Linkuri accesibilitate

9 mai la Bălți: defilând pentru pace cu chipul lui Stalin (VIDEO)


Nostalgia după timpurile sovietice s-a simţit vineri în aer la Bălţi. Steagul roşu al URSS, cu seceră şi ciocan, flutura la fiecare colţ de stradă.

La Bălți, vineri 9 mai, centrul orașului a fost împânzit cu drapele ale fostei Uniuni Sovietice, mulți purtau la piept panglica Sfântului Gheorghe, simbol rusesc al zilei de 9 mai. Indiferent de viziunile fiecăruia, localnicii cu care au stat de vorbă corespondenţii Europei Libere s-au arătat convinși ca rivalitățile politice în această zi nu își au locul.

Nostalgia după timpurile sovietice se simţea astăzi plutind în aer la Bălţi. Steagul roşu al URSS, cu seceră şi ciocan, flutura la fiecare colţ de stradă, copii îmbrăcaţi în uniforme sovietice defilau prin faţa părinţilor mulţumiţi, iar în boxe era pusă pe repeat cunoscutul cântec sovietic „Deni Pobedî”, însemnând în traducere din rusă Ziua Victoriei.

Pe strada centrală a municipiului am stat de vorbă cu trei bărbaţi trecuţi de vârsta tinereții, ce duceau pe umeri drapele cu însemne sovietice. Cel mai îndrăzneţ dintre ei s-a dovedit a fi un etnic armean, născut la Bălţi, Aganes Haciturean:

Aganes Haciturean
Aganes Haciturean

„Fiecare dintre noi, indiferent de naționalitate, moldovean, rus, armean, ar trebui să marcăm această sărbătoare internațională Ziua Victoriei. Această zi nu are nimic cu politica. În timpul celui de-al Doilea Război Mondial au murit milioane de oameni, asta nu se uită. Mie îmi place că în Moldova ne înţelegem reciproc indiferent de limba pe care vorbim. Fiica mea locuieşte la Chişinău şi de fiecare dată când merg în capitală oamenii îmi răspund în limba în care-i întreb. Nu e nicio diferență între noi. Nimeni nu ne spune nici un cuvânt de rău.”

9 Mai la Bălţi
Așteptați
Embed

Nici o sursă media

0:00 0:02:10 0:00

Aganes Haciturean s-a arătat sigur că Ziua Victoriei în continuare reprezintă un motiv de dispută în societate din cauză că, spune el, oamenii nu cunosc adevărata istorie. A ridicat însă din umeri când l-am întrebat despre contribuţia aliaţilor occidentali la înfrângerea fascismului:

Despre ziua Victoriei în Europa nu ştiu prea multe, doar din ce am văzut pe la televizor. Însă ştiu că această sărbătoare este marcată la noi, în Federaţia Rusă şi până nu demult în Ucraina...

„Despre ziua Victoriei în Europa nu ştiu prea multe, doar din ce am văzut pe la televizor. Însă ştiu că această sărbătoare este marcată la noi, în Federaţia Rusă şi până nu demult în Ucraina. Nu ştiu de ce nu le mai place această zi şi chiar au refuzat panglica noastră, a Sfântului Gheorghe. Însă la noi în Moldova se sărbătorește super-puper.”

La Marşul Memoriei de la Bălţi, după modelul rusesc, a fost organizat şi un aşa-numit „regiment al nemuritorilor” la care participanţii au venit cu portrete ale celor apropiaţi, victime în al Doilea Război Mondial. Printre ei şi soţii Valeriu şi Tatiana Cemincov, el etnic rus, ea originară din Drochia.

Tatiana Cemincov: „Fotografia pe care o am în momentul de faţă e a fratelui mamei. A căzut în ultima lună înainte de a se termina războiul. Noi trăim şi ne aducem aminte şi ne mândrim că am avut aşa moş. Noi trebuie să lăsăm tot la o parte şi să nu ne împărţim în naşi sau vaşi. Vedeţi cum eu sunt moldoveancă el e rus, noi aşa trăim. Aşa-i viaţa. Politicienii însă ne împart pe noi, dar asta nu-i drept. Îmi pare că toată elita politică trebuie să fie unită şi să nu dezbine societatea, căci oamenii nu-şi doresc aşa ceva.”

Soţii Tatiana şi Valeriu Cemincov
Soţii Tatiana şi Valeriu Cemincov

Valeriu Cemincov: „Oamenii ar trebui să înţeleagă foarte clar ce s-a întâmplat în urmă cu decenii, ca greşeala să nu se mai repete. Ce ne dorim noi? Să mergem cu fotografii şi flori pe la morminte sau să stăm cu rudele noastre la masă, să ne bucurăm de prezenţa unul altuia? Eu zic că a doua variantă e mai bună şi nu ar mai trebui nepoţii noştri să umble pe la memoriale şi să se întrebe de partea cui am luptat şi cine a fost învingător?”

Alexei, în vârstă de 35 de ani, a fost unul din puţinii bălţeni care nu s-au ferit să răspundă la întrebarea de ce Ziua Victoriei, sărbătorită în fostul spaţiu sovietic, şi Ziua Europei în continuare par a fi sărbători rivale deşi se completează reciproc? Contextul politic, a fost explicaţia tânărului:

„Mulţi dintre prietenii mei sunt stabiliţi în Uniunea Europeană şi deja sărbătoresc acolo. Nu văd nimic rău în asta. Mai trist e că istoria astăzi este oferită oamenilor prin prisma politicului şi nu mai înţelegi ce s-a întâmplat. În ce priveşte cele două sărbători, eu cred că nouă ne este mai apropiată Ziua Victoriei, şi nu cea a Europei. În ce priveşte viitoarea generaţie, copiii trebuie învăţaţi să evite războaiele”.

Marşul de 9 mai din capitala de nord a ţării s-a încheiat cu o defilare a steagurilor sovietice. O parte dintre cei care elogiau pacea în lume, purtau pe umeri drapele cu imaginea lui Iosif Stalin, considerat a fi unul dintre cei mai sângeroşi dictatori ai secolului trecut.

Previous Next

XS
SM
MD
LG