosarele lui Plahotniuc „vor fi soluționate, dacă va exista o coaliție”. Mai mult, Dodon i-ar fi transmis lui Plahotniuc că reprezentantul special al președintelui Rusiei, Dmitri Kozak, a spus că Plahotniuc ar trebui să-l ajute pe Dodon cu plata salariilor PSRM.

Tot în rechizitoriu, procurorul a precizat că fostul membru PDM Vladimir Cebotari a confirmat că Dodon a primit bani de la Plahotniuc. Cebotari nu a numit suma exactă, dar a menționat că „din cele spuse de Vladimir Plahotniuc” și-a dat seama că Plahotniuc a transferat banii sub presiunea lui Igor Dodon.

Dodon nu și-a recunoscut vinovăția.

Depunând mărturie în acest caz, Dodon nu și-a recunoscut vinovăția și a explicat că a purtat „pseudo-negocieri” cu Plahotniuc, iar scopul său real a fost crearea unei coaliții între Partidul Socialiștilor și blocul ACUM.

Totodată, fostul președinte al Parlamentului, Adrian Candu, a declarat că PDM considera că negocierile privind crearea unei coaliții cu PSRM sunt reale, pentru că au durat aproximativ trei luni. În plus, procurorul susținea că secretarul de atunci al PDM, Constantin Botnari, ar fi trebuit sa transfere banii deputatului PSRM, Cornel Furculiță, care are statut de învinuit și în dosarul de finanțare ilegală a PSRM.

Pe 6 octombrie, Procuratura Anticorupție a expediat în judecată dosarul numit generic „kuliok”, în care ex-președintele Igor Dodon este acuzat de corupere pasivă și de acceptarea finanțării Partidului Socialiștilor de către „o organizație criminală”.

  • 16x9 Image

    Nadejda Coptu

    La Europa Liberă Moldova scriu despre justiție. Urmăresc ședințele de judecată din dosarele de rezonanță, relatez despre ilegalități și încălcarea drepturilor omului. De fiecare dată, când scriu, sper ca munca mea să schimbe lucrurile în bine. Anterior, am scris despre aceleași probleme și pentru site-ul newsmaker.md. Am început să lucrez în presă în 2016, când eram studentă la Facultatea de Jurnalism și reporteră pentru site-ul publika.md.

XS
SM
MD
LG