„Mata fă-ți Ziua Europei, eu oi sărbători 9 Mai”

Ziua Victoriei, 9 Mai 2017

Reportaj în ajunul Zilei Victoriei şi Zilei Europei, marcate în R. Moldova pe 9 mai.

De 9 mai, centrul Chișinăului a fost „adjudecat” de cel puțin trei formațiuni politice. Socialiștii anunță un concert organizat sub patronajul președintelui Igor Dodon, Partidul Democrat a instalat o scenă în preajma Catedralei mitropolitane și promite, pe lângă muzică și dansuri, mâncare ostășească, iar formațiunea lui Ilan Șor anunță desfășurarea unui „amplu marș al Victoriei”. Majoritatea statelor occidentale marchează astăzi, pe 8 mai, victoria în cel de-al Doilea Război Mondial, spre deosebire de țările din fosta URSS, unde pe 9 mai e marcată Ziua Victoriei. Delegația Uniunii Europene va desfășura ceremonii consacrate Zilei Europei pe 11 și 12 mai, când va instala în Grădina publică „Orășelul european”, la care vor fi prezente majoritatea ambasadelor occidentale. Despre ce vorbește marcarea pestriță a aceluiași eveniment istoric?

Your browser doesn’t support HTML5

Reportaj în ajunul Zilei Victoriei şi Zilei Europei, marcate în R. Moldova pe 9 mai


Partidele politice de la Chișinău se întrec în aceste zile anunțând concerte, marșuri și daruri pentru veteranii celui de-al Doilea Război Mondial. În centrul capitalei au fost instalate două scene imense – una a socialiștilor, alta a democraților, - iar marșuri dedicate Zilei Victoriei au anunțat Partidul Șor, PSRM și Blocul politic ACUM, ultimii precizând că vor distribui și materiale informative despre Uniunea Europeană.

Și pachetele cu produse alimentare au devenit subiectul unei competiții între partide. Simpatizanții lui Ilan Șor au precizat că au împărțit pungi cu hrișcă, făină, conserve și șampanie pentru 450 de veterani, democrații promit mâncare ostășească în centrul Chișinăului, iar începând de astăzi Ministerul Muncii a oferit un ajutor unic, de 10 mii de lei, veteranilor de război – peste o mie de persoane.

Astăzi, în perimetrul celor două scene instalate în centrul capitalei, am întrebat mai mulți trecători cum văd marcarea separată a unei singure sărbători?

„Noi trebuie să facem unul și același lucru dacă vrem să fim toți uniți și să ne ridicăm din toată murdăria asta. Noi, știți, nu ne unim, dar dezbatem unii cu alții și ne mâncăm ca câinii, mă scuzați de vorbă, și nici un tolk nu vedem nimic de atâția ani de zile.”

Scena PSRM şi a președintelui Igor Dodon

Europa Liberă: Partidele politice au vreun rol în această situație? Pun sare pe rană?

„Chiar nu sare, dar chiar fac focul și în jocul lor politic noi, oamenii de rând, pierdem, iar ei câștigă.”

Europa Liberă: Suntem în centrul Chișinăului. Sunt amplasate aici cel puțin două scene. Despre ce vorbește asta?

„Nu e a bine, nu vă supărați, dar vă spun cinstit că nu-i a bine. Ei sunt pe o ploșeadcă, să spunem așa, ele trebuie să fie unite. De aici se ia toată intriga între oameni. Dacă era înțelegere între partide, era și între oamenii simpli, că oamenii nu au ce împărți, în afară de partide.”

Scena democraților din preajma catedralei

„Noi nu suntem oamenii totuna, de-am fi totuna ar fi bine, cred că. Ar trebui să ne ținem unu de altul.”

„Fiecare alege ce vrea. Ele sunt făcute, da, manifestări și acolo și acolo, însă fiecare alege.”

Europa Liberă: Observați Dvs. partidele politice folosesc anumite sărbători în scopuri electorale?

Partidele politice, mai ales la noi, iubesc o societate manipulabilă, respectiv, toată societatea e transformată într-o turmă de oi...

„În scopuri electorale, da, pentru că e în interesul lor. Partidele politice, ca în orice țară și mai ales la noi, iubesc o societate manipulabilă, respectiv, toată societatea e transformată într-o turmă de oi, chiar și cei care nu sunt, oricum se duc cu turma.”

Europa Liberă: Cum se poate proteja omul ca să nu fie manipulat?

„Eu cred că trebuie să vină totul de la educația de acasă și de la școală, fiindcă nu-i învață astăzi pe copii să gândească.”

„Durerea îi unește pe oameni, familiile pierdute, au fost distruse orașe, nici nu știu dacă putem să judecăm pe cineva. Eu nu judec actualii guvernanți pentru ceea ce fac, probabil îi merităm.”

„Mata fă-ți Ziua Europei, eu oi sărbători 9 Mai, după dorințele omului. Care vor în Europa și în România lor trebuie să li se îndeplinească dorințele, dar eu ce, nu am drepturi la dorințele mele?”

Maşini vechi expuse în Piaţa Marii Adunări Naţionale

„Eu în general consider că sărbătorile nu pot fi puține. Cu cât mai multe cu atât mai bine. 9 Mai este o sărbătoare sfântă.”

„Un timp am fost deprinși cu Ziua Biruinței, dar acum, ce-a fi, numai să fie bine.”

În ultimii ani, pentru a nu crea disensiuni între cei care marchează diferit ziua de 9 Mai, sărbătorirea Zilei Europei are loc post-factum. Ambasadorul Uniunii Europene, Peter Michalko, a anunțat că la finele acestei săptămâni, pe 11 și 12 mai, în Grădina publică din centrul capitalei va fi organizat „Orășelul european”, cu participarea misiunilor diplomatice occidentale. Parlamentul a anunțat că va fi prezent la eveniment cu un cort „informativ”.