Organizația pentru drepturile omului Genderdoc M, care se specializează în apărarea persoanelor LGBT, a lansat la Chișinău o nouă ediție a campaniei sociale „Fără Frică”, care va include și un marș gay pride. Dar spune că s-a ciocnit din nou de rezistență din partea autorităților locale.
Your browser doesn’t support HTML5
Organizația GenderDoc-M a acționat în judecată Primăria Chişinău pentru refuzul de a amplasa pe strada pietonală din capitală o instalație artistică pe durata celor două săptămâni a festivalului comunității LGBT „Moldova Pride” ajuns la a 17-a ediţie.
Instalația din metal cu denumirea campaniei sociale „Fără Frică”, care însoțește al treilea an consecutiv Festivalul LGBT, a fost amplasată într-o locație de alternativă, şi anume la numitul apartament deschis, o platformă destinată evenimentelor în aer liber situată pe strada București, în faţa clădirii unde îşi are sediul Direcția de cultură a primăriei.
Municipalitatea a interzis amplasarea acestei instalații artistice într-un loc mai populat, pe strada pietonală, invocând dispoziţia semnată încă în octombrie anul trecut de primarul interimar Nistor Grozavu prin care a fost suspendată temporar plasarea publicității exterioare în capitală.
GenderDoc-M acuză însă primăria de homofobie, de tratament inegal şi discriminator, spune directoarea de program a organizaţiei, Angela Frolov:
„Această instalație este un simbol care ne aduce aminte despre faptul că în R. Moldova mai există oameni care iubesc cu frică. El are menire să cheme la solidaritate. În primul rând, asta nu este publicitate şi în al doilea rând, în Chișinău sunt acum plasate foarte multe instalații de publicitate care nu au fost refuzate.”
În pofida mai multor încercări, nu am reuşit să obținem o reacţie de la arhitectul-șef al primăriei şi de la șeful secției peisaj urban şi reclamă, cei care au respins demersul GenderDoc-M.
În schimb, primarul interimar Ruslan Codreanu a semnat azi dispoziţia privind desfășurarea Marșului comunității LGBT, sâmbătă, 19 mai. Potrivit dispoziţiei, marşul se va avea loc pe traseul de anul trecut, dar organizatorii nu exclud o eventuală modificare a itinerarului din motive de securitate. Deşi tradiţional marşul avea loc duminică, Angela Frolov a spus că de această dată au optat pentru ziua de sâmbătă pentru a nu suprapune evenimentul cu alegerile locale din capitală.
„Ştim bine că poliţia este de faţă la fiecare secţie de votare. Pentru a evita riscul de a rămâne sau noi fără poliţie, sau secţiile de votare fără poliţie, am decis să facem aşa.”
Sloganul din acest an al marșului şi în general al festivalului comunității LGBT este „Fără frică de iubire”. Directoarea executivă la GenderDoc-M, Anastasia Danilova, pune la îndoială că de această dată marşul va decurge paşnic:
„Cel mai probabil, marșul se va desfășura la fel ca în anii precedenți. Noi suspectăm că vor fi contramanifestanţi. Acest lucru însă nu ne-a oprit niciodată pentru că şi în acest an mergem la marş cu dragoste, cu inimile noastre pline de dragoste. Noi invităm pe fiecare să vină alături de noi şi să arate că noi suntem pentru dragoste şi împotriva urii.”
Va fi al șaselea an consecutiv când la Chişinău va avea loc un marş pentru drepturile comunității LGBT, autorizat de primărie şi securizat de poliția municipală. Precedentele manifestații au fost însoțite mereu de contramanifestații. Bunăoară, marșul de anul trecut, cel mai numeros potrivit organizatorilor, la care au participat peste 300 de persoane, a fost blocat la jumătate din traseul planificat de preoţi şi enoriaşi ortodocşi şi de alţi contra-manifestanți care își spun „apărători ai familiei tradiționale”. Iar în Piaţa Marii Adunări Naţionale președintele Igor Dodon a organizat în ziua marşului un festival „de susținere și promovare a valorilor familiei tradiționale”.
Pentru ziua de 19 mai nu au fost anunţate deocamdată contramanifestaţii. Iar preşedintele Igor Dodon a anunţat că va organiza festivalul familiei la sfârșitul acestei săptămâni, sâmbătă la Chişinău, unde va fi marcată şi Ziua Europei, iar duminică – la Bălţi.
Lansarea oficială a celei de-a treia ediţie a campaniei sociale „Fără Frică” din cadrul festivalului comunităţii LGBT coincide cu aniversarea a 20 de ani de activitate a GenderDoc-M, prima organizaţie care promovează şi apără drepturile comunităţii LGBT în R. Moldova.
Angela Frolov constată că în cele două decenii s-au produs schimbări vizibile, societatea din R. Moldova ar fi mai predispusă să accepte diversitatea.